Camping Litouwen

De sterk gestegen besmettingsgraad van het coronavirus in Nederland heeft gevolgen voor reizigers uit Nederland. Nederlanders hebben onder strikte voorwaarden vanaf 17 augustus 2020 weer toegang tot Litouwen.


Klimaat Litouwen

Litouwen heeft een klimaat dat halverwege het maritieme en continentale klimaat ligt. Het weer is erg wisselvallig en onstabiel, de zomers zijn koel tot mild en vrij nat met veel bewolkte dagen. Wintertemperaturen zijn meestal onder het vriespunt en zijn erg koud, de gemiddelde maandtemperaturen dalen meestal tot onder het vriespunt. Regen valt het hele jaar door vrij frequent, maar er zijn meer regendagen aan de kust dan in het binnenland. De zomer is het natste seizoen.

Kaart bij klimaat Litouwen
Kaart bij klimaat Litouwen

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).


Weersverwachting Litouwen


Reisadvies Litouwen

Laatst gewijzigd op zondag 9 augustus 2020

Kaart bij reisadvies Litouwen
Kaart bij reisadvies Litouwen

De sterk gestegen besmettingsgraad van het coronavirus in Nederland heeft gevolgen voor reizigers uit Nederland. Nederlanders hebben onder strikte voorwaarden vanaf 17 augustus 2020 weer toegang tot Litouwen.

Er geldt een verplichte 14 dagen thuisquarantaine, verplichte registratie en de verplichting om een bewijs mee te nemen uit Nederland van een negatief testresultaat voor COVID-19 (niet ouder dan 72 uur).

Voor Nederlanders met een verblijfs- of werkvergunning gelden dezelfde voorwaarden. Zij kunnen de test op verzoek binnen 24 uur na aankomst in Litouwen laten afnemen.

Litouwen legt de thuisquarantaineverplichting op om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) op een stabiel laag niveau te houden.

Als je vanuit Litouwen terugkomt in Nederland hoef je niet in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland.


Reischecklist Litouwen

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Litouwen favoriet, dan ontvang je een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heb je ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van je paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • Je kunt je ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

 • Als je naar Litouwen reist, moet je altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee je je kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Litouwen is een identiteitskaart voldoende om je te legitimeren.
 • Je identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens je verblijf.
 • Voor Litouwen heb je geen visum nodig.
 • Reis je alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten je nodig hebt en neem die mee. Zo voorkom je lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als je in Litouwen een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of je in Litouwen een internationaal rijbewijs nodig hebt.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Je basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat je van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van je reisverzekeraar in je telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat je genoeg financiële middelen hebt om onverwachte situaties tijdens je reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat je meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Litouwen. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van je bank in je telefoon. Je hebt het nodig als je je bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Corona-maatregelen

 • Bereid je reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er gelden in Litouwen. Er kunnen in Litouwen andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes, afstand houden of de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetera.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat je reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over je bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van je reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van je telefoon: in geval van nood kan je mobiele provider daarmee je telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op je telefoon. Daarna verschijnt het nummer op je scherm.
 • Zet het nummer van je contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in je telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder je telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe je een ICE-nummer instelt.
Download de app GGD Reist Mee.
Download de app GGD Reist Mee.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Litouwen. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet je wat je wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
app Douane reizen
Download de app Douane reizen.

Veelgestelde vragen Litouwen

Wanneer mag ik naar Litouwen op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Litouwen?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Litouwen.

Share via
Copy link