Coronavirus Canada

Coronavirus Canada

Lees hier meer informatie over Canada en het coronavirus.

Inreizen Canada

Let op: u kunt niet met uw digitale coronabewijs in de CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Canada inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU en het Schengengebied, en in andere landen die dit bewijs hebben erkend. Wanneer landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs dus uitprinten en op papier meenemen.

Inreisbeperkingen

Reizigers die in het bezit zijn van een bewijs van volledige vaccinatie kunnen naar Canada reizen. De laatste inenting moet minimaal 14 dagen voor de datum van aankomst in Canada zijn gebeurd. Als het originele bewijs van vaccinatie niet in het Engels of Frans is opgesteld moet u een vertaling bij u hebben. Ook gelden er aanvullende maatregelen. Zo moet u bijvoorbeeld een negatieve covid-19 test kunnen laten zien. Die moet maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. Om erachter te komen of u Canada in mag reizen kunt u een tool van de Canadese overheid gebruiken.

Voor niet-volledig gevaccineerde Nederlandse zakelijke reizigers blijven restricties (quarantaine, 3-daagse hotelverplichting  en verplichte test na 8 dagen) gelden (naast alle andere vereisten, waaronder een negatieve PCR-testuitslag, die niet ouder is dan 72 uur). Let op: u kunt niet met uw CoronaCheck app Canada inreizen, dit is alleen geldig binnen de EU. U moet de test op papier uitprinten.

Het is verplicht de ArriveCAN app te downloaden op uw mobiele telefoon. U vindt meer informatie over hoe deze app te gebruiken op de website van de Canadese overheid.

Alle reizigers naar Canada met symptomen wordt verboden naar Canada te reizen. Vliegmaatschappijen moeten een basis gezondheidscheck uitvoeren bij iedere reiziger naar Canada. Deze maatregelen gelden niet voor handel en goederenvervoer.

De landsgrens tussen Canada en de Verenigde Staten is tot nader order gesloten voor niet-essentiële reizen. Tot "niet-essentieel" reizen behoort toerisme en recreatie.

Provincies binnen Canada kunnen grensoverschrijdend verkeer beperken. Check de provinciale websites.

Er zijn controles bij grensovergangen en luchthavens.

Tijdelijke Canadese werkvisum, studentenvisum of "visitor"-visum

U kunt in sommige gevallen met deze visa naar Canada reizen. Alle reizigers ondergaan voor vertrek op het vliegveld een gezondheidscheck. Vertoont u symptomen van het coronavirus, dan wordt u niet toegelaten op de vlucht. Na aankomst in Canada vindt ook een gezondheidscheck plaats. Houd de updates van de Canadese overheid in de gaten (informatie in het Engels).

IEC programma

Aanvragen voor het IEC programma worden door Canada in behandeling genomen. Voor voorwaarden en meer informatie kijk op de website van de Canadese overheid.

Terugkeer naar Nederland

U moet een testbewijs of vaccinatiebewijs laten zien als u terugkomt uit Canada. Een NAAT(PCR)-test mag maximaal 48 uur voor vertrek zijn afgenomen. Een antigeen-test mag maximaal 24 uur oud zijn bij vertrek. Reist u met een herstelbewijs? Dan moet deze afgegeven zijn door een EU-lidstaat. Gebruik de checklist bij (terug)reizen naar Nederland voor uw voorbereiding. Ook voor reizigers die terugkomen uit Canada geldt; test uzelf na aankomst in Nederland.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

EU-Veilige landenlijst

Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit Canada voor Nederland. Canada staat op de lijst van landen waarvoor het inreisverbod opgeheven is. Zie de lijst van veilige landen waarvoor het inreisverbod opgeheven is.

Testlocaties in Canada

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Canada de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidsverklaring vliegreizen

Mocht u per vliegtuig naar Nederland reizen, dan moet u een gezondheidsverklaring bij u hebben voordat u aan boord gaat. U ontvangt dit formulier van de luchtvaartmaatschappij. Zonder ingevuld formulier mag u niet aan boord. U moet het formulier tijdens de reis bij u houden en als dat gevraagd wordt laten zien bij aankomst op Schiphol.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Kaart bij reisadvies Canada
Kaart bij reisadvies Canada

RIVM · Reisadvies Canada en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Canada willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Canada staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Canada RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Canada?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Canada op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Canada voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Canada?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Canada.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Canada?

Lees hier meer over Canada en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Canada | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap