Veiligheidsrisico's Angola

Kaart bij reisadvies Angola
Kaart bij reisadvies Angola

Veiligheidsrisico's Angola

Gelet op het coronavirus: reis alleen naar Angola als het noodzakelijk is. Kijk hier voor meer informatie over de andere veiligheidsrisico?s.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

De onderstaande veiligheidsrisico?s zijn ongewijzigd.

Onveilige gebieden

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Cabinda

Reis alleen als het noodzakelijk is naar Cabinda. Dit is een Angolese provincie of enclave die tussen de Democratische Republiek Congo en Congo-Brazzaville ligt. Deze provincie is van economisch levensbelang voor Angola. Hier wordt namelijk het grootste deel van Angola's olie gewonnen.

Cabinda kent een lange geschiedenis van separatistische bewegingen, opstanden en demonstraties. Vanwege deze gespannen situatie zijn er veel militairen aanwezig. Reis alleen als het noodzakelijk is naar Cabinda. Wilt u er toch naartoe? Reis dan vanuit de hoofdstad Luanda per vliegtuig naar Cabinda.

Lunda-Norte

Reis in de provincie Lunda-Norte alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied 10 kilometer vanaf de grens met de Democratische Republiek Congo (DRC). De politie en/of het leger voert hier extra controles uit. Dit komt door illegale migratie en ongewenste bezoeken aan dit diamantrijke grensgebied. De Angolese autoriteiten zijn met name alert op bezoeken van buitenlanders. Het risico op aanhouding en detentie in dit gebied is groot.

Let op: in oranje gebieden kan de ambassade beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Er zijn in de rest van het land veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent.

Landmijnen

In Angola liggen nog altijd landmijnen en UXO (?Unexploded Ordnance?: bommen, granaten, mortieren etc. die nog gevaarlijk zijn) in alle 18 provincies. Blijf op de begaanbare (hoofd) wegen, en in het midden van veel gebruikte secundaire wegen en wandelpaden. Vraag de lokale bevolking om informatie als u rondreist in onbekend gebied. Zij zijn bekend met de gevaren, en gebieden die moeten worden vermeden. Ga niet van de weg of paden af. Let op (in)formele markeringen (rood-witte verf, vastgebonden gras, gekruisde takken). Er vinden nog steeds ontmijningsactiviteiten plaats in het hele land. De bekendere toeristische locaties zoals Cabo Ledo, schiereiland Mussullo, Kwanza Lodge, Quiçama National Park, Barro de Dande, Malange Pedras Negras en de Calendula Falls zijn landmijn vrij en veilig te bezoeken.

Luanda

De hoofdstad Luanda heeft geen veilige buurten. Krotten en villa?s staan naast elkaar. Wees overal alert.

Criminaliteit

In Angola komt gewelddadige criminaliteit voor. In de grote steden komen gewapende overvallen, berovingen en autodiefstallen voor. Let goed op en ga na zonsondergang niet alleen de straat op. Veel mensen bezitten een wapen. Controle daarop vindt nauwelijks plaats.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Kent u de situatie ter plekke niet goed? Laat dan een contactpersoon uw bezoek aan Angola regelen. Zorg dat uw contactpersoon u ophaalt van het vliegveld.
  • Ga niet na zonsondergang alleen de straat op.
  • Wees ook overdag alert en loop bij voorkeur niet alleen op straat.
  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt.
  • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
  • Houd bij het autorijden altijd alle portieren op slot en de ramen gesloten. Let goed op wat er om u heen gebeurt.
  • Ga niet in het donker de weg op, vooral niet in gebieden die u niet kent.
  • Wees alert als u in het openbaar mobiel aan het telefoneren bent. Het risico van een beroving is groot.
  • Wees alert bij het wisselen van geld bij een wisselkantoor of het pinnen van geld uit een geldautomaat. Het risico van overvallen of berovingen in de buurt van wisselkantoren en geldautomaten is groot.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

RIVM · Reisadvies Angola en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Angola willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Angola staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies. Op dit moment geldt een Europees inreisverbod voor inwoners van buiten de EU, Schengen en het VK. In de EU wordt gezamenlijk afgesproken welke landen buiten de EU, Schengen en het VK veilig worden geacht en waarvoor het inreisverbod dus kan worden opgeheven.

Reisadvies Angola RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Angola?

Gelet op het coronavirus: reis alleen naar Angola als het noodzakelijk is. Kijk hier voor meer informatie over de andere veiligheidsrisico?s.

Wanneer mag ik naar Angola op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Angola voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Angola?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Angola.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Angola?

Lees hier meer over Angola en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Angola | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · · De Camping Centrale · Alle rechten voorbehouden. · sitemap