Coronavirus Cookeilanden

Coronavirus Cookeilanden

Lees hier meer informatie over de Cookeilanden en het coronavirus.

Inreisbeperkingen

Er geldt een algemeen inreisverbod voor de Cookeilanden. Toeristische reizen zijn verboden. Alleen ingezetenen en personen die voor noodzakelijke werkzaamheden naar de Cookeilanden moeten reizen en in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning voor de Cookeilanden, worden toegelaten. Inreizen voor andere doeleinden is alleen mogelijk met goedkeuring van de lokale overheid. Alle reizigers moeten een negatieve PCR-Covid-19-testuitslag, die niet ouder is dan 96 uur voor vertrek naar de Cookeilanden, aantonen.

Na aankomst op de Cookeilanden gaat de reiziger 14 dagen in een door de lokale overheid aangewezen locatie in quarantaine op het eiland Rarotonga.

Meer informatie over inreizen vindt u op de pagina van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Cookeilanden en op de Covid-19 website van de overheid van de Cookeilanden (informatie in het Engels).

Coronamaatregelen

Actuele informatie over de lokale coronamaatregelen kunt u lezen op de website van de overheid van de Cookeilanden (informatie in Engels).

Terugkeer naar Nederland

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

  • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Het vaccinatiebewijs is vanaf 14 dagen na de laatste vaccinatie geldig om te reizen. Reizigers met een volledige vaccinatie die korter dan 14 dagen geleden is gegeven, moeten voor terugkeer naar Nederland óók een negatief testresultaat of herstelbewijs (afgegeven door een EU-lidstaat) laten zien. Of;
  • Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 72 uur oud bij aankomst (let op, vanaf 8 augustus 2021: 48 uur oud voor vertrek) in Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 48 uur oud bij aankomst (let op, vanaf 8 augustus 2021: 24 uur oud voor vertrek) in Nederland. Of;
  • Een herstelbewijs. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een Europese lidstaat.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
  • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst bij de GGD, of met een zelftest. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

U hoeft niet in quarantaine bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties op de Cookeilanden

Zie voor meer informatie over de testlocaties op de Cookeilanden de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten op de Cookeilanden te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Medische zorg

Voor duikers zijn er geen decompressiekamers beschikbaar op de Cookeilanden. Bij ernstige decompressieziekte wordt de duiker naar het dichtstbijzijnde behandelingscentrum in Nieuw-Zeeland geëvacueerd. Vraag uw duikschool of zij beschikken over de standaard behandelingsuitrusting die aan de PADI-norm (Professional Association of Diving Instructors) voldoet.

Kaart bij reisadvies Cookeilanden
Kaart bij reisadvies Cookeilanden

RIVM · Reisadvies Cookeilanden en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Cookeilanden willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Cookeilanden staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Cookeilanden RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Cookeilanden?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Cookeilanden op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Cookeilanden voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Cookeilanden?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Cookeilanden.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Cookeilanden?

Lees hier meer over Cookeilanden en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Cookeilanden | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap