Camping Bosnië en Herzegovina

Reis alleen naar Bosnië en Herzegovina als het noodzakelijk is.


Klimaat Bosnië en Herzegovina

Bosnië en Herzegovina heeft een landklimaat met warme zomers en koude winters. En dat lijkt meer op het klimaat van continentaal Europa dan op het mediterrane klimaat van nabijgelegen landen zoals Italië of Griekenland. Alleen het zuidwesten van het land heeft een mediterraan klimaat. Dit warme zeeklimaat doet zich voor waar Bosnië en Herzegovina aan de Adriatische Zee grenst.

Kaart bij klimaat Hongarije
Kaart bij klimaat Hongarije

De beste tijd voor sightseeing in Bosnië en Herzegovina zou lente en zomer moeten zijn. Skiërs zijn het daar echter niet mee eens: de beste tijd om te skiën is tussen december en februari.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).


Weersverwachting Bosnië en Herzegovina


Reisadvies Bosnië en Herzegovina

Laatst gewijzigd op vrijdag 17 juli 2020

Kaart bij reisadvies Bosnië en Herzegovina
Kaart bij reisadvies Bosnië en Herzegovina

Reis alleen naar Bosnië en Herzegovina als het noodzakelijk is.

Reizigers uit alle landen mogen het land inreizen als zij in het bezit zijn van een negatieve COVID-19 test. De test mag niet ouder zijn dan 48 uur, geteld vanaf het moment van afgifte (tijdstip van bezorging/ophaal) tot het tijdstip van aankomst aan de grens.

Na een verblijf in Bosnië en Herzegovina ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws.


Reischecklist Bosnië en Herzegovina

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Bosnië en Herzegovina favoriet, dan ontvang je een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heb je ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van je paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • Je kunt je ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

 • Als je naar het buitenland reist, moet je altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee je je kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Bosnië en Herzegovina is een geldige identiteitskaart voldoende om je te legitimeren.
 • Voor sommige landen geldt dat je paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat je vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat je een visum nodig hebt. Je kunt dit nagaan bij de ambassade van Bosnië en Herzegovina in Den Haag.
 • Reis je alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten je nodig hebt en neem die mee. Zo voorkom je lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als je in Bosnië en Herzegovina een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of je in Bosnië en Herzegovina een internationaal rijbewijs nodig hebt.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Je basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat je van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van je reisverzekeraar in je telefoon.   

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat je genoeg financiële middelen hebt om onverwachte situaties tijdens je reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat je meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Hongarije. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of credit card.
 • Zet het telefoonnummer van je bank in je telefoon. Je hebt het nodig als je je bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij je provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat je reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over je bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van je telefoon: in geval van nood kan je mobiele provider daarmee je telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op je telefoon. Daarna verschijnt het nummer op je scherm.
 • Zet het nummer van je contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe je een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Bosnië en Herzegovina. Er staan in veel landen hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs (ook bij kleine hoeveelheden voor eigen gebruik).
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet je wat je wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veelgestelde vragen Bosnië en Herzegovina

Wanneer mag ik naar Bosnië en Herzegovina op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Bosnië en Herzegovina voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Bosnië en Herzegovina?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Bosnië en Herzegovina.

Share via
Copy link