Coronavirus Bosnië en Herzegovina

Coronavirus Bosnië en Herzegovina

Lees hier meer informatie over Bosnië en Herzegovina en het coronavirus.

Inreisbeperkingen

Reizigers uit alle landen mogen het land inreizen als zij in het bezit zijn van een negatieve PCR-test. De test moet zijn afgenomen in een geautoriseerd laboratorium en mag niet ouder zijn dan 48 uur, geteld vanaf het moment van afgifte (tijdstip van bezorging/ophaal) tot het tijdstip van aankomst aan de grens.

De volgende reizigers hoeven niet in het bezit te zijn van een negatieve PCR-test:

 • Burgers van Montenegro, Kroatië, Servië als zij direct vanuit deze landen Bosnië en Herzegovina binnenkomen. Ook meereizende partners en minderjarige kinderen die burgers zijn van andere landen zijn uitgesloten.
 • Vlieg- en cabinepersoneel met eindbestemming Bosnië en Herzegovina.
 • Bestuurders en medebestuurders van vrachtverkeer die goederen internationaal over de weg vervoeren, als het verblijf in Bosnië en Herzegovina niet langer is dan 12 uur. 
 • Personeel van treinen en schepen die internationaal goederen vervoeren.
 • Diplomaten en medewerkers van internationale organisaties die in het kader van werk reizen en in het bezit zijn van een geldig paspoort.
 • Civiele beschermingsteams die met urgentie  Bosnië en Herzegovina in moeten reizen.
 • Strijdkrachten van NAVO-lidstaten en overige staten die deelnemen aan ?Oartnership for Peace? en leden van NAVO en EUFOR hoofdkwartier in Bosnië en Herzegovina.
 • Staats- en regeringshoofden en leden van hun delegaties, waarvan aankomst aangekondigd is bij de grenspolities via diplomatieke kanalen.
 • Buitenlanders op doorreis naar het land van herkomst, zonder in Bosnië en Herzegovina te verblijven.
 • Minderjarigen van wie een ouder onderdaan van Bosnië en Herzegovina is. En ook buitenlanders die met een burger van Bosnië en Herzegovina getrouwd zijn.
 • Minderjarigen jonger dan 7 jaar die reizen met (een) ouder(s) of voogd die voldoet aan de inreisvoorwaarden.
 • Mensen met een Bosnisch paspoort.

U mag Bosnië en Herzegovina ook inreizen als:

 • U in het bezit bent van een negatieve PCR-test of een snelle antigeentest. Deze test mag niet ouder zijn dan 48 uur bij aankomst als u uit een Europees land komt. Als u uit een ander land komt, mag de test bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur.
 • U een certificaat heeft waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent. Bij aankomst op een grensdoorlaatpost van Bosnië en Herzegovina moet de tweede vaccinatie meer dan 14 dagen eerder zijn gedaan. Dit geldt ook als u een vaccin heeft gekregen waarvoor één dosis nodig is, zoals het Janssen-vaccin. Deze moet ook meer dan 14 dagen eerder zijn ontvangen.
 • U bij aankomst op een grensdoorlaatpost van Bosnië en Herzegovina een certificaat kunt laten zien waarop is aangegeven dat u hersteld bent van COVID-19 in de 14 tot 180 dagen voorafgaand aan de reis.

Let op: u kunt niet met uw CoronaCheck app (DCC) Bosnië en Herzegovina inreizen, dit is alleen geldig binnen de EU.

Coronamaatregelen (COVID-19 in Bosnië en Herzegovina

Om verspreiding van het coronavirus in Bosnië en Herzegovina stabiel te houden hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.

Volg de aanwijzingen op van de Bosnische overheid op de website van de Council of Ministers of Bosnia and Herzegovina en volg het lokale nieuws of ander lokaal Engelstalig nieuws.

Terugkeer naar Nederland

U moet een testbewijs of vaccinatiebewijs laten zien als u terugkomt uit Bosnië en Herzegovina. Een NAAT(PCR)-test mag maximaal 48 uur voor vertrek zijn afgenomen. Een antigeen-test mag maximaal 24 uur oud zijn bij vertrek. Reist u met een herstelbewijs? Dan moet deze afgegeven zijn door een EU-lidstaat. Gebruik de checklist bij (terug)reizen naar Nederland voor uw voorbereiding. Ook voor reizigers die terugkomen uit Bosnië en Herzegovina geldt; test uzelf na aankomst in Nederland.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Bosnië en Herzegovina

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Bosnië en Herzegovina de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Medische zorg

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën (informatie in het Engels).

Kaart bij reisadvies Bosnië en Herzegovina
Kaart bij reisadvies Bosnië en Herzegovina

RIVM · Reisadvies Bosnië en Herzegovina en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Bosnië en Herzegovina willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Bosnië en Herzegovina staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Bosnië en Herzegovina RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Bosnië en Herzegovina?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Bosnië en Herzegovina op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Bosnië en Herzegovina voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Bosnië en Herzegovina?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Bosnië en Herzegovina.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Bosnië en Herzegovina?

Lees hier meer over Bosnië en Herzegovina en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Bosnië en Herzegovina | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap