Veiligheidsrisico's Centraal-Afrikaanse Republiek

Kaart bij reisadvies Centraal-Afrikaanse Republiek
Kaart bij reisadvies Centraal-Afrikaanse Republiek

Veiligheidsrisico's Centraal-Afrikaanse Republiek

Reis niet naar de Centraal-Afrikaanse Republiek. De situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek is zeer gespannen en niet stabiel. Er komen berovingen, ontvoeringen, verkrachtingen en doodslag voor. Bent u in de Centraal- Afrikaanse Republiek? Verlaat het land dan zo snel mogelijk.

Onveilige gebieden

Let op: in ?rode? gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar de Centraal-Afrikaanse Republiek. De situatie in het hele land is erg gespannen en niet stabiel. In een groot deel van het land zijn gewapende rebellengroepen actief. Deze groepen plegen berovingen, ontvoeringen, verkrachtingen en doodslag. Ook in de hoofdstad Bangui is de situatie gespannen en niet stabiel. Bent u in de Centraal-Afrikaanse Republiek? Verlaat het land dan zo snel mogelijk.

Er vinden gevechten plaats tussen rebellengroeperingen onderling en tussen rebellen en het leger. Hierbij vallen doden en gewonden. Ook onder de burgerbevolking. In het hele land is er spanning, criminaliteit en plotseling opkomend geweld. Veel NGO?s (niet-gouvernementele organisaties) hebben het land verlaten.

Ondanks de aanwezigheid van een vredesmacht van de Verenigde Naties (MINUSCA) is de veiligheidssituatie in de hoofdstad Bangui slecht. Geweld kan onverwachts oplaaien. Regelmatig wordt een avondklok ingesteld.

Vervolging

Autoriteiten in de Centraal-Afrikaanse Republiek kunnen buitenlanders oppakken en vervolgen om onduidelijke of politieke redenen. De mogelijkheden voor Nederland om hulp te bieden zijn dan vaak beperkt, zeker als u ook de nationaliteit van dat land heeft of heeft gehad.

Criminaliteit

In de hoofdstad Bangui zijn criminele bendes actief, vooral in de buitenwijken. Op de wegen buiten Bangui vinden gewapende berovingen plaats. Automobilisten kunnen bijvoorbeeld worden beroofd van hun auto.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in de Centraal-Afrikaanse Republiek en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

RIVM · Reisadvies Centraal-Afrikaanse Republiek en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Centraal-Afrikaanse Republiek willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Centraal-Afrikaanse Republiek staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Centraal-Afrikaanse Republiek RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Centraal-Afrikaanse Republiek?

Reis niet naar de Centraal-Afrikaanse Republiek. De situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek is zeer gespannen en niet stabiel. Er komen berovingen, ontvoeringen, verkrachtingen en doodslag voor. Bent u in de Centraal- Afrikaanse Republiek? Verlaat het land dan zo snel mogelijk.

Wanneer mag ik naar Centraal-Afrikaanse Republiek op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Centraal-Afrikaanse Republiek voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Centraal-Afrikaanse Republiek?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Centraal-Afrikaanse Republiek.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Centraal-Afrikaanse Republiek?

Lees hier meer over Centraal-Afrikaanse Republiek en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Centraal-Afrikaanse Republiek | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · · De Camping Centrale · Alle rechten voorbehouden. · sitemap