Tips van de Nederlandse ambassade Cuba

Tips van de Nederlandse ambassade Cuba

Kijk hier voor de specifieke tips van de Nederlandse ambassade.

Reizen via of vanuit de Verenigde Staten

Reizen naar Cuba vanuit of via de Verenigde Staten kan problemen opleveren voor burgers uit de EU, dus ook voor Nederland. Het maakt niet uit of u een tussenlanding maakt (transit) of (tijdelijk) in de Verenigde Staten verblijft. U moet kunnen aantonen dat u voldoet aan de door de Verenigde Staten opgestelde voorwaarden voor reizen naar Cuba. Informeer u vooraf bij de US Department of the Treasury.

Paspoort

Maak een scan van uw paspoort en visum en sla deze digitaal op.

Internet

Sinds december 2018 is er internet beschikbaar in Cuba via 3G / 4G, maar nog geen landelijke dekking. De grote hotels hebben Wifi, vaak met een systeem waarbij een kaart gekocht moet worden van beperkte duur. Het is lastig om in Cuba een lokaal mobiel nummer te kopen voor de tijd van een bezoek. Sommige ETECSA-telefoonwinkels van de staat bieden internet en verkopen lokale telefoonkaarten.

Casa Particular

Overnacht u in een Casa Particular (soort B&B), ga dan na of deze legaal is. Ze zijn te herkennen aan een bord met een blauw anker op het huis en registratie van de gasten.

Schaarste

In Cuba is momenteel enorme schaarste aan bepaalde levensmiddelen en andere artikelen. Toiletartikelen (tandpasta, scheermesjes, etc) zijn vaak niet te krijgen. Hetzelfde geldt voor medicijnen en basis medisch materiaal (naalden, gaasjes, pleisters, etc). Groente en fruit zoals u die in andere Latijns Amerikaanse landen kunt krijgen, zijn in Cuba slecht verkrijgbaar. Restaurants bieden soms afhaalmogelijkheden aan maar zijn overigens gesloten voor het publiek.

Foto?s maken

Kom niet in de buurt en maak geen foto?s van politieagenten en/of militaire objecten. In de oude stad van Havana, verwachten mensen geld te ontvangen als u een foto maakt.

LHBTI

LHBTI (lesbiennes, homo?s, biseksuelen, transgenders, interseks personen)  is niet strafbaar en wordt in het algemeen geaccepteerd op Cuba. Wel is de sociale acceptatie in Havana groter dan daarbuiten. Houd daar rekening mee.

Prostitutie

Op Cuba staan hoge straffen op prostitutie. Ga niet in op verzoeken. Veroordelingen van 20 tot 25 jaar komen voor.

Drugs

Neem geen drugs mee naar Cuba. Er worden  hoge straffen gegeven voor het bezit, smokkel en het gebruik ervan. Dit geldt ook voor softdrugs. De omstandigheden in de gevangenissen zijn slecht.

Geld pinnen

Op Cuba levert pinnen met bankpas en creditcard vaak problemen op. ING bankpassen en bankpassen van Amerikaanse banken worden niet geaccepteerd. Met creditcards (Mastercard of Visa) kunt u in principe in de grote staatshotels en bij pinautomaten geld opnemen, maar het online banksysteem valt regelmatig uit. American Express of Diners Club creditcards worden niet geaccepteerd.Daarom is het verstandig voldoende contant (dat kunnen euro?s zijn) geld mee te nemen voor uw verblijf op Cuba. U kunt bij aankomst op het vliegveld en bij wisselkantoren (CADECA) geld wisselen naar Cubaanse Pesos (CUP). U kunt geen CUP lokaal terugwisselen naar Amerikaanse dollars. Op het vliegveld kan CUP worden teruggewisseld naar Euro.

Kaart bij reisadvies Cuba
Kaart bij reisadvies Cuba

RIVM · Reisadvies Cuba en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Cuba willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Cuba staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Cuba RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Cuba?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Cuba op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Cuba voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Cuba?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Cuba.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Cuba?

Lees hier meer over Cuba en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Cuba | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap