Loading...

Campings in Italië

Klimaat Italië

De matigende invloed van de zee en de bescherming die de Alpenbarrière biedt tegen de koude noordenwinden geven Italië een aangenaam zeeklimaat. Desalniettemin varieert het weer aanzienlijk naargelang de afstand tot de zee of de bergen. Dit geeft het hele land drie klimaattypes. De winter is erg koud in de Alpen, maar mild en zelfs warm aan de Ligurische kust, de Napolitaanse kust en in Sicilia. De zomer is heet en droog, maar in de Alpen is het aangenaam koel. In berggebieden is de winter ideaal om te skiën.

Vanaf Toscane en verder naar het zuiden vind je een mediterraan klimaat. Zomertemperaturen kunnen vroeg in het jaar worden ervaren en deze warme temperaturen duren tot laat in de herfst (eind oktober). De winters zijn mild in vergelijking met andere West-Europese landen. En hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe warmer het weer. Zo is een stedentrip naar Rome het hele jaar door te maken; de gemiddelde 12 graden Celsius in de winter en 28 in de zomer zijn uitstekende omstandigheden. Vermijd de stad bij voorkeur in juli en augustus: dit is de tijd dat de lokale bevolking de stad ontvlucht vanwege de hitte.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

Kamperen in Italië

Kamperen in Piëmont

Kamperen in Piëmont

Piëmont

Qua landschap zijn in de regio Piëmont drie delen te onderscheiden: het Alpengebied in het westen en noorden, de Povlakte met de grote steden en het heuvelland in het zuidoosten.

Regio Piëmont in Italië
Kamperen in Valle d'Aosta

Kamperen in Valle d'Aosta

Valle d'Aosta

Aan alle kanten wordt Valle d'Aosta omringd door de hoogste toppen van de Alpen, wat voor veel toerisme zorgt. Aan de zuidkant van de vallei lopen alle zijdalen dood op de Gran Paradiso, dit massief ligt grotendeels in het Nationaal park Gran Paradiso..

Populaire plaatsen

Etroubles 1 Otranto 1

Regio Valle d'Aosta in Italië
Kamperen in Lombardije

Kamperen in Lombardije

Lombardije

In de regio Lombardije liggen enkele van de hoogste bergtoppen van de Alpen. Praktisch alle grote Noord-Italiaanse meren liggen in Lombardije. De Povlakte is de grootste laagvlakte van het Italiaanse schiereiland.

Regio Lombardije in Italië
Kamperen in Trentino-Zuid-Tirol

Kamperen in Trentino-Zuid-Tirol

Trentino-Zuid-Tirol

In Trentino-Zuid-Tirol is in de zomer veel bergbeklimmerstoerisme, en in de winter zijn er de skiërs die het landschap bevolken. In de streek ligt een aantal goede wijnregio's, en de unieke druivensoort Lagrein komt er voor.

Regio Trentino-Zuid-Tirol in Italië
Kamperen in Veneto

Kamperen in Veneto

Veneto

Het noordelijkste deel van de kust is rijk aan zandstranden. In de laagvlakte liggen de grootste steden van de regio waaronder Venetië, Verona en Padua. In dit belangrijke landbouwgebied wordt onder andere veel wijn geproduceerd.

Regio Veneto in Italië
Kamperen in Friuli-Venezia Giulia

Kamperen in Friuli-Venezia Giulia

Friuli-Venezia Giulia

Ruwweg kan de regio Friuli-Venezia Giulia geografisch in drie delen worden opgedeeld: het bergachtige noorden, het heuvelachtige centrum en de vlakte in het zuiden die aan de zee ligt. De meeste neerslag valt in de herfst en in het begin van de winter.

Regio Friuli-Venezia Giulia in Italië
Kamperen in Ligurië

Kamperen in Ligurië

Ligurië

De Ligurische kust of Ligurische Rivièra wordt ten oosten van Genua "Riviera di Levante" genoemd, en ten westen van Genua de "Riviera di Ponente". Het gedeelte van de gemeente Andora tot aan de Franse grens is onder toeristen bekend als de Bloemenrivièra.

Regio Ligurië in Italië
Kamperen in Emilia-Romagna

Kamperen in Emilia-Romagna

Emilia-Romagna

Emilia-Romagna heeft een gezonde industrie, vooral het toerisme aan de kust van de Adriatische Zee. De badplaatsen aan de Riviera Romagnola van de regio behoren tot de belangrijkste aan de Adriatische kust zoals Rimini, Cattolica en Riccione..

Regio Emilia-Romagna in Italië
Kamperen in Toscane

Kamperen in Toscane

Toscane

Belangrijke toeristische bestemmingen in Toscane zijn de steden Florence, Pisa, Lucca, Maremma, Crete Senesi, San Gimignano, Cortona, Volterra en Siena. De regio Toscane stimuleert het "agritoerisme", waarbij bezoekers op boerderijen verblijven. Toscane heeft 120 natuurreservaten en wordt vaak gezien als een van de mooiste delen van Italië..

Regio Toscane in Italië
Kamperen in Umbrië

Kamperen in Umbrië

Umbrië

Umbrië is een regio met groene, zacht glooiende heuvels begroeid met vooral wijn- en olijfgaarden. De regio bevindt zich in centraal Italië, in de vallei van de rivier de Tiber. Umbrië heeft een zacht mediterraan klimaat zodat de zomers droog en zonnig zijn. Umbrië wordt gekenmerkt door oude ommuurde heuvelstadjes met steile straatjes die getuigen van een rijke cultuurgeschiedenis.

Regio Umbrië in Italië
Kamperen in Marche

Kamperen in Marche

Marche

Marche is een regio in het midden van Italië aan de Adriatische Zee. Het westen van de regio wordt in beslag genomen door de bergketen van de Apennijnen. Het landschap tussen de hoge bergen en de kust is sterk heuvelachtig. De zand- en kiezelstranden worden op twee plaatsen onderbroken door een woeste rotskust.

Regio Marche in Italië
Kamperen in Lazio

Kamperen in Lazio

Lazio

Met Rome als hoofdstad is Lazio een zeer belangrijk gebied wat betreft geschiedenis, kunst, architectuur, archeologie, religie en cultuur in het algemeen. Buiten Rome zijn verspreid over de regio echter ook honderden abdijen, kerken, monumenten en andere bezienswaardigheden te vinden..

Regio Lazio in Italië
Kamperen in de Abruzzen

Kamperen in de Abruzzen

Abruzzen

De Abruzzen is een regio in zuidelijk centraal Italië. De regio is rijk aan natuurschoon en telt drie nationale parken en één regionaal natuurpark. Vooral het Abruzzo nationale park staat bekend om de bruine beren die er nog leven. De regio kent ook verschillende meren, al dan niet gestuwd.

Regio Abruzzen in Italië
Kamperen in Molise

Kamperen in Molise

Molise

Molise is een regio in Zuid-Centraal Italië. Molise is overwegend bergachtig. De Apennijnen zijn niet zo hoog en ruig als in de buurregio Abruzzen, maar meer glooiend. Toch is de regio rotsachtig. Het toerisme is minder goed ontwikkeld, ondanks de uitgestrekte brede witte zandstranden.

Populaire plaatsen

Modena 1

Regio Molise in Italië
Kamperen in Campanië

Kamperen in Campanië

Campanië

Campania is een regio in Zuid-Italië. De naam van de regio is rechtstreeks van het Latijn afgeleid, de Romeinen noemden de regio namelijk Campania felix, wat gelukkig land(schap) betekent.

Regio Campanië in Italië
Kamperen in Apulië

Kamperen in Apulië

Apulië

Apulië is een regio in Zuidoost-Italië, ten noordwesten van en inclusief de hak van de Laars van Italië, gelegen aan de Adriatische Zee en de Ionische Zee. Het toeristische centrum van de regio ligt in het uiterste noorden: het schiereiland Gargano. Het dichtbeboste binnenland heeft de status van nationaal park. De belangrijkste kunststad van de regio is Lecce.

Regio Apulië in Italië
Kamperen in Basilicata

Kamperen in Basilicata

Basilicata

Basilicata is een regio in het zuiden van Italië. Het heeft een korte kuststrook aan de Tyrreense Zee en ook aan de Golf van Tarente. Over het algemeen is de regio bergachtig. Nabij de Ionische kust, met zijn zandstranden, ligt het archeologische park van Metaponto. Belangrijk voor het toerisme zijn ook het gebergte van de Pollino en de Lucanische Dolomieten.

Regio Basilicata in Italië
Kamperen in Calabrië

Kamperen in Calabrië

Calabrië

Calabrië is een regio in het zuiden van Italië. De regio vormt feitelijk de zuidwestelijke punt aan de voorkant van de Laars van Italië. Het zeewater rond Calabrië is zeer helder. De dichter Gabriele d'Annunzio noemde de kust bij Reggio De mooiste kilometer in Italië.

Regio Calabrië in Italië
Kamperen op Sicilië

Kamperen op Sicilië

Sicilië

Sicilië is een eiland van Italië in de Middellandse Zee. In het oosten bevindt zich de vulkaan Etna. Daaromheen bevindt zich relatieve vlakte. Hier worden grote hoeveelheden fruit verbouwd. In het noorden bevinden zich grote groene bossen. Precies in het midden van het grote eiland ligt het wat grotere eivormige meer.

Regio Sicilië in Italië
Kamperen op Sardinië

Kamperen op Sardinië

Sardinië

Sardinië is een Italiaans eiland in de Middellandse Zee. Het eiland wordt omringd door een grote reeks van kleine rotsige eilandjes. Ontelbaar zijn de kleine zanderige baaitjes, omringd door vele kliffen, terwijl het zeewater ter plaatse een specifieke kleur heeft. Het eiland heeft een subtropisch, mediterraan klimaat.

Regio Sardinië in Italië
Top