Camping Duitsland

Duitsland laat weer Nederlandse (toeristische) reizigers toe die vanuit Nederland inreizen. De in- en uitreisbeperkingen zijn opgeheven, maar het kan zijn dat je aan de grens op symptomen wordt gecontroleerd. Je kan op vakantie naar Duitsland.


Klimaat Duitsland

Duitsland heeft een gematigd klimaat door het hele land met warme zomers en koude winters, maar lange periodes van vorst of sneeuw zijn zeldzaam. Regen valt het hele jaar door. De gemiddelde dagtemperatuur in januari is 3 graden Celsius en in juli is het 22 graden Celsius. Extreme temperaturen bereiken soms -10°C in de winter en 35°C in de zomermaanden.

Kaart bij klimaat Duitsland
Kaart bij klimaat Duitsland

Door de verschillende berg- en heuvelgebieden vind je door het hele land veel variatie in het weer. Zelfs binnen een straal van honderd kilometer kun je grote verschillen in temperatuur en hoeveelheid neerslag ervaren. In de zomer wordt het naar het zuiden toe warmer, maar in de wintermaanden is het precies andersom.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).


Weersverwachting Duitsland


Reisadvies Duitsland

Laatst gewijzigd op woensdag 14 oktober 2020

Kaart bij reisadvies Duitsland
Kaart bij reisadvies Duitsland

Ook inwoners uit de provincie Zeeland moeten vanaf nu net als alle andere provincies of Curaçao bij inreis in Duitsland een negatieve COVID-19 test tonen die niet langer dan 48 uur eerder is afgenomen.

Het testresultaat moet altijd vergezeld gaan van een doktersattest en in het Duits of Engels zijn.

Als je de negatieve test niet kunt overleggen moet je je bij aankomst in Duitsland preventief laten testen. Dan wordt gevraagd om daarna 14 dagen in zelfquarantaine te gaan. Deze quarantaine kan opgeheven worden als de test negatief is.

De test- en quarantaineregels van de Duitse overheid gelden niet voor reizigers die op doorreis zijn naar een ander land.

In de deelstaat Nedersaksen zijn grensbewoners en andere bezoekers uit Nederland toegestaan – onder bepaalde voorwaarden – een kort bezoek te brengen om bijvoorbeeld te tanken of boodschappen te doen. Dit geldt ook nog steeds voor de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Het bovengenoemde geldt ook voor kinderen (van alle leeftijden).


Reischecklist Duitsland

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Duitsland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Duitsland is een identiteitskaart voldoende om u te legitimeren.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Duitsland heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Duitsland een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Duitsland een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Duitsland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. In Duitsland wordt veel gebruik gemaakt van contant geld waardoor het soms niet mogelijk is met een pinpas te betalen.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Corona maatregelen

 • Bereid uw reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er gelden in Duitsland. Er kunnen in Duitsland andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes, afstand houden of de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetera. In heel Duitsland geldt een afstandsverplichting van minstens 1,5 meter in openbare ruimten en moet iedereen een mond- en neusbedekkend kapje dragen in het OV, in winkels en in sommige horeca. Verdere maatregelen kunnen verschillen per deelstaat.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Download de app GGD Reist Mee.
Download de app GGD Reist Mee.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Duitsland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
app Douane reizen
Download de app Douane reizen.

Veelgestelde vragen Duitsland

Wanneer mag ik naar Duitsland op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Duitsland?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Duitsland.

Share via
Copy link