Camping Portugal

Je hoeft niet in thuisquarantaine bij terugkeer in Nederland als je uit gebieden met kleurcode ‘geel’ komt. De thuisquarantaine geldt ook niet als je vanuit een ‘geel’ gebied rechtstreeks naar een vliegveld in het ‘oranje’ gebied bent gereisd om het land te verlaten.


Klimaat Portugal

Het klimaat in Portugal varieert van noord naar zuid en van kust tot in de bergen. Het zuiden ervaart mediterraan weer met bijzonder milde winters en hete zomers. Verder naar het noorden wordt de kust verwarmd door de Golfstroom, dus de winters zijn nog steeds mild en de zomers erg warm. Meer landinwaarts gelegen zomers zijn heter, maar de wintertemperatuur daalt. In de winter kun je zelfs landinwaarts in Portugal sneeuw vinden.

Kaart bij klimaat Portugal
Kaart bij klimaat Portugal

In de Algarve zijn de zomers bijzonder droog en zonnig met 12 uur zon per dag en een gemiddelde maximumtemperatuur van 28 graden Celsius en minimaal 20 graden Celsius. Hoewel de temperaturen in het noorden van Portugal iets lager zijn, is er nog steeds zo’n 11 uur zon per dag en de koele zeebries maakt het aangenaam voor een zomervakantie.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).


Weersverwachting Portugal


Reisadvies Portugal

Laatst gewijzigd op woensdag 21 oktober 2020

Kaart bij reisadvies Portugal
Kaart bij reisadvies Portugal

Op dit moment is het besmettingsrisico verhoogd in de stad Porto. De kleur van de stad is op de kaart daarom aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen).

Het aantal besmettingen is nog steeds hoog in de regio ‘Area Metropolitana de Lisboa (AML)’. Deze regio blijft ook ‘oranje’ gekleurd.

Na een verblijf in de stad Porto en de regio Area Metropolitana de Lisboa gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Door de afname van het aantal nieuwe besmettingen in de regio Leziria do Tejo is de kleurcode van deze regio aangepast van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s).

Je hoeft niet in thuisquarantaine bij terugkeer in Nederland als je uit gebieden met kleurcode ‘geel’ komt. De thuisquarantaine geldt ook niet als je vanuit een ‘geel’ gebied rechtstreeks naar een vliegveld in het ‘oranje’ gebied bent gereisd om het land te verlaten. Volg altijd de Nederlandse en de lokale coronaregels op.


Reischecklist Portugal

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Portugal favoriet, dan ontvang je een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heb je ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van je paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • Je kunt je ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als je naar het buitenland reist, moet je altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee je je kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor de landen op deze lijst is een identiteitskaart voldoende om je te legitimeren. Voor alle andere landen geldt dat je je paspoort mee moet nemen.
 • Je identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens je verblijf.
 • Voor Portugal heb je geen visum nodig.
 • Reis je alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten je nodig heeft en neem die mee. Zo voorkom je lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als je in Portugal een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of je in Portugal een internationaal rijbewijs nodig hebt.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Je basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat je van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van je reisverzekeraar in je telefoon.

Geld

 • Zorg dat je genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens je reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat je meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Portugal. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van je bank in je telefoon. Je hebt het nodig als je je bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Controleer of je bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Corona maatregelen

 • Bereid je reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er gelden in Portugal. Er kunnen in Portugal andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetera. In Portugal geldt een afstandsregel van 2 meter en het gebruik van mondkapjes op veel locaties, zoals winkels, restaurants en OV. Deze maatregelen gelden voor alle leeftijdscategorieën. 

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat je reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over je bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van je reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van je telefoon: in geval van nood kan je mobiele provider daarmee je telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op je telefoon. Daarna verschijnt het nummer op je scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Portugal. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet je wat je wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veelgestelde vragen Portugal

Wanneer mag ik naar Portugal op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Portugal?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Portugal.

Share via
Copy link