Veiligheidsrisico's Burkina Faso

Kaart bij reisadvies Burkina Faso
Kaart bij reisadvies Burkina Faso

Veiligheidsrisico's Burkina Faso

In een groot deel van het land is een verhoogd risico op terroristische aanslagen, ontvoeringen en veiligheidsincidenten.

Onveilige gebieden

Let op: in ?rode? en ?oranje? gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet in het gebied ten noorden van de lijn van de steden Tansila-Nouna-Tougan-Ouahigouya-Tikaré-Kaya-Bogande. Reis ook niet in het gebied ten oosten van de lijn van de de steden Bogande-Fada Ngourma en Sanga. In deze gebieden, vooral in de grensstreken met Mali, Niger, Benin en Togo vinden aanslagen, gijzelingen en ontvoeringen plaats. Het leger is hier actief tegen terroristische groepen en criminelen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de overige gebieden in Burkina Faso. Blijf alert en vermijd plaatsen waar veel mensen samenkomen.

In het centrum van het land en langs de zuidgrens met Ghana en Ivoorkust zijn meer veiligheidsincidenten. Buiten de grote steden neemt het risico op kidnapping en zware criminaliteit toe.

Terrorisme

Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen en op ontvoeringen in het westelijk, noordelijk, centraal, oostelijk en zuidoostelijk deel van Burkina Faso. De kans op aanslagen is het grootst op plaatsen waar veel buitenlanders komen. Vooral als deze plaatsen direct te bereiken zijn vanaf de openbare weg.

Aanslagen in het verleden:

 • In maart 2018 vonden er terroristische aanslagen plaats op de Franse ambassade en het hoofdkwartier van het leger in de hoofdstad Ouagadougou. Hierbij is een groot aantal doden en gewonden gevallen.
 • Sinds september 2018 zijn er meer dan 5 buitenlanders ontvoerd in Burkina Faso.
 • In april 2019 zijn in het grensgebied van Benin met Burkina Faso 2 buitenlanders ontvoerd.

Criminaliteit

Berovingen en gewapende overvallen komen voor. In Ouagadougou moet men daarom het park  ?Bangr Weogo? nabij de wijk ?Zone du Bois? vermijden. Deze overvallen kunnen gewelddadig zijn. Reist u met de auto? Pas dan op voor overvallers op de hoofdwegen in het land.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Demonstraties

In heel Burkina Faso kunnen demonstraties plaatsvinden. Vermijd demonstraties en samenscholingen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en volg bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in dit gebied en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31682387796 of via Twitter @24/7BZ.

RIVM · Reisadvies Burkina Faso en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Burkina Faso willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Burkina Faso staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies. Op dit moment geldt een Europees inreisverbod voor inwoners van buiten de EU, Schengen en het VK. In de EU wordt gezamenlijk afgesproken welke landen buiten de EU, Schengen en het VK veilig worden geacht en waarvoor het inreisverbod dus kan worden opgeheven.

Reisadvies Burkina Faso RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Burkina Faso?

In een groot deel van het land is een verhoogd risico op terroristische aanslagen, ontvoeringen en veiligheidsincidenten.

Wanneer mag ik naar Burkina Faso op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Burkina Faso voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Burkina Faso?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Burkina Faso.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Burkina Faso?

Lees hier meer over Burkina Faso en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Burkina Faso | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · · De Camping Centrale · Alle rechten voorbehouden. · sitemap