Coronavirus Australië

Lees hier meer informatie over Australië en het coronavirus.

Inreisbeperkingen

Tot nader order blijft de buitengrens van Australië gesloten voor buitenlandse reizigers die als toerist het land in willen reizen.

De volgende personen mogen Australië inreizen:

  • Volledig gevaccineerde Australische staatsburgers en hun directe familieleden (u moet de verwantschap laten zien en de term direct familielid is beperkt).
  • Volledig gevaccineerde personen met een geldige Australische permanente verblijfsvergunning en hun directe familieleden (u moet uw verwantschap laten zien en de term direct familielid is beperkt).
  • Volledig gevaccineerde personen met bepaalde geldige Australische visa zoals  studenten, working holiday visumhouders, bepaalde visa voor professionals (geen toeristenvisum).

De actuele informatie wie Australië mag inreizen, kunt u vinden op de website van de Australische overheid (informatie in het Engels).

Informatie, formulieren en bewijzen die nodig zijn om  Australië in te reizen, vind u op de website van de Australische overheid (informatie in het Engels).

Nederlanders die geen Australische permanente verblijfsvergunning of Australisch staatsburger zijn, kunnen alleen na voorafgaande goedkeuring van de Australische overheid van en naar Australië reizen. De criteria om goedkeuring te krijgen is strikt en beperkt (?compassionate and compelling reasons to travel?).

Sinds 15 december 2021 kunnen ook bepaalde visumhouders zonder voorafgaande goedkeuring naar Australië reizen. Een actuele lijst van visa vind u op de website van de Australische overheid (informatie in het Engels)

Quarantainemaatregelen bij aankomst in Australië

Er gelden quarantaineregelingen (waaronder thuisquarantaine, hotel quarantaine of geen quarantaine bij aankomst in Australië) voor volledig gevaccineerde reizigers. De staten van Australië bepalen zelf de quarantainemaatregelen en zijn per staat verschillend.

Andere voorwaarden om in te reizen zijn:

  • Het laten zien van een negatief PCR-COVID-19-testresultaat, dat niet ouder mag zijn dan 72 uur voor de geplande vertrektijd, EN;
  • Binnen 72 uur voor vertrek naar Australië moet een Australian Travel Declaration (informatie in het Engels) worden ingevuld. Ook de verschillende deelstaten van Australië gebruiken bepaalde formulieren, die bij vertrek naar die deelstaat ingevuld moeten worden. Deze formulieren kunt u vinden op de volgende websites van de deelstaten (informatie in het Engels):

Uitreisbeperkingen

Informatie wie Australië mag uitreizen, kunt u lezen op deze website van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Australië (informatie in het Engels).

Coronamaatregelen

Elke deelstaat in Australië hanteert eigen coronamaatregelen. De actuele informatie over de lokale coronamaatregelen kunt u vinden op de website van de Australian Government, Department of Health (informatie in het Engels) met verwijzingen naar elke Australische deelstaat voor de maatregelen en restricties die gelden in de desbetreffende deelstaat.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg altijd de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Australië heeft zeer goede gezondheidszorg en is vergelijkbaar met de gezondheidszorg in Nederland.

Als u wilt checken of er voor Australië bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Kaart bij reisadvies Australië
Kaart bij reisadvies Australië

RIVM · Reisadvies Australië en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Australië willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Australië staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Australië RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Australië?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Australië op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Australië voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Australië?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Australië.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Australië?

Lees hier meer over Australië en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Australië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap · Bekijk ook De Cruise Centrale