Veiligheidsrisico's Congo, Democratische Republiek

Kaart bij reisadvies Congo, Democratische Republiek
Kaart bij reisadvies Congo, Democratische Republiek

Veiligheidsrisico's Congo, Democratische Republiek

Reis niet naar de provincies Kasai, Kasai-Central, Kasai-Oriental, Ituri, Tanganyika, Maniema (behalve de stad Kindu), Noord-Kivu en Zuid-Kivu (behalve de steden Goma, Bukavu en Idjwi eiland). In Noord-Kivu en Ituri is de staat van beleg verlengd. Kijk hier voor de andere veiligheidsrisico?s.

Onveilige gebieden

Let op: in 'rode' en 'oranje' gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar de volgende provincies:

 • Kasai
 • Kasai-Central
 • Kasai-Oriental
 • Ituri
 • Tanganyika
 • Maniema (behalve de stad Kindu)
 • Noord-Kivu (behalve de stad Goma)
 • Zuid-Kivu (behalve de stad Bukavu en Idjwi Eiland))

Kasai, Kasai-Central, Kasai-Oriental

In de provincies Kasai, Kasai-Central, Kasai-Oriental is het onrustig, ook in de steden Kananga en Tshikapa. Gewapende groepen vallen geregeld steden en dorpen aan. Ook zijn er regelmatig gevechten tussen deze groepen en het leger/politie. Het geweld heeft gezorgd voor grote groepen ontheemden.

Ituri, Tanganyika, Maniema, Noord-Kivu en Zuid-Kivu

In het oosten van de DRC komen regelmatig gewelddadigheden voor van gewapende groepen en gevechten tussen het leger van de DRC en de vredesmacht van de Verenigde Naties. Daardoor is de veiligheidssituatie in de provincies Ituri, Tanganyika, Maniema, Noord-Kivu en Zuid-Kivu onvoorspelbaar. In deze provincies komen ontvoeringen voor, ook van westerlingen. Gewapende groepen kunnen overal opduiken.

Er zijn in deze provincies ook regelmatig spanningen met buurlanden. Verder wijken Zuid-Soedanese rebellen soms uit naar de DRC. Dit kan leiden tot spanningen in het grensgebied met Zuid-Soedan, vooral in de provincie Ituri en Haut-Uele. 

In Noord Kivu en Ituri is de staat van beleg afgekondigd en opnieuw verlengd. Militairen hebben de civiele autoriteiten vervangen. Er kunnen militaire acties voorkomen. Deze acties kunnen effect hebben op de veiligheidssituatie in deze twee provincies.

In Tanganyika is het geweld opgelaaid tussen de Twa- en de Luba-milities. Ook in Maniema komen conflicten voor.

Natuurgeweld

Nyiragongo-vulkaan en Nationaal Park Virunga en Riftvallei

De vulkanen Nyiragongo en Nyamulagira in Noord Kivu zijn nog altijd actief.

Door de uitbarsting  van de Nyiragongo vulkaan in mei 2021 was de stad Goma zeer onveilig en een deel van de inwoners geëvacueerd. De activiteit van de vulkaan is afgenomen waardoor de stad nu weer veilig is.

Aardbevingen

In de oostelijke provincies van de DRC komen regelmatig aardbevingen voor, vooral de gebieden aan de rand van de Oost-Afrikaanse Riftvallei. Ook in en om de natuurparken kunnen gewapende groepen opduiken.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de rest van de Democratische Republiek Congo, en de steden Goma, Bukavu en Idjwi eiland. De meeste provincies in het binnenland zijn redelijk stabiel, maar er kunnen onrusten oplaaien.

Kinshasa

Ga niet alleen wandelen over straat, ook niet in de wijk Gombe in Kinshasa. Blijf alert en neem geen waardevolle spullen mee. 

Bukavu en Goma

De veiligheidssituatie in de stad Bukavu is iets beter dan in de overige gebieden in het oosten. In Bukavu en Goma heeft de overheid nog gezag. En er zijn troepen van MONUSCO, de vredesmacht van de Verenigde Naties. Maar de gevechten in Oost-Congo maken de veiligheidssituatie onvoorspelbaar.  Reis daarom alleen naar Bukavu en Goma als dat noodzakelijk is.

Reist u naar Oost-Congo? Vraag dan naar de laatste informatie bij het ambassadekantoor in Goma door een e-mail te sturen met als onderwerp ?Goma kantoor?.

Wees overal voorzichtig en alert. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse.

Grensovergangen met buurlanden beperkt open, soms helemaal gesloten

De grensovergangen met de buurlanden van de DRC zijn beperkt open. Ook kunnen ze gesloten zijn zonder dat dit vooraf bekend wordt gemaakt.

Criminaliteit

In de DRC komen berovingen, plunderingen, autodiefstal, verkrachtingen, ontvoeringen en moorden voor. Vooral in de conflictgebieden, in de grote steden en in het oosten van het land. In de hoofdstad Kinshasa is er veel criminaliteit. Ook op klaarlichte dag worden mensen bedreigd en/of beroofd. Wees daarom altijd alert als u de straat op gaat.

De politie en het leger treden hard op wanneer ze mensen verdacht vinden. Vooral jongeren lopen risico om opgepakt te worden, ook als ze onschuldig zijn.

Ook politie, regeringssoldaten en veiligheidsdiensten betrokken bij criminaliteit

Niet alleen criminelen zijn bij de criminaliteit betrokken, maar ook regeringssoldaten en politie. Ze werken soms samen met criminelen. De politie en het leger zetten soms wegblokkades op voor controle van personen en voertuigen. Daarbij kunnen ze passanten lastigvallen en bijvoorbeeld om geld, benzine of voedsel vragen.

Neem voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

Wees altijd alert, vooral op straat en tijdens het vervoer. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op.
 • Wees, ook overdag, op uw hoede en loop niet alleen over straat.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam; bijvoorbeeld in een money belt.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Houd altijd een kopie van uw paspoort en visum bij u.
 • Reis bij voorkeur met de auto en houd de deuren op slot en de ramen gesloten.
 • Rijd bij voorkeur niet na zonsondergang.
 • Vermijd de drukke wijken buiten Gombe.
 • Ga niet alleen in een taxi zitten.
 • Stap niet bij vreemden in de auto: vaak zijn het dieven die zich voordoen als politie.
 • Laat achterblijvers weten waar u naartoe gaat en via welke route.
 • Blijf kalm en beleefd bij wegblokkades van de veiligheidsdiensten.

Demonstraties

In de DRC vinden politieke demonstraties plaats. Vermijd demonstraties en grote evenementen. Deze kunnen onvoorspelbaar verlopen. Er kan bijvoorbeeld plotseling geweld ontstaan.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

RIVM · Reisadvies Congo, Democratische Republiek en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Congo, Democratische Republiek willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Congo, Democratische Republiek staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Congo, Democratische Republiek RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Congo, Democratische Republiek?

Reis niet naar de provincies Kasai, Kasai-Central, Kasai-Oriental, Ituri, Tanganyika, Maniema (behalve de stad Kindu), Noord-Kivu en Zuid-Kivu (behalve de steden Goma, Bukavu en Idjwi eiland). In Noord-Kivu en Ituri is de staat van beleg verlengd. Kijk hier voor de andere veiligheidsrisico?s.

Wanneer mag ik naar Congo, Democratische Republiek op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Congo, Democratische Republiek voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Congo, Democratische Republiek?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Congo, Democratische Republiek.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Congo, Democratische Republiek?

Lees hier meer over Congo, Democratische Republiek en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Congo, Democratische Republiek | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · · De Camping Centrale · Alle rechten voorbehouden. · sitemap