Coronavirus Duitsland

Coronavirus Duitsland

Lees hier meer over Duitsland en het coronavirus.

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs - DCC) gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. 

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Daar vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Reizen naar Duitsland

Nederland, behalve het Caribisch deel van Nederland, is geen risicogebied voor Duitsland. Het Caribisch deel van Nederland is voor Duitsland een hoogrisicogebied. Was u de afgelopen 10 dagen alleen in Nederland? Dan is er geen verplichting tot aanmelding vóór vertrek en thuisquarantaine bij aankomst in Duitsland. U moet nog wel in Duitsland een coronabewijs kunnen overleggen. Dit mag een negatief testresultaat, een herstelbewijs of een vaccinatiebewijs zijn (lees hieronder de vereisten). Gaat u met het vliegtuig naar Duitsland, dan moet u het coronabewijs bij het inchecken kunnen overleggen.

In Duitsland moeten alle personen van 12 jaar of ouder één van de coronabewijzen bij zich hebben. Dit kan een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een negatief testresultaat zijn. U moet dit bijvoorbeeld laten zien voordat u in het vliegtuig stapt, tijdens uw treinreis of ook als u met auto door Duitsland rijdt en de politie hierop controleert. De Duitse autoriteiten bepalen of u hierop wordt gecontroleerd. Let op: Dit geldt ook voor doorreizigers.

Vaccinatiebewijs

Bent u minstens 14 dagen geleden volledig ingeënt tegen COVID-19 én heeft u hier een officieel vaccinatiebewijs van, dan kunt u dit bewijs op reis naar Duitsland meenemen. In Duitsland moet u dit soms ook laten zien als er een coronabewijsverplichting bestaat om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld een hotel of restaurant. Zowel het vaccinatiebewijs uit de CoronaCheck-app als het Gele Boekje worden in Duitsland als vaccinatiebewijs geaccepteerd.

Herstelbewijs

Was u in de afgelopen maanden met COVID-19 geïnfecteerd en heeft u hiervan een bewijs, dan kunt u dit herstelbewijs op reis naar Duitsland meenemen. In sommige gevallen moet u dit bewijs ook laten zien bij vertrek met het vliegtuig of in Duitsland voor toegang tot bijvoorbeeld horeca, restaurant of hotel.

Het herstelbewijs moet bestaan uit uw positieve PCR-testresultaat, dat minimaal 28 dagen en maximaal 6 maanden voor aankomst in Duitsland is afgenomen. Dit herstelbewijs moet in het Duits, Engels, Frans, Spaans of Italiaans zijn en mag digitaal of geprint zijn.

Negatief testresultaat

Wanneer u geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft moet u zich vóór vertrek naar Duitsland op COVID-19 laten testen. De antigeensneltest kan hooguit 48 uur en de PCR-test kan hooguit 72 uur voor aankomst in Duitsland worden afgenomen. Het testresultaat moet negatief zijn en in het Duits, Engels, Spaans, Frans of Italiaans zijn opgesteld (schriftelijk of digitaal). De testverplichting geldt voor elke reiziger van 12 jaar en ouder.

Caribisch deel van het Koninkrijk

Reist u uit het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden direct naar Duitsland, dan moet u zich vóór vertrek registreren en een coronabewijs na de registratie uploaden. Dit moet een negatief testresultaat van een PCR- of antigeensneltest, een vaccinatie- of herstelbewijs zijn. Zie voor de vereisten aan dit coronabewijs hierboven.

Als u geen vaccinatie- of herstelbewijs heeft, gaat u in Duitsland onmiddellijk in quarantaine. De quarantaineplicht is 10 dagen, maar op de vijfde dag na aankomst in Duitsland kunt u zich laten testen op het COVID-19 virus. Is de testuitslag negatief en heeft u dit testbewijs geüpload op de registratiewebsite, dan mag u de quarantaine eerder beëindigen. Het Gesundheitsamt houdt toezicht op de quarantaine. U moet deze instantie informeren als u klachten heeft die op corona kunnen wijzen.

Wanneer u in de 10 dagen voor aankomst in Duitsland in een ander land dan Nederland of het Caribisch deel van het Koninkrijk was, kijk dan zelf op de website van het Robert Koch Instituut (het Duitse RIVM) of dit land een virusvariantengebied is en welke regels dan op u van toepassing zijn (informatie in het Duits en Engels).

De bovenstaande regels kunnen op elk moment veranderen. De CoronaEinreiseV (informatie in het Duits en Engels) is leidend. Check vóór vertrek altijd of dit document is gewijzigd. Hoe de bovenstaande regels in Duitsland worden gehandhaafd wordt uitsluitend bepaald door de Duitse autoriteiten.

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Maatregelen in Duitsland

In heel Duitsland moet u minimaal 1,5 meter afstand houden van anderen. Iedereen is verplicht een mond- en neusbedekkend kapje te dragen in bijvoorbeeld het openbaar vervoer, winkels, in openbare gebouwen, kantoren, bij de dokter en in bepaalde winkelstraten. Dit mondkapje moet een medisch gezichtsmasker zijn, in sommige deelstaten is het dragen van een FFP2-masker verplicht.

In Duitsland geldt de zogeheten 3G-regel (gevaccineerd, genezen, getest) en soms de 2G-regel (gevaccineerd, genezen) als voorwaarde voor toegang tot:

  • ziekenhuizen en bejaarden- en verzorgingstehuizen;
  • het binnengedeelte van restaurants of een verblijf in een hotel of pension;
  • indoor evenementen, festivals en sportactiviteiten;
  • en bijvoorbeeld de kapper of een schoonheidssalon.

De 3G-regel houdt in dat u een antigeentest (maximaal 24 uur oud) of een PCR-test (maximaal 48 uur oud) moet kunnen laten zien, als u geen vaccinatie- of herstelbewijs kan overleggen. In sommige deelstaten komt u alleen met vaccinatiebewijs of herstelbewijs in bijvoorbeeld een restaurant of hotel.

Meer informatie over de 3G-regel is te vinden op de website van de Duitse overheid (informatie in het Engels). En op de website van de Duitse toeristenbond (informatie in het Duits) vindt u per deelstaat de regelgeving voor toegang tot horeca, musea en winkels.

De regels kunnen tussen de deelstaten verschillen. Informeert u zich goed voordat u op reis gaat welke coronaregels ter plekke gelden. Op het niet-naleven van de coronaregels staan soms hoge geldboetes.

Coronaklachten

Als u tijdens uw verblijf in Duitsland klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus, bent u verplicht zich te melden bij de lokale GGD (Gesundheitsamt). Volg de aanwijzingen op van het Gesundheitsamt. Neem daarnaast ook altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Terugreis naar Nederland

U hoeft als u uit Duitsland terug naar Nederland reist niet in (thuis)quarantaine.

U heeft als u terugreist uit Duitsland een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

  • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
  • Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
  • Een herstelbewijs in de vorm van een positief PCR/NAAT-testresultaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een EU-lidstaat.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
  • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of  bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts of luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Duitsland

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Duitsland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Als u wilt checken of er voor de gezondheidssituatie in Duitsland bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Kaart bij reisadvies Duitsland
Kaart bij reisadvies Duitsland

RIVM · Reisadvies Duitsland en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Duitsland willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Duitsland staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Duitsland RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Duitsland?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Duitsland op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Duitsland voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Duitsland?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Duitsland.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Duitsland?

Lees hier meer over Duitsland en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Duitsland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap