Coronavirus Duitsland

Kaart bij reisadvies Duitsland
Kaart bij reisadvies Duitsland

Coronavirus Duitsland

Lees hier meer over Duitsland en het coronavirus.

Negatieve COVID-19 PCR-testuitslag, sneltest en thuisquarantaine in Nederland

Wilt u Nederland inreizen vanuit Duitsland? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag én een negatieve sneltest uitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig of schip. Voor internationale trein- en busverbindingen blijft de negatieve COVID-19 PCR-testuitslag verplicht, hier is geen negatieve sneltest vereist. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Lees meer op Rijksoverheid.nl.

Na een verblijf in Duitsland gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl.

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst van veilige landen waarvoor het inreisverbod opgeheven is.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Duitsland

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Duitsland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Coronamaatregelen in Duitsland

Lees informatie over de actuele ontwikkelingen en over momenteel geldende coronamaatregelen per deelstaat op de website van de Bondsregering (informatie in het Duits) en de website van de Duitse toeristenbond (infomatie in het Duits). In Duitsland geldt een registratie-, test- en quarantaineverplichting. Nederland is voor Duitsland een coronarisicogebied.

De meeste grensovergangen tussen Tsjechië en Duitsland en Tirol (Oostenrijk) en Duitsland zijn vanwege opkomende coronavirusmutaties in deze gebieden (informatie in het Duits en Engels) gesloten.

Op een enkele uitzondering na is er geen reisverkeer mogelijk. Lees de website van het Duitse bondsministerie van Binnenlandse Zaken (informatie in het Engels) voor de uitzonderingen. Of u wordt toegelaten tot Duitsland is aan de Duitse bondspolitie.

In Duitsland is het openbaar leven tot een minimum beperkt

Tot minimaal 7 maart 2021 gelden er in heel Duitsland beperkende coronamaatregelen. Alle (niet-noodzakelijke) winkels, hotels, horeacagelegenheden, theater- en concertgebouwen, musea en bioscopen zijn gesloten. Recreatieve overnachtingen zijn niet mogelijk. Neem voor zakelijke overnachtingen voor vertrek contact op met uw hotel of andere accommodatie om na te gaan of u er kunt verblijven.

Afhankelijk van de lokale situatie kan de Duitse (lokale) overheid een avondklok of zelfs een verbod op reizen binnen Duitsland instellen. Veel maatregelen worden in Duitsland op deelstaatniveau ingevoerd en kunnen daardoor van deelstaat tot deelstaat verschillen. Er kunnen door een sterke toename van het aantal coronabesmettingen onverwachte maatregelen worden getroffen.

In heel Duitsland moet u minimaal 1,5 meter afstand houden van anderen. Iedereen is verplicht een mond- en neusbedekkend kapje te dragen in bijvoorbeeld het openbaar vervoer, winkels, in openbare gebouwen, kantoren, bij de dokter en in bepaalde winkelstraten. Dit mondkapje moet een medisch gezichtmasker zijn.

Op het niet-naleven van de coronaregels staan soms hoge geldboetes.

Registratie voor aankomst in Duitsland

Lees op de website van het Duitse ministerie van Gezondheid (informatie in onder andere het Duits, Engels, Frans en Spaans) alle informatie over de registratieverplichting en de uitzonderingen.

Bij aankomst heeft u een COVID-19 testuitslag bij zich of laat u zich in Duitsland testen

  • Bij aankomst in Duitsland moet u meestal de uitslag van een coronatest (informatie in het Duits) kunnen tonen. De uitslag heeft u uitgeprint of digitaal uit Nederland bij u. Dit mag de uitslag van een PCR-Covid-19-test of een antigeen-sneltest, die niet eerder dan 48 uur voor aankomst is afgenomen, of een medische verklaring zijn. De testuitslag of de medische verklaring moet bevestigen dat u niet met het SARS-COV-2 virus bent geïnfecteerd. Neemt u geen testuitslag mee? Dan moet u zich in Duitsland binnen 48 uur laten testen.
  • Wanneer u bij aankomst in Duitsland in de 10 dagen ervoor in een corona hoogrisicogebied of in een gebied met SARS-COV-2 virusmutaties bent geweest dan moet u de testuitslag of de medische verklaring tijdens de reis aan vervoerder of politie kunnen tonen.
  • Een COVID-19 test kunt u meestal meteen bij aankomst op de meeste vliegvelden laten afnemen. U kunt voor informatie over hoe te handelen ook altijd de lokale Duitse GGD (Gesundheitsamt) bellen. Zij kunnen u ook verplichten een test te laten afnemen.
  • Omdat de GGD in Nederland de testuitslag niet ter beschikking stelt, kunt u niet bij de Nederlandse GGD terecht als u voor Duitsland een testuitslag nodig heeft.
  • De testverplichting geldt voor iedereen vanaf 6 jaar.

Na aankomst gaat u verplicht in quarantaine

Reist u vanuit Nederland, het Caribisch deel van het Koninkrijk naar Duitsland, of was u in de 10 of 14 dagen (afhankelijk van deelstaat) voor aankomst in een ander corona (hoog)risicogebied of gebied met mutaties van het coronavirus? Dan gaat u verplicht 10 en in sommige deelstaten 14 dagen in thuisquarantaine. Als u tijdens de quarantaine coronasymptomen krijgt, dan moet u contact opnemen met de lokale GGD (Gesundheitsamt). De quarantaineperiode kan eerder worden beëindigd als u zich vanaf de 4e quarantainedag op COVID-19 laat testen (informatie in het Duits). Met een negatieve testuitslag mag u eerder uit de quarantaine. Ontwikkelt u tijdens het wachten op de uitslag coronaklachten? Dan bent u verplicht een 2e test te doen. Als u voor uw bezoek aan Duitsland in een (hoog)risicogebied of een gebied met mutaties van het coronavirus was, dan kunt u de quarantaine mogelijk niet eerder beëindigen. Doet u geen test en heeft u na 10 of 14 dagen geen symptomen? Dan kunt u de quarantaine beëindigen. Dit gaat altijd in overleg met de lokale GGD.

De regels kunnen  per deelstaat verschillen. Lees daarom voor u op reis gaat goed welke regels er gelden (informatie in het Duits). Of bezoek de website van het Robert Koch Institut (het Duitse RIVM).

Informatie voor klein grensverkeer

  • Grenspendelaars, die voor werk, studie of beroepsopleiding naar de deelstaten Nedersaksen of Noordrijn-Westfalen moeten, zijn vrijgesteld van de test- en quarantaineverplichting. Alleen als u dagelijks terugkeert naar Nederland is een registratie niet verplicht.
  • Als u in de 10 dagen voor uw bezoek aan Noordrijn-Westfalen in een gebied met mutaties van het coronavirus bent geweest dan gelden er afwijkende regels. Lees meer in de faq?s van de deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen (informatie in het Duits).
  • Grenswerkers, grensscholieren en -studenten zijn in Nederland uitgezonderd op de thuisquarantaine en de testverplichting. Leest u op de website van de Nederlandse regering precies na aan welke eisen u moet voldoen. Reizigers met een ander reisdoel in Nederland lezen op de website van de Rijksoverheid welke restricties van kracht zijn.

Specifieke informatie over de inreisbepalingen voor de grenspendelaars in de deelstaten leest u in de verordening van de deelstaat Nedersaksen of Noordrijn-Westfalen (informatie in het Duits).

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Europa vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Duitsland bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Coronaklachten

Als u tijdens uw verblijf in Duitsland klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus, bent u verplicht zich te melden bij de lokale GGD (Gesundheitsamt). Volg de aanwijzingen op van het Gesundheitsamt. Neem daarnaast ook altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent. 

Veelgestelde vragen

Wanneer mag ik naar Duitsland op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Duitsland voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Duitsland?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Duitsland.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Duitsland?

Lees hier meer over Duitsland en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bron: Reisadvies Duitsland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · · De Camping Centrale · Alle rechten voorbehouden. · sitemap