Coronavirus Ecuador

Coronavirus Ecuador

Lees hier meer informatie over Ecuador en het coronavirus.

Inreisbeperkingen Ecuador

U kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) Ecuador inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU. U moet uw testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Er zijn maatregelen genomen door de lokale overheid om verspreiding van het virus te voorkomen. Die maatregelen kunnen beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen van Ecuador. Reizigers vanuit Europa moeten bij binnenkomst een recente PCR-test (niet ouder dan 03 dagen) kunnen overleggen.  

Reizigers afkomstig uit landen waar het coronavirus is vastgesteld, worden grondig gecheckt. Bij het constateren van symptomen van het coronavirus wordt de reiziger (ongeacht nationaliteit) verplicht opgenomen voor een quarantaineperiode van 10 dagen in een door de overheid aangewezen hotel.  Reizigers uit Brazilië moeten 10 dagen verplicht in quarantaine gaan, ongeacht of het positief of negatief het resultaat van de COVID-test is.

Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Volg de media voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus.

Galapagos eilanden

Als u verschijnselen heeft van het coronavirus (COVID-19) dan mag u niet reizen naar de Galapagos eilanden.

Maatregelen coronavirus

Ecuador heeft op 21 april richtlijnen opgesteld in verband met de COVID-19 epidemie, die door regionale autoriteiten kunnen worden overgenomen. Zo zijn er binnenlandse reisbeperkingen (per dag mogen alleen auto?s met bepaalde nummerborden rijden) en is een avondklok ingesteld van maandag tot donderdag vanaf 20.00 uur tot 05.00 uur, en een volledige lockdown vanaf vrijdag 20.00 uur tot maandag 05.00 uur. Het gebruik van mondkapjes is verplicht.  

Voor meer informatie zie de website van de lokale overheid (informatie in het Spaans).

Medische zorg

Ook door de COVID-19 epidemie staat de gezondheidszorg onder druk. In een aantal ziekenhuizen zijn de intensive care units volledig bezet.

Let op: ondanks een (reis)verzekering eisen ziekenhuizen vaak dat u de rekening zelf betaalt. Of met uw creditcard garant staat voor de kosten. De ambassade kan op verzoek van uw verzekeraar bemiddelen.

Terugkeer naar Nederland

Als u vanuit oranje gebied in het buitenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Na verblijf in een land met een zorgwekkende virusvariant dient u, wanneer u per vliegtuig of schip naar Nederland (terug)reist, een NAAT/PCR of antigeentest te hebben waarvan het moment van de afname maximaal 24 uur oud is als u instapt in het buitenland. De test mag daarnaast maximaal 48 uur oud zijn bij aankomst in Nederland (in het geval u een antigeentest heeft) of 72 uur oud bij aankomst in Nederland (indien u een NAAT-test heeft). Let op, als u vanaf 8 augustus 2021 uit een land met een zorgwekkende virusvariant reist, moet u een negatieve antigeentest én een negatieve NAAT-test hebben. De antigeentest mag vanaf 8 augustus 2021 niet ouder zijn dan 24 uur voor vertrek, en de NAAT-test niet ouder dan 48 uur voor vertrek. De verplichte antigeentest vervalt als de NAAT-test maximaal 24 uur voor vertrek is afgenomen.

Als u met een ander vervoersmiddel reist moet u een negatieve NAAT/PCR-test van maximaal 72 uur oud bij aankomst (let op, vanaf 8 augustus 2021: 48 uur oud voor vertrek) of een negatieve antigeentest van maximaal 48 uur oud bij aankomst (let op, vanaf 8 augustus 2021: 24 uur oud voor vertrek) laten zien. Lees meer op de website van de Rijksoverheid. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn. Ook moet u tijdens uw reis een quarantaineverklaring bij u hebben.

Na een verblijf in Ecuador moet u bij terugkeer in Nederland 10 dagen verplicht in (thuis)quarantaine. Ook kinderen onder de 12 jaar krijgen het dringende advies om in (thuis)quarantaine te gaan. Er zijn uitzonderingen op de verplichte (thuis)quarantaine. U moet altijd een quarantaineverklaring bij u hebben, ook als u onder de uitzondering van de verplichte (thuis)quarantaine valt. Op dag 5 van uw (thuis)quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de (thuis)quarantaineperiode. De Quarantaine Reischeck is om te zien of u in (thuis)quarantaine moet, en zodat u weet wat u moet regelen als u vanuit het buitenland Nederland wilt inreizen.

Ook als u een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs heeft moet u een negatieve testuitslag kunnen overleggen en moet u in (thuis)quarantaine gaan.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt. Gebruik antiseptische gel.

Testlocaties in Ecuador

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Ecuador de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om hoogteziekte of malaria en andere infectieziekten in Ecuador te voorkomen.

Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Kaart bij reisadvies Ecuador
Kaart bij reisadvies Ecuador

RIVM · Reisadvies Ecuador en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Ecuador willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Ecuador staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Ecuador RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Ecuador?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Ecuador op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Ecuador voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Ecuador?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Ecuador.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Ecuador?

Lees hier meer over Ecuador en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Ecuador | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap