Coronavirus België

Coronavirus België

Lees hier meer over België en het coronavirus.

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU). U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. 

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Daar vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Reizen naar België

Lees meer informatie op de website van de Belgische overheid.

De COVID-19 informatienummers van de Belgische autoriteiten zijn:

 • Vanuit Nederland: +32 78 15 17 71 (dit nummer is soms moeilijk bereikbaar)
 • Vanuit België: 0800 14689 of vanuit Nederland + 32 800 14689

Om naar België te reizen, moet u aan volgende de voorwaarden voldoen:

1.    België beschouwt Nederland sinds 17 juli 2021 als rode zone.

 • Bij aankomst in België vanuit een rode zone is er geen testverplichting of quarantaine als u een coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat) heeft met volledige vaccinatie (+2 weken), een recente negatieve PCR-test of een herstelcertificaat waarop is aangegeven dat u positief bent getest op COVID-19. De negatieve PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Een positief herstelcertificaat met positieve PCR-test van maximaal 180 dagen oud, die 11 dagen geleden of langer is afgegeven. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden. Bij verblijf minder dan 48 uur is er geen test nodig.
 • Aankomst vanuit rode zone (dus als u niet in Nederland woont maar in een rode zone):
  • Wie beschikt over een Digitaal Corona Certificaat (DCC) met volledige vaccinatie (+ 2 weken), een recente negatieve PCR-test of herstelcertificaat, hoeft niet in quarantaine.
  • De recente test mag niet ouder zijn dan 72 uur voor aankomst in België.
 • Aankomst van buiten de Europese Unie: wie van buiten de Europese Unie komt, moet 2 weken voor aankomst in België volledig gevaccineerd zijn met een door Europa erkend vaccin én een PCR-test afleggen op de dag van aankomst. Als de test negatief is, hoeft u niet in quarantaine.
 • Aankomst na verblijf in zone met heel hoog risico ("variants of concern"): Er geldt een inreisverbod voor niet-Belgen die niet in België wonen en zich de afgelopen 14 dagen in een zone met heel hoog risico bevonden. Er is een uitzondering voor essentiële reizen door vervoerspersoneel en diplomaten. Zij moeten 10 dagen verplicht in quarantaine en een met PCR-test doen op dag 1 en dag 7 van hun quarantaine. De quarantaine mag enkel worden onderbroken voor de uitvoering van de essentiële reden dat de reis wordt ondernomen.

2. Verblijft u langer dan 48 uur in België of komt u met het vliegtuig, de boot, trein of bus vanuit een land buiten de EU of Schengenzone naar België? Vul dan het Passagier Lokalisatie Formulier ten vroegste 48 uur voor uw aankomst in België in.

Op basis van uw antwoorden, berekent het formulier of u beschouwd wordt als een hoog risicocontact.

 • Krijgt u een sms? U bent een hoog risicocontact. U moet in quarantaine en u laten testen op dag 7 van de quarantaine. U ontvangt hiervoor een code per sms. Deze quarantaine en test zijn verplicht. U riskeert een boete van minimaal ?250 als u dit niet respecteert.
 • Krijgt u geen sms ? U hoeft niet in quarantaine en u hoeft zich niet laten testen.

3. Heeft u de nationaliteit van een land binnen de EU of Schengenzone of ligt uw hoofdverblijfplaats in een land binnen de EU of Schengenzone en reist u vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika of India? Dan gaat u bij aankomst in België in quarantaine. Laat u testen op dag 7 van uw quarantaine. U ontvangt hiervoor een sms. Deze quarantaine en test zijn verplicht. U riskeert een boete van minimaal ?250 als u dit niet respecteert.

In uitzonderlijke gevallen hoeft u zich niet laten testen en/of niet in quarantaine. Een overzicht van de uitzonderingen vindt u op de website van de Belgische overheid.

Plaatselijk gelden in veel gemeenten en provincies strengere aanvullende maatregelen. Raadpleeg voordat u vertrekt naar België en tijdens uw verblijf in België regelmatig de lokale websites om u goed te informeren over de daar geldende maatregelen.

De uitbraak van het coronavirus heeft gevolgen voor ondernemers die zakendoen in België. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over het coronavirus in België.

De COVID-19 informatienummers van de Belgische autoriteiten zijn:

 • Vanuit Nederland: +32 78 15 17 71 (dit nummer is soms moeilijk bereikbaar)
 • Vanuit België: 0800 14689 of vanuit Nederland + 32 800 14689

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Terugreis naar Nederland

U hoeft als u uit België terug naar Nederland reist niet in (thuis)quarantaine.

U heeft als u terugreist uit België een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
 • Een testbewijs (PCR/NAAT-test of antigeentest). Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs in de vorm van een positief PCR/NAAT-testresultaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een EU-lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringende advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in België

Zie voor meer informatie over de testlocaties in België de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in België vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor België bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Kaart bij reisadvies België
Kaart bij reisadvies België

RIVM · Reisadvies België en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar België willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in België staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies België RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in België?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar België op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor België voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar België?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in België.

Wat moet ik weten over het coronavirus in België?

Lees hier meer over België en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies België | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap