Camping Hongarije

Reis alleen naar Hongarije als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Hongarije ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.


Klimaat Hongarije

Hongarije heeft een landklimaat in het oosten, een zeeklimaat in het westen en een mediterraan zeeklimaat in het zuiden. Over het algemeen komt het, gezien de gemiddelde temperaturen en neerslag, grotendeels overeen met een landklimaat. Dat betekent warme zomers en koude winters.

Kaart bij klimaat Hongarije
Kaart bij klimaat Hongarije

Hongarije heeft ongeveer 2000 – 2200 zonuren per jaar, wat een behoorlijk hoog aantal is. In de zomer (juni – september) stijgen de temperaturen overdag tot 25 tot 30 graden Celsius. De zomer is ook de natste periode met 50 tot 90 millimeter regen per maand. Doordat Hongarije wordt omringd door heuvels en berggebieden, krijgen depressies veel minder kans om Hongarije te bereiken. Dit maakt Hongarije een relatief droog land met slechts 400 tot 500 millimeter neerslag per jaar. Het westen is echter iets natter dan het oosten.

De gemiddelde temperatuur in Hongarije in de winter is aan de lage kant met gemiddelde dagtemperaturen die net rond of boven het vriespunt liggen en nachttemperaturen van gemiddeld ongeveer vijf graden onder het vriespunt. Gemiddeld is Hongarije ongeveer dertig dagen per jaar bedekt met sneeuw.

De lente (mei en juni) is de beste tijd om Hongarije te bezoeken met aangename temperaturen en veel zonuren.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).


Weersverwachting Hongarije


Reisadvies Hongarije

Laatst gewijzigd op dinsdag 13 oktober 2020

Kaart bij reisadvies Hongarije
Kaart bij reisadvies Hongarije

Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel Hongarije toegenomen.

Reis alleen naar Hongarije als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Hongarije ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.


Reischecklist Hongarije

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Hongarije favoriet, dan ontvang je een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heb je ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van je paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • Je kunt je ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

 • Als je naar Hongarije reist, moet je altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee je je kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Hongarije is een geldige identiteitskaart voldoende om je te legitimeren. Voor niet-Schengen landen geldt dat je je paspoort mee moet nemen.
 • Je identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens je verblijf.
 • Voor Hongarije heb je geen visum nodig.
 • Reis je alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten je nodig heeft en neem die mee. Zo voorkom je lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als je in Hongarije een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of je in Hongarije een internationaal rijbewijs nodig hebt.
 • Voor Hongarije is een vignet verplicht voor alle wegen die aangeduid zijn met een M. De vignetplicht geldt naast auto’s ook voor motoren, busjes en bussen. Als je geen geldig vignet hebt, loop je risico op hoge boetes. Het Hongarije vignet is beschikbaar voor 10 dagen, 1 maand of 1 jaar. Het vignet Hongarije is uitsluitend een elektronisch vignet. Er zijn geen tolpoorten langs de tolwegen in Hongarije. De tol moet betaald zijn vóórdat je een snelweg oprijdt, maar een boete wordt niet opgelegd wanneer je binnen 60 minuten na het oprijden van de snelweg alsnog betaalt. Dat kan onder meer bij grensovergangen, tankstations en verkoopadressen van de beheerder van de snelwegen. De verkooppunten zijn met borden vignette/matrica aangegeven. Ook bij veel tankstations in de buurlanden voor de grens zijn vignetten te koop. Online, via de website: www.hungary-vignette.eu.
 • Hongarije is een buitengrens van het Schengengebied. Als je doorreist naar Roemenië, Servië, Oekraïne of Kroatië kan dit alleen met een geldig paspoort.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Je basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat je van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van je reisverzekeraar in je telefoon.   

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat je genoeg financiële middelen hebt om onverwachte situaties tijdens je reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat je meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Hongarije. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of credit card.
 • Zet het telefoonnummer van je bank in je telefoon. Je hebt het nodig als je je bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Corona maatregelen

 • Bereid je reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er gelden in Hongarije. Er kunnen in Hongarije andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes, afstand houden of de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetera.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat je reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over je bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van je telefoon: in geval van nood kan je mobiele provider daarmee je telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op je telefoon. Daarna verschijnt het nummer op je scherm.
 • Zet het nummer van je contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe je een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Hongarije. Er staan in veel landen hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs (ook bij kleine hoeveelheden voor eigen gebruik).
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet je wat je wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veelgestelde vragen Hongarije

Wanneer mag ik naar Hongarije op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Hongarije voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Hongarije?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Hongarije.

Share via
Copy link