Coronavirus Cuba

Coronavirus Cuba

Lees hier meer informatie over Cuba en het coronavirus.

Reis alleen naar Cuba als dat noodzakelijk is: het land is een zeer hoog-risicogebied door de coronasituatie.

Let op: u kunt niet met uw CoronaCheck App / digitale coronabewijs (DCC) Cuba inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU. U moet uw testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Inreisbeperkingen

Vanaf 6 februari 2021 heeft Cuba weer inreisbeperkingen. De luchthaven van Havana is voor een deel open voor internationaal vliegverkeer.  Er zijn minder vluchten uit de Verenigde Staten, Mexico, Panama, de Bahama's, de Dominicaanse Republiek, Jamaica en Colombia. Er zijn nog wel vluchten uit Europa, maar houd rekening met vluchtwijzigingen.

Er gelden regels en restricties voor verschillende type reizigers naar Cuba (toeristen, zakelijk, etc.), informeer bij de Cubaanse ambassade in Den Haag (zie onder Reischecklist Cuba).

Vanaf 10 januari 2021 geldt dat alleen reizigers die een negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen, Cuba mogen inreizen. Naast deze test voor vertrek naar Cuba worden alle reizigers bij binnenkomst op de luchthaven getest. Alle niet-Cubaanse reizigers moeten daarna verplicht in quarantaine in een staatsinstelling, ook bij een negatieve testuitslag: de enige uitzondering op de quarantaine zijn diplomaten en hun familieleden. De staatsinstelling kan een hotel of ziekenhuis zijn: de kosten hiervoor moet u zelf betalen. De situatie in deze instellingen is heel anders dan in Nederland. Op dit moment is er een tekort aan medicijnen, bedden en medisch personeel.

Maatregelen coronavirus

De Cubaanse overheid neemt maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan. De inreisbeperkingen worden regelmatig aangepast en kunnen op heel korte termijn gewijzigd worden. Houd hier rekening mee.

In Cuba is het dragen van een mondkapje verplicht (neem zelf voldoende mee).

Terugkeer naar Nederland

Als u vanuit oranje gebied in het buitenland naar Nederland reist, bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Ook als u gevaccineerd bent. U moet een NAAT/PCR test overleggen van maximaal 48 uur oud voor vertrek naar Nederland of een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Personen tot en met 11 jaar zijn uitgezonderd van de testplicht. Lees meer op de website van de Rijksoverheid. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn. Ook moet u tijdens uw reis een quarantaineverklaring bij u hebben.

Na een verblijf op Cuba moet u bij terugkeer in Nederland 10 dagen verplicht in (thuis)quarantaine. Ook kinderen onder de 12 jaar krijgen het dringende advies om in (thuis)quarantaine te gaan. Kijk voor informatie op de website van de Rijksoverheid. over gezinsquarantaine.

Er zijn uitzonderingen op de verplichte (thuis)quarantaine. Als u gevaccineerd bent hoeft u vanaf 22 september 2021 niet in (thuis)quarantaine. Kijk voor informatie op de website van de Rijksoverheid over uitzonderingen op de quarantaineplicht. U moet altijd een quarantaineverklaring bij u hebben, ook als u onder de uitzondering van de verplichte (thuis)quarantaine valt. Kijk voor informatie op de website van de Rijksoverheid over formulieren quarantaineverklaring. Op dag 5 van uw (thuis)quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de (thuis)quarantaineperiode.

De Quarantaine Reischeck is om te zien of u in (thuis)quarantaine gaat, en zodat u weet wat u moet regelen als u vanuit het buitenland Nederland wilt inreizen. Ook als u een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs heeft moet u een negatieve testuitslag kunnen overleggen en moet u in (thuis)quarantaine gaan.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Cuba

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Cuba de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). Vanwege het grote aantal nieuwe besmettingen is het moeilijker om een testafspraak te maken, houd hier rekening mee.

Medicijnen

Medicijnen zijn moeilijk te krijgen in Cuba. Neem daarom uw eigen medicijnen mee. In ziekenhuizen of klinieken met een afdeling voor buitenlanders kunt u deze soms wel krijgen. Neemt u veel medicijnen mee? Geef deze dan aan bij de douane als u Cuba binnenkomt.

Gezondheidssituatie

De reguliere gezondheidszorg heeft op dit moment grote tekorten, door de plotselinge stijging van het aantal coronagevallen. Vooral in de provincie Matanzas is overbelasting van de zorginstellingen. Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten op Cuba te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Kaart bij reisadvies Cuba
Kaart bij reisadvies Cuba

RIVM · Reisadvies Cuba en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Cuba willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Cuba staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Cuba RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Cuba?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Cuba op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Cuba voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Cuba?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Cuba.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Cuba?

Lees hier meer over Cuba en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Cuba | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap