Camping Spanje

De besmettingsgraad van het coronavirus is in heel Spanje toegenomen. Reis alleen naar Spanje als het noodzakelijk is.

Top 3 kampeergebieden in Spanje


Klimaat Spanje

Doordat Spanje een afwisselend landschap heeft en voornamelijk uit berggebieden bestaat, zijn er in dit land veel verschillende klimaten te vinden (mediterraan klimaat, landklimaat, zeeklimaat, woestijnklimaat, hooggebergte en zelfs een subtropisch klimaat). De meeste mensen beschouwen Spanje als een altijd zonnig en warm land, maar dit is niet altijd van toepassing. In de zomer is het inderdaad zonnig en warm en zelfs extreem warm in het binnenland. Dit geldt echter niet overal voor wintermaanden. In grote delen van Spanje voelen wintermaanden echt koud en winter aan.

Kaart bij klimaat Spanje
Kaart bij klimaat Spanje

Spanje is echter nog steeds een populaire winterbestemming en dat is ook niet zo gek met het heerlijke klimaat aan de kust. Vooral de Costa Blanca is in de winter enorm populair. De Canarische Eilanden zijn ook een perfecte winterbestemming. In de winter liggen de temperaturen rond de 18 graden Celsius aan de kust en op de Canarische Eilanden rond de 23 graden Celsius.

Het noorden van Spanje heeft te maken met een zeeklimaat waardoor zowel de zomer- als de wintermaanden mild zijn met relatief veel regen. Midden-Spanje heeft te maken met een landklimaat, waar de zomers extreem warm zijn en de winter koud met weinig tot geen neerslag.

In de Pyreneeën en op de Sierra Nevada kun je zowel in de winter als in het voorjaar skiën. Temperatuurverschillen in dit gebied kunnen in die periode oplopen tot 25 graden, van de kust tot de Sierra Nevada. De lente (april-juni) en herfst (september-november) zijn de beste seizoenen om Spanje te bezoeken.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).


Weersverwachting Spanje


Reisadvies Spanje

Laatst gewijzigd op maandag 24 augustus 2020

Kaart bij reisadvies Spanje
Kaart bij reisadvies Spanje

De besmettingsgraad van het coronavirus is in heel Spanje toegenomen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen).

Reis alleen naar Spanje als het noodzakelijk is.

Na een verblijf in Spanje ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.Reischecklist Spanje

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Spanje favoriet, dan ontvang je een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heb je ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van je paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • Je kunt je ook  gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

 • Als je naar Spanje reist, moet je altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee je je kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Spanje is een identiteitskaart voldoende om je te legitimeren.
 • Je identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens je verblijf.
 • Voor Spanje heb je geen visum nodig.
 • Reis je alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten je nodig hebt en neem die mee. Zo voorkom je lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als je in Spanje een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in welke landen je een internationaal rijbewijs nodig hebt.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Je basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat je van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van je reisverzekeraar in je telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat je genoeg financiële middelen hebt om onverwachte situaties tijdens je reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat je meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Spanje. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van je bank in je telefoon. Je hebt het nodig als je je bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Corona maatregelen

 • Bereid je reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er gelden op je bestemming in Spanje. Over het algemeen geldt houd 1,5 meter afstand. Het dragen van mondkapjes is verplicht in openbare ruimten als je geen 1,5 meter afstand kunt houden (buiten en binnen, ook in winkels). Ook in het OV, vliegtuigen, schepen en particulier vervoer met inzittenden uit verschillende huishoudens (incl. chauffeur).
 • Er zijn uitzonderingen voor het dragen van een mondkapje. Deze gelden voor mensen met een medische indicatie of ademhalingsproblemen, handicap of gedragsproblemen. De uitzondering geldt ook tijdens het sporten in de buitenlucht, of bij activiteiten die niet samengaan met het dragen van een mondkapje (zoals bijvoorbeeld in een restaurant). Autonome regio’s hebben de bevoegdheid om aanvullende maatregelen te nemen.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat je reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over je bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van je reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van je telefoon: in geval van nood kan je mobiele provider daarmee je telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op je telefoon. Daarna verschijnt het nummer op je scherm.
 • Zet het nummer van je contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in je telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder je telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe je een ICE-nummer instelt.
Download de app GGD Reist Mee.
Download de app GGD Reist Mee.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Spanje. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet je wat je wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
app Douane reizen
Download de app Douane reizen.

Veelgestelde vragen Spanje

Wanneer mag ik naar Spanje op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Spanje voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Spanje?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Spanje.

Share via
Copy link