Kleurcodes

Wat betekenen de kleurcodes bij reisadviezen?

Elk reisadvies heeft een classificatie die aangeeft hoe veilig een land of gebied is. Dit gebeurt met een kleurcode in de afbeelding van het landkaartje. De kleuren geven je een idee of in het land of het gebied een veiligheidsdreiging is. En zo ja, hoe zwaar het reisadvies is.

Op een kaart bij een reisadvies kun je 4 kleuren tegenkomen.

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s

In het land of gebied zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met wat je in Nederland gewend bent. Let op jezelf en jouw eigendommen. Net zoals je dat in Nederland doet. Soms moet je op bepaalde zaken extra letten.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Door ernstige veiligheidsrisico’s in dit land of gebied kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert je alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Wanneer je besluit toch af te reizen, bereid je dan zeer goed voor.

Geel: let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn in dit land of gebied veiligheidsrisico’s die afwijken van wat je in Nederland gewend bent. Bereid je daarop voor en let extra op.

Rood: niet reizen

Door zeer ernstige veiligheidsrisico’s kan voor reizigers een levensbedreigende situatie ontstaan. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om niet naar dit gebied te reizen.

Wereldkaart kleurcodes
Kleurcodes reisadviezen woensdag 12 augustus 2020

Reisadviezen niet bindend

De zorgvuldigheid waarmee het ministerie de reisadviezen maakt, vergt soms veel tijd. Hierdoor kan het voorkomen dat actualiteiten in de media wel worden gemeld, maar dat je deze nog niet terugvindt in het reisadvies.

De reisadviezen zijn niet bindend. Het blijft de verantwoordelijkheid van jezelf en van de reisorganisatie om een reis wel of niet te laten doorgaan. Neem contact op met jouw reisbureau of reisverzekeraar voor vragen hierover.

Bron: Nederland Wereldwijd

Share via
Copy link