Coronavirus Frankrijk

Kaart bij reisadvies Frankrijk
Kaart bij reisadvies Frankrijk

Coronavirus Frankrijk

Lees meer informatie over Frankrijk en het coronavirus.

Inreisbeperkingen

Vanaf 9 juni 2021 kunt u naar Frankrijk reizen als u bent ingeënt met een door Europa goedgekeurd coronavaccin en hiervan een bewijs kunt tonen. Ook het Nederlandse gele inentingsboekje wordt bij inreizen naar Frankrijk als bewijs geaccepteerd. U hoeft bij aankomst dan geen negatieve PCR-test te laten zien als u minimaal 2 weken voordat u in Frankrijk aankomt volledig gevaccineerd bent. U moet bij aankomst in Frankrijk aan één van de volgende voorwaarden voldoen:

 • Een vaccinatiebewijs in het gele boekje laten zien waarop is aangegeven dat u 2 weken voor aankomst in Frankrijk volledig gevaccineerd bent. Het Nederlandse gele vaccinatieboekje wordt dus geaccepteerd.   
 • Een negatief testresultaat van een PCR-test (niet ouder dan 72 uur) óf een antigeen test (niet ouder dan 48 uur) kunnen tonen.
 • Een positief resultaat van een PCR- of antigeen laten zien van minimaal 15 dagen eerder en niet ouder dan 6 maanden waarin expliciet wordt  verklaard dat u genezen bent van een Covid-infectie.

Lees meer over deze inreisvoorwaarden op de website van de Franse ambassade in Den Haag.

Niet EU-ingezetenen moeten bij aankomst in Frankrijk 7 dagen in quarantaine, waarna zij zich op dag 7 opnieuw moeten laten testen (PCR). Lees voor meer informatie ook de website van de de Franse ambassade in Den Haag.

Frankrijk inreizen van buiten de EU

Reizigers van 11 jaar en ouder die naar Frankrijk reizen per vliegtuig vanuit Argentinië, Bahrein, Bangladesh, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, India, Nepal, Pakistan, Qatar, Sri Lanka, Turkije, Uruguay, de Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Afrika moeten voor het instappen en bij een grenscontrole:

 • Het negatieve en schriftelijke, op naam gestelde resultaat,  overleggen van een PCR-test die minder dan 72 uur voor vertrek (in geval van een vlucht met overstappen: minder dan 72 uur voor de eerste vlucht) EN het negatieve en schriftelijke, op naam gestelde resultaat, overleggen van een antigeentest die minder dan 24 uur voor vertrek (in geval van een vlucht met overstappen: minder dan 24 uur voor de eerste vlucht) is afgenomen.
 • Of: Het negatieve en schriftelijke, op naam gestelde resultaat overleggen van een PCR-test die minder dan 36 uur voor vertrek (in geval van een vlucht met overstappen: minder dan 36 uur voor de eerste vlucht) is afgenomen.
 • Ook moeten deze reizigers een bewijsstuk bij zich hebben waarop het adres staat waar zij in quarantaine gaan (hotelreservering, afschrift energierekening, etcetera).
 • Tot slot moeten deze reizigers een erewoordverklaring (informatie in het Frans) bij zich hebben.

Bekijk de website van de Rijksoverheid voor informatie over de PCR-test en quarantaine voor de terugreis van Frankrijk naar Nederland over weg, zee of lucht.

Grenzen

Over land kunnen grenscontroles plaatsvinden met Frankrijk en omringende landen.

Luchtverkeer

Om verspreiding van het coronavirus in Frankrijk te voorkomen zijn er beperkingen in het internationale luchtverkeer.

Afhankelijk van de plek vanwaar u als Nederlander naar Frankrijk reist, kunnen restricties bestaan. Als u vanuit Europa naar Frankrijk reist en aankomt op een vliegveld of in een haven, dan moet u een eigen verklaring overleggen waarin u verklaart dat u geen symptomen van COVID-19 heeft. Ook moeten in deze verklaring uw contactgegevens staan en datum en nummer van de vlucht en uw stoelnummer voor eventueel contactonderzoek. Deze verklaring wordt op sommige vluchten uitgegeven op een voorbeschreven document van de vliegmaatschappij. Let op: als een reiziger bij vertrek symptomen vertoont, kan toegang tot de vlucht geweigerd worden.

Via de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken kunt u veelgestelde vragen over COVID-19 en Frankrijk vinden en informatie over de benodigde documenten voor het reizen naar Frankrijk vanuit een derde land dan wel een risicogebied.

Coronamaatregelen (COVID-19) Frankrijk

Fase 1 en 2 van het versoepelingsplan zijn afgerond. De avondklok geldt van 23:00 uur tot 6.00 uur.

De huidige lockdownmaatregelen worden verder versoepeld.

Het versoepelingsplan houdt in:

Etappe 3 (vanaf 9 juni 2021)

 • avondklok verlaat naar 23.00 uur
 • versoepeling thuiswerken
 • winkels: 4m2 per klant
 • heropening cafés en restaurants, tafels van maximaal 6 personen en maximaal 50% bezetting
 • tot 5.000 bezoekers bij culturele en sportieve gelegenheden. Heropening sportzalen en verruiming sportmogelijkheden (binnen zonder contact en met speciale protocollen)
 • heropening congrescentra en expositieruimtes: tot 5.000 bezoekers.
 • ontvangst buitenlandse toeristen

Etappe 4 (vanaf 30 juni, onder voorbehoud)

 • einde avondklok
 • einde maximaal aantal bezoekers, daar waar de situatie het toelaat, in publieke gelegenheden (met speciale protocollen) 
 • mogelijkheid organisatie van evenementen met meer dan 1.000 bezoekers, binnen en buiten (sanitaire pas)
 • maximaal toegestaan publiek bij evenementen aangepast aan lokale situatie. Discotheken blijven gesloten.

Iedereen die tijdens de avondklok zijn woning verlaat, moet zijn verplaatsing kunnen motiveren. Dit doet u door het laten zien van een verklaring en eventuele bewijsstukken voor de aangegeven noodzakelijke reden. Dit formulier moet u ook bij u dragen als u na 23.00 uur (dus tijdens de avondklok), reist van of naar Frankrijk. Bent u om werkgerelateerde redenen buiten tijdens de avondklok? Dan heeft u een ?attestation couvre feu? en ook een werkgeversverklaring nodig. Zie ook deze website van de overheid van Frankrijk.

Als u op weg bent om een trein of vliegtuig te halen tijdens de avondklok, moet u ook tickets kunnen laten zien.

Buitenlandse toeristen zijn in principe vanaf 9 juni 2021 weer welkom in Frankrijk.

Actuele informatie met instructies en adviezen van de Franse overheid vindt u op de websites van:

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. In Frankrijk is het mogelijk u bij verschillende laboratoria of apotheken te laten testen.

Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Frankrijk vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Frankrijk bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Door de verbeterde gezondheidssituatie hoeft u na een verblijf op Corsica bij terugkeer in Nederland niet in (thuis)quarantaine te gaan. Er is voor dit eiland ook geen testverplichting meer voordat u naar Nederland reist. Reist u van Corsica via een hoog risicogebied (zoals de rest van Frankrijk) terug naar Nederland, dan geldt er wel een testverplichting en krijgt u het dringende advies om bij thuiskomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Als u vanuit de rest van Frankrijk naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. U moet dan een NAAT(PCR)test overleggen die niet ouder is dan 72 uur voor u naar Nederland vertrekt. Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier leest u of een test voor uw terugreis verplicht is.

Na een verblijf in de rest van Frankrijk krijgt u het dringende advies om bij thuiskomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. Doe de Quarantaine Reischeck om te zien of u in quarantaine gaat, en zodat u weet wat u moet regelen als u vanuit het buitenland Nederland wilt inreizen.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Frankrijk

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Frankrijk de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

RIVM · Reisadvies Frankrijk en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Frankrijk willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Frankrijk staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Frankrijk RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Frankrijk?

Reis door het coronavirus alleen naar Frankrijk als het noodzakelijk is.

Wanneer mag ik naar Frankrijk op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Frankrijk voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Frankrijk?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Frankrijk.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Frankrijk?

Lees hier meer over Frankrijk en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Frankrijk | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · · De Camping Centrale · Alle rechten voorbehouden. · sitemap