Coronavirus Duitsland

Lees hier meer over Duitsland en het coronavirus.

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs - DCC) gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app.  Neem ook een print van uw QR-code mee voor het geval u geen toegang heeft tot uw telefoon.

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Hier vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Reizen naar Duitsland

Als u van Nederland naar Duitsland reist moet u zich vóór vertrek registreren en uw coronabewijs op de registratiewebsite uploaden. Neem de (digitale) registratiebevestiging mee op reis. Deze bevestiging en uw (digitaal) coronabewijs moet u mogelijk voor vertrek of tijdens uw reis tonen. Als u geen (digitaal) vaccinatie- of herstelbewijs heeft of deze niet heeft geupload op de registratiewebsite, moet u bij aankomst in Duitsland onmiddellijk in quarantaine. 

Registreert u zich vóór vertrek op www.einreiseanmeldung.de

Was u de afgelopen tien dagen alleen in Nederland en reist u naar Duitsland, dan moet u zich op de website van de Duitse overheid www.einreiseanmeldung.de (informatie in het Engels) vóór vertrek registreren. Het formulier op de website vult u helemaal in. Tijdens het invullen wordt u ook over de test- en quarantaineverplichting in Duitsland geïnformeerd. Als het formulier is ingevuld, ontvangt u een registratiebevestiging. Uw coronabewijs moet u hier voor vertrek uploaden. Als u door een technische storing op het registratieportaal u zich niet kunt registreren, bent u verplicht een papieren versie in te vullen. Deze moet u dan ondertekenen, bij u dragen en in Duitsland opsturen. Meer informatie leest u op de website van het Duitse ministerie van Gezondheid.

Laat u zich vóór vertrek op corona testen, als u niet gevaccineerd bent

Heeft u geen vaccinatie- of herstelbewijs dan moet u zich vóór vertrek in Nederland laat testen. De antigeentest en de PCR-test mag maximaal 48 uur voor aankomst in Duitsland worden afgenomen. Het testresultaat moet negatief zijn en in het Duits, Engels, Spaans, Frans of Italiaans zijn opgesteld. Dat kan schriftelijk of digitaal. Als u een test nodig heeft, geldt deze verplichting voor elke reiziger van 6  jaar en ouder.
Wilt u het negatieve testresultaat in Duitsland gebruiken in het kader van 2G+ of ook 3G kijk dan op de website van de deelstaat waar u naar toegaat. Zij hebben allemaal een  corona-rubriek met informatie over de genomen maatregelen.

U gaat bij aankomst in quarantaine wanneer u geen vaccinatie- of herstelbewijs heeft

Heeft u geen (digitaal) corona vaccinatie- of herstelbewijs dan gaat u bij aankomst in Duitsland voor 10 dagen in quarantaine. U mag samen met personen uit uw huishouden in quarantaine. U mag geen bezoek ontvangen.
Vijf dagen na aankomst in Duitsland kunnen reizigers van 6 jaar en ouder zich op corona (antigeen sneltest of PCR-test) laten testen. Is de testuitslag negatief en heeft u de uitslag geupload op de registratiewebsite, dan kunt u de quarantaine beëindigen. Kinderen tot 6 jaar mogen de quarantaine na 5 dagen zonder test verlaten.

Vereisten aan de coronabewijzen in Duitsland

Bent u 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd tegen COVID-19 én heeft u hier een officieel (digitaal) vaccinatiebewijs van, dan moet u dit bewijs tijdens de registratie uploaden of eventueel ook tijdens uw reis overleggen. In Duitsland moet u dit ook laten zien om toegang te verkrijgen tot bijvoorbeeld hotel, horeca of museum. Lees voor meer informatie de website van het Paul Ehrlich Instituut (informatie in het Engels).

Was u in de afgelopen maanden met COVID-19 geïnfecteerd en heeft u hiervan een bewijs, dan kunt u dit overleggen bij vertrek met het vliegtuig of in Duitsland voor toegang tot bijvoorbeeld horeca, winkel of hotel.
Dit bewijs moet bestaan uit een positief PCR-testresultaat, dat minimaal 28 dagen en maximaal 6 maanden voor aankomst in Duitsland is afgenomen. Het testresultaat mag digitaal of schriftelijk afgegeven zijn en in het Duits, Engels, Spaans, Frans of Italiaans zijn opgesteld.

Het negatieve testbewijs kan gebaseerd zijn op een antigeentest of een PCR-test. De antigeentest en de PCR-test mag hooguit 48 uur voor aankomst in Duitsland worden afgenomen. Het testresultaat moet negatief zijn en in het Duits, Engels, Spaans, Frans of Italiaans zijn opgesteld. Dat kan schriftelijk of digitaal. 

Wilt u het negatieve testresultaat in Duitsland gebruiken in het kader van 2G+ of ook 3G kijk dan op de website van de deelstaat waar u naar toegaat in de corona-rubriek hoelang de test ter plekke geldig is.
Kijk op de website Schnelltestportal (informatie in het Duits) om te zien waar u zich overal in Duitsland kunt laten testen.

Uitzonderingen op registratie-, coronabewijs- of quarantaineverplichting

Bent u op doorreis door Duitsland, of bent u grenswerker dan gelden er voor u mogelijk een versoepeling van de inreisregels. Die zijn er ook voor studie, beroepsopleiding, eerstegraads familiebezoek, mantelzorgers of vanwege gedeeld zorgrecht als u regelmatig (tenminste 1x per week) naar Duitsland gaat.
In het onderstaande overzicht (alleen zichtbaar op de website) is aangegeven welke relevante uitzonderingen er zijn, en of voor deze uitzondering de registratie, coronabewijs of quarantaine verplicht (V) is of niet (-).

Uitzonderingen op registratie, coronabewijs- of quarantaineverplichting

Registratie

Coronabewijs

Quarantaine

Doorreizigers of reizigers die in Duitsland overstappen en het land rechtstreeks weer verlaten

-

V

-

Verblijf van maximaal 24 uur in Duitsland

-

V*

-

Grenspendelaars (werk, studie, opleiding)

-

V*

-

Eerstegraads familiebezoek, gedeeld zorgrecht:  < 72 uur

-

V

-

Eerste- en tweedegraads familiebezoek, gedeeld zorgrecht:   >72 uur

V

V

-

Dringende medische behandeling in Duitsland

V

V

-

Verzorging of ondersteuning kwetsbare personen

V

V

-

*tenminste 2x per week laten testen op COVID-19

In bovenstaande overzicht zijn alleen de belangrijkste uitzonderingscategorieën opgenomen. Een compleet overzicht van alle uitzonderingscategorieën (voor bijvoorbeeld cultuur, sport en militair)  staat in de verordening onder §6 (informatie in het Engels). Dit overzicht is geldig wanneer u in de tien dagen voorafgaand aan uw bezoek uitsluitend in Nederland was. Wanneer u geen vaccinatie- of herstelbewijs heeft, is testen verplicht. U kunt dan alleen met een negatief testresultaat naar Duitsland.

Bent u de afgelopen 10 dagen alleen in Aruba, Curaçao of Sint Maarten geweest dan komt u nog steeds uit een veilig gebied. Wanneer u niet in Nederland (of een ander risicogebied) uitstapt bent en hier verblijft, dan moet u alleen bij het inchecken een geldig coronabewijs kunnen tonen.

De regels kunnen op elk moment veranderen. De CoronaEinreiseV (informatie in het Duits en Engels) is leidend. Check vóór vertrek altijd of dit document is gewijzigd. Hoe de bovenstaande regels in Duitsland worden gehandhaafd wordt uitsluitend bepaald door de Duitse autoriteiten.

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Maatregelen in Duitsland

In alle deelstaten zijn maatregelen van kracht die de verspreiding van het coronavirus moeten inperken. Discotheken en clubs worden gesloten en het aantal personen dat elkaar mag ontmoeten wordt beperkt. Op oudjaarsavond en nieuwjaarsdag is er een samenscholingsverbod en mag geen vuurwerk worden afgestoken. De maatregelen kunnen per deelstaat verschillen.

In veel deelstaten is nu al de 2G- regel van kracht.
Over het algemeen is de zogeheten 2G-regel (gevaccineerd, genezen) en soms 2G+-regel (gevaccineerd, genezen + negatief testresultaat) voorwaarde voor toegang tot onder meer:

  • ziekenhuizen en bejaarden- en verzorgingstehuizen;
  • het binnengedeelte van restaurants of een verblijf in een hotel of pension;
  • indoorevenementen, festivals en sportactiviteiten;
  • en bijvoorbeeld ook winkels, de kapper of een schoonheidssalon.

In enkele gevallen geldt daarnaast nog de 3G-regel, die inhoudt dat u een antigeentest (maximaal 24 uur oud) of een PCR-test (maximaal 48 uur oud) moet kunnen laten zien, als u geen vaccinatie- of herstelbewijs kan overleggen. De 3G-regeling is in heel Duitsland ook voor openbaar vervoer (dus ook in de trein of het vliegtuig naar en in Duitsland) en op de werkplek van kracht. In veel gevallen is aan deze regeling ook het dragen van een FFP2/KN95-masker verbonden. Dit type medische mondkapje kunt u in Duitsland vaak in supermarkt, apotheek of drogist kopen.

Lees ook goed na vanaf welke leeftijd de 2G/2G+/3G regeling van toepassing is. Dit verschilt per deelstaat. In NRW vallen kinderen t/m 15 jaar buiten de 2G/2G+ verplichting, in Nedersaksen kinderen t/m 17 jaar, als zij niet bepaalde horeca gelegenheden bezoeken.

Meer informatie over de nu geldende regels is te vinden op de website van de Duitse overheid (informatie in het Duits). En op de website van de Duitse toeristenbond (informatie in het Duits), vindt u per deelstaat de regelgeving voor toegang tot horeca, musea en winkels. Kijk op de website Schnelltestportal (informatie in het Duits) om te zien waar u zich overal in Duitsland kunt laten testen.

Daarnaast moet u in heel Duitsland 1,5m afstand houden van anderen en moet u een mond- en neusbedekkend medisch masker dragen. Dit is bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, winkels, kantoren en bij de dokter verplicht. Soms is zelfs het dragen van een FFP2-masker verplicht.

De regels kunnen tussen de deelstaten verschillen. Informeert u zich goed voordat u op reis gaat welke coronaregels ter plekke gelden. Op het niet-naleven van de coronaregels staan soms hoge geldboetes.

Coronaklachten

Als u tijdens uw verblijf in Duitsland klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus, bent u verplicht zich te melden bij de lokale GGD (Gesundheitsamt). Volg de aanwijzingen op van het Gesundheitsamt. Neem daarnaast ook altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts of luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Duitsland

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Duitsland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Als u wilt checken of er voor de gezondheidssituatie in Duitsland bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Kaart bij reisadvies Duitsland
Kaart bij reisadvies Duitsland

RIVM · Reisadvies Duitsland en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Duitsland willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Duitsland staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Duitsland RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Duitsland?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Duitsland op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Duitsland voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Duitsland?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Duitsland.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Duitsland?

Lees hier meer over Duitsland en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Duitsland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap · Bekijk ook De Cruise Centrale