Coronavirus Filipijnen

Coronavirus Filipijnen

Lees hier meer informatie over de Filipijnen en het coronavirus.

In- en uitreisbeperkingen

Inreisbeperkingen

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, heeft de lokale overheid strenge inreismaatregelen ingevoerd.

Vanaf 1 mei 2021 mogen buitenlandse reizigers de Filipijnen, onder bepaalde voorwaarden, inreizen. Deze voorwaarden zijn:

 • Bij aankomst moet u in het bezit zijn van een geldig visum voor de Filipijnen. Reizigers met een SRRV of 9a visum moeten daarnaast ook een goedkeuringsbrief hebben van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Filipijnen om het land in te mogen inreizen. Voor meer informatie, neem contact op met de ambassade van de Filipijnen in Den Haag.
 • Reizigers met de Nederlandse nationaliteit die vallen onder het Balikbayan Programma (RA6768) en met hun Filipijnse partner of ouder reizen, mogen ook het land inreizen.
 • U moet in het bezit zijn van een bevestiging van een hotelboeking van minimaal 10 dagen bij een van de geaccrediteerde quarantainehotels. Zie de lijst van goedgekeurde hotels (informatie in het Engels). Reizigers met een diplomatiek visum mogen thuis in quarantaine. U blijft na aankomst 14 dagen verplicht in quarantaine. De eerste 10 dagen quarantaine zijn in het hotel, waarbij u op de 7e dag een PCR-COVID-test krijgt. De rest van 4 dagen gaat u in quarantaine op een andere locatie of thuis.  Meer informatie leest u op de website van de Filipijnse overheid (informatie in het Engels).
 • Let op: Houd rekening dat er een dagelijks inreisquotum (lucht- en zeehavens) door de Filipijnse autoriteiten gehanteerd wordt. Er mogen per dag maar een beperkt aantal passagiers het land inreizen via NAIA (Manila Airport). Deze beperkingen gelden niet voor de vliegvelden in Clark en Cebu.
 • Reizigers die 14 dagen voorafgaand aan de aankomst in de Filipijnen in India, Bangladesh, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten zijn geweest, mogen het land op dit moment niet inreizen. Deze beperking geldt van 15 mei 2021 tot 31 mei 2021 en kan daarna verlengd worden. Reizigers die alleen in transit via deze landen zijn gekomen, mogen wel de Filipijnen inreizen. 

De regels, die bepalen wie het land mag inreizen, veranderen regelmatig. Neem daarom altijd vooraf contact op met de Filipijnse ambassade in Den Haag, ook als u al een geldig visum heeft.

Actuele informatie vindt u op de website van het Filipijnse ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Er zijn ook andere reisbeperkingen op de Filipijnen zoals: 

 • Personen onder de 15 en boven de 65 jaar mogen niet op straat zijn.
 • Zich verplaatsen binnen de hoofdstad Manilla en de randgebieden mag alleen voor werk en noodzakelijke boodschappen.
 • Reizen binnen de Filipijnen is beperkt mogelijk en vaak alleen met toestemming van de lokale overheid.
 • Houd er rekening mee dat steden en eilanden de toegang voor reizigers onverwachts kunnen sluiten.

Meer informatie over tijdelijke maatregelen en toegang tot de Filipijnen voor reizigers kunt u lezen op de website van het Filipijnse Department of Foreign Affairs (informatie in het Engels). Informatie over lokale reisbeperkingen voor de meeste provincies en steden is te vinden op de S-Pass website (informatie in het Engels). Hierin staat of u een verplichte reisvergunning nodig heeft of dat u onbeperkte of beperkte toegang heeft tot een gebied of stad.

Uitreisbeperkingen

Alle reizigers die een geldig visum hebben of woonachtig zijn in de Filipijnen en, na een buitenlandse reis terugkeren naar dit land, moeten een re-entry permit hebben. Dit moet in de Filipijnen worden geregeld vóór u naar het buitenland reist. Lees meer informatie op de website van de Filipijnse overheid (informatie in het Engels).

Bent u langer dan 6 maanden in de Filipijnen geweest? Dan heeft u bij uitreizen een Emigration Clearance Certificate (ECC) nodig. Actuele informatie kunt u vinden op de website van het Bureau of Immigration (informatie in het Engels).

Coronamaatregelen in de Filipijnen

Volg de adviezen op van de lokale autoriteiten. De politie en het leger hebben bevoegdheden te controleren op het navolgen van de coronamaatregelen. Als het nodig is kunnen zij personen arresteren, bijvoorbeeld voor het niet dragen van een mondkapje.

Informatie van de Filipijnse overheid over het coronavirus kunt u vinden op de website van het Filipijnse ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels).

Terugkeer naar Nederland

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Het vaccinatiebewijs is vanaf 14 dagen na de laatste vaccinatie geldig om te reizen. Reizigers met een volledige vaccinatie die korter dan 14 dagen geleden is gegeven, moeten voor terugkeer naar Nederland óók een negatief testresultaat of herstelbewijs (afgegeven door een EU-lidstaat) laten zien. Of;
 • Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 72 uur oud bij aankomst (let op, vanaf 8 augustus 2021: 48 uur oud voor vertrek) in Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 48 uur oud bij aankomst (let op, vanaf 8 augustus 2021: 24 uur oud voor vertrek) in Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een Europese lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst bij de GGD, of met een zelftest. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

U hoeft niet in quarantaine bij aankomst in Nederland.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties op de Filipijnen

Zie voor meer informatie over de testlocaties op de Filipijnen de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Knokkelkoorts

Vooral tijdens het regenseizoen (mei-november) komt er veel dengue/knokkelkoorts voor in de Filipijnen. Informeer u over eventuele epidemieën in de Filipijnen en aanbevolen vaccinaties.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in de Filipijnen te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Kaart bij reisadvies Filipijnen
Kaart bij reisadvies Filipijnen

RIVM · Reisadvies Filipijnen en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Filipijnen willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Filipijnen staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Filipijnen RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Filipijnen?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Filipijnen op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Filipijnen voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Filipijnen?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Filipijnen.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Filipijnen?

Lees hier meer over Filipijnen en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Filipijnen | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap