Coronavirus Canada

Lees hier meer informatie over Canada en het coronavirus.

Inreizen Canada

Let op: U kunt niet met uw digitale coronabewijs in de CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Canada inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU en het Schengengebied, en in andere landen die dit bewijs hebben erkend. Wanneer landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs dus uitprinten en op papier meenemen.

Inreisbeperkingen

Toeristisch bezoek is onder voorwaarden toegestaan. U kunt Canada inreizen als u:

  • Minimaal 14 dagen voordat u Canada inreist volledig gevaccineerd bent met een in Canada goedgekeurd vaccin (Moderna, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Janssen).
  • U moet u een negatieve COVID-19-test (PCR, NAT, NAAT of RT-LAMP) kunnen laten zien; deze moet maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. Een antigeentest wordt niet geaccepteerd.
  • U hoeft geen negatieve COVID-19-test te laten zien als u hersteld bent van COVID-19 en geen symptomen meer hebt. In dat geval moet u juist wel een positieve test laten zien die tussen de 14 en 180 dagen oud is.
  • Er zijn uitzonderingen op de vaccinatie- en testverplichting. Deze zijn te vinden op deze checklist van de Canadese overheid.
  • Het is bij inreizen verplicht de ArriveCAN app te gebruiken.
  • Gebruik de tool van de Canadese overheid om er achter te komen of u Canada kunt inreizen.
  • Ook als u COVID heeft gehad is volledige vaccinatie (2 doses) verplicht.

Door de Omicron-variant in Canada worden bij aankomst in Canada alle (volledig gevaccineerde) passagiers op COVID getest. Volledig gevaccineerde passagiers moeten in quarantaine in afwachting van het testresultaat.

Alle reizigers van 12 jaar en ouder moeten volledig zijn gevaccineerd om Canada in te reizen.

Niet of niet-volledig gevaccineerde reizigers mogen alleen onder speciale omstandigheden het land inreizen. Check de voorwaarden op de website van de overheid van Canada (informatie in het Engels).

Voor actuele informatie en om erachter te komen of u Canada in mag reizen kunt u een tool van de Canadese overheid gebruiken.

Let op: Het is verplicht de ArriveCAN app te downloaden op uw mobiele telefoon. U moet binnen 72 uur voor aankomst in Canada contact- en reis- en vaccinatie-informatie in het ArriveCan-systeem indienen. U vindt meer informatie hierover over hoe deze app te gebruiken op de website van de Canadese overheid.

Alle reizigers naar Canada met symptomen wordt verboden naar Canada te reizen. Vliegmaatschappijen moeten een basis gezondheidscheck uitvoeren bij iedere reiziger naar Canada. Deze maatregelen gelden niet voor handel en goederenvervoer.

De landsgrens tussen Canada en de Verenigde Staten is tot nader order gesloten voor niet-essentiële reizen. Tot "niet-essentieel" reizen behoort toerisme en recreatie.

Provincies binnen Canada kunnen grensoverschrijdend verkeer beperken. Check de provinciale websites.

Er zijn controles bij grensovergangen en luchthavens.

Tijdelijke Canadese werkvisum, studentenvisum of "visitor"-visum

U kunt in sommige gevallen met deze visa naar Canada reizen. Alle reizigers ondergaan voor vertrek op het vliegveld een gezondheidscheck. Vertoont u symptomen van het coronavirus, dan wordt u niet toegelaten op de vlucht. Na aankomst in Canada vindt ook een gezondheidscheck plaats. Houd de updates van de Canadese overheid in de gaten (informatie in het Engels).

IEC programma

Aanvragen voor het IEC programma worden door Canada in behandeling genomen. Voor voorwaarden en meer informatie kijk op de website van de Canadese overheid.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Canada

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Canada de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidsverklaring vliegreizen

Mocht u per vliegtuig naar Nederland reizen, dan moet u een gezondheidsverklaring bij u hebben voordat u aan boord gaat. U wordt geadviseerd het formulier te downloaden, te printen en met de hand in te vullen. Zonder ingevuld formulier mag u niet aan boord. U moet het formulier tijdens de reis bij u houden en als dat gevraagd wordt laten zien bij aankomst op Schiphol.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Kaart bij reisadvies Canada
Kaart bij reisadvies Canada

RIVM · Reisadvies Canada en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Canada willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Canada staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Canada RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Canada?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Canada op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Canada voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Canada?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Canada.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Canada?

Lees hier meer over Canada en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Canada | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap · Bekijk ook De Cruise Centrale