Camping Slovenië

Reis alleen naar Slovenië als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Slovenië ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.


Klimaat Slovenië

Ondanks zijn kleine omvang kent Slovenië een verrassende verscheidenheid aan klimaten. Er heerst een continentaal klimaat in het noordoosten, een streng Alpenklimaat in het hooggebergte en een submediterraan klimaat in de kuststreek.

Kaart bij klimaat Slovenië
Kaart bij klimaat Slovenië

De temperaturen in het zuidwesten zijn het hele jaar door zeer aangenaam. Ga je verder landinwaarts dan zijn de temperaturen lager en in de winter is de kans op sneeuw groter. De zomers in Slovenië zijn erg aangenaam, met veel zon en hoge temperaturen tussen de 25 en 30 graden Celius. Vaak stijgt de temperatuur in de zomer boven de 30 graden Celsius. Vooral in de kustgebieden van Slovenië kun je genieten van heerlijke, warme zomermaanden. De lente wordt door veel toeristen ook als een aangename periode beschouwd. De temperaturen zijn lager dan in de zomer waardoor het land zeer geschikt is voor een actieve vakantie. De temperatuur in dit seizoen is rond de 20 graden Celsius en er valt minder neerslag dan in de zomer.

Slovenië is een relatief nat land, vooral door de ligging van het land. Het noordwesten van Slovenië is een van de natste streken van Europa. Door de relatief grote hoeveelheid neerslag vind je in Slovenië prachtige, groene natuurgebieden.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).


Weersverwachting Slovenië


Reisadvies Slovenië

Laatst gewijzigd op dinsdag 13 oktober 2020

Kaart bij reisadvies Slovenië
Kaart bij reisadvies Slovenië

Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel Slovenië toegenomen. De kleurcode van het hele land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen).

Reis alleen naar Slovenië als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Slovenië ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.


Reischecklist Slovenië

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Slovenië favoriet, dan ontvang je een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heb je ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van je paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • Je kunt je ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als je naar Slovenië reist, moet je altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee je je kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Slovenië is een identiteitskaart voldoende om je te legitimeren.
 • Je identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens je verblijf.
 • Voor Slovenië heb je geen visum nodig.
 • Reis je alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten je nodig hebt en neem die mee. Zo voorkom je lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als je in Slovenië een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of je in Slovenië een internationaal rijbewijs nodig hebt.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Je basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat je van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van je reisverzekeraar in je telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat je genoeg financiële middelen hebt om onverwachte situaties tijdens je reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat je meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Slovenië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van je bank in je telefoon. Je hebt het nodig als je je bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Corona maatregelen

 • Bereid je reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er gelden in Slovenië. Er kunnen in Slovenië andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes, afstand houden of de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetera.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat je reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over je bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van je reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van je telefoon: in geval van nood kan je mobiele provider daarmee je telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op je telefoon. Daarna verschijnt het nummer op je scherm.
 • Zet het nummer van je contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in je telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder je telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe je een ICE-nummer instelt.
Download de app GGD Reist Mee.
Download de app GGD Reist Mee.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Slovenië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet je wat je wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
app Douane reizen
Download de app Douane reizen.

Veelgestelde vragen Slovenië

Wanneer mag ik naar Slovenië op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Slovenië voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Slovenië?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Slovenië.

Share via
Copy link