Camping Oostenrijk

Blijf waakzaam als je naar de gebieden met kleurcode ‘geel’ wilt reizen. De situatie kan daar lokaal plotseling veranderen.

Top 3 kampeergebieden in Oostenrijk


Klimaat Oostenrijk

Oostenrijk heeft een gematigd en alpien klimaat. In de zomer is de temperatuur overdag warm en het kan zelfs warm zijn, maar de nachten zijn koel. De winters zijn koud met temperaturen die regelmatig onder het vriespunt dalen. Het terrein is zeer bergachtig vanwege de aanwezigheid van de Alpen; slechts 32% van het land ligt onder de 500 meter, en het hoogste punt is 3.797 meter. Dit maakt Oostenrijk tot een populaire bestemming voor skiën en snowboarden.

Kaart bij klimaat Oostenrijk
Kaart bij klimaat Oostenrijk

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).


Weersverwachting Oostenrijk


Reisadvies Oostenrijk

Laatst gewijzigd op dinsdag 20 oktober 2020

Kaart bij reisadvies Oostenrijk
Kaart bij reisadvies Oostenrijk

In de deelstaten Oberösterreich en de deelstaat Salzburg is het aantal coronabesmettingen toegenomen. Daarom gaan deze deelstaten van kleurcode ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar kleurcode ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen).

Reis alleen voor noodzakelijke reizen en niet voor toerisme naar de deelstaten Tirol (met uitzondering van de gemeente Hinterriß en Jungholz), Vorarlberg (met uitzondering van de gemeente Kleinwalsertal/Mittelberg), Niederösterreich, Oberösterreich, Wenen en Salzburg. Na een verblijf in deze deelstaten ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Buiten de genoemde deelstaten blijft de kleurcode ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) geldig. Dit geldt ook voor de deelstaat Ost-Tirol.

Je hoeft niet in thuisquarantaine bij terugkeer in Nederland als je uit gebieden met kleurcode ‘geel’ komt. De thuisquarantaine geldt ook niet als je vanuit een ‘geel’ gebied rechtstreeks naar de luchthaven Wenen (Schwechat), de luchthaven Innsbruck, de luchthaven Salzburg en de luchthaven Linz (Hörsching) bent gereisd.

Blijf waakzaam als je naar de gebieden met kleurcode ‘geel’ wilt reizen. De situatie kan daar lokaal plotseling veranderen.

Bij een doorreis vanuit een door Oostenrijk benoemd risicoland moet je een ingevulde doorreisverklaring bij hebben. Ook ben je verplicht in één keer door te rijden. Alleen korte pauzes bij tankstations zijn toegestaan.


Reischecklist Oostenrijk

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Oostenrijk favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Oostenrijk is een identiteitskaart voldoende om u te legitimeren.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Oostenrijk heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Oostenrijk een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Oostenrijk een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Oostenrijk. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Corona maatregelen

 • Bereid uw reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er gelden in Oostenrijk. Er kunnen in Oostenrijk andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes, afstand houden of de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetera.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Download de app GGD Reist Mee.
Download de app GGD Reist Mee.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Oostenrijk. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
app Douane reizen
Download de app Douane reizen.

Veelgestelde vragen Oostenrijk

Wanneer mag ik naar Oostenrijk op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Oostenrijk?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Oostenrijk.

Share via
Copy link