Coronavirus Frankrijk

Coronavirus Frankrijk

Lees meer informatie over Frankrijk en het coronavirus.

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU). U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Zorg ook voor een geprinte versie van uw coronabewijs (DCC) QR code, mocht u uw mobiele telefoon of tablet niet bij de hand hebben.

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Daar vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreisbeperkingen

U kunt naar Frankrijk reizen met uw coronabewijs (Digitale Corona Certificaat - DCC), in Frankrijk "pass sanitaire" genoemd, als u voldoet aan één van de volgende voorwaarden:

 • U bent 7 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd (met Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Covishield). U kunt dit aantonen in de CoronaCheck app of met een print van uw coronabewijs (DCC) QR-code;
 • U heeft minimaal 4 weken geleden (28 dagen geleden) het Janssen-vaccin gekregen. U kunt dit aantonen in de CoronaCheck app of met een print van uw coronabewijs (DCC) QR-code;
 • U bent hersteld van COVID-19 en u heeft minstens 7 dagen geleden 1 vaccinatie gekregen. U geldt dan als volledig gevaccineerd.
 • U bent besmet geweest met COVID-19 en kunt bewijzen dat u hersteld bent aan de hand van een positieve PCR-test die minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen geleden is afgegeven.
 • Als u niet (volledig) bent gevaccineerd moet u een negatieve PCR- of antigeentest hebben die niet ouder is dan 24 uur voor vertrek naar Frankrijk (gerekend vanaf het moment van afname). 

Deze voorwaarden gelden ook voor kinderen vanaf 12 jaar. Kinderen tot en met 11 jaar hoeven niet getest te worden.

Let op: in alle gevallen - dus ook als u voldoet aan een of meer van bovenstaande voorwaarden- moet u bij aankomst in Frankrijk een erewoordverklaring kunnen laten zien waarmee u aangeeft akkoord te gaan met de in Frankrijk geldende sanitaire voorschriften. Dit geldt ook voor minderjarigen vanaf 12 jaar.

Lees meer over de erewoordverklaring (informatie in het Frans) en de voorwaarden (informatie in het Nederlands).

Verblijf op een camping of vakantiepark

Gaat u op vakantie naar een camping of vakantiepark in Frankrijk? Houd rekening met  de volgende zaken:

 • Bij aankomst/inchecken op een camping of vakantiepark met een zwembad of een zaal voor publieksvoorstellingen zijn gasten vanaf 18 jaar verplicht, onafhankelijk van de verblijfsduur, eenmalig een Coronabewijs, in het Frans "pass sanitaire" (complete vaccinatie, een negatieve PCR- test of negatieve antigeentest minder dan 48 uur oud of certificaat van herstel) te tonen.
 • Voor het verdere verblijf op de camping of vakantiepark en het gebruik maken van bijvoorbeeld het zwembad of het bezoeken van een voorstelling, hoeft u niet opnieuw de "pass sanitaire" te tonen.
 • Als u van camping of vakantiepark wisselt moet u bij aankomst opnieuw een "pass sanitaire" laten zien. Dit geldt ook voor campings en vakantieparken met een restaurant.
 • Vanaf 30 september 2021 is de "pass sanitaire"  verplicht voor bezoekers vanaf 12 jaar en ouder.
 • Let op: voor bepaalde activiteiten buiten de camping of het vakantiepark moet u deze zomer ook een "pass sanitaire" kunnen laten zien:
  • In culturele en recreatieve locaties met meer dan 50 bezoekers.
  • In cafés, restaurants, ziekenhuizen, bejaardentehuizen, medische- en sociale instellingen, terrassen, transport vliegtuig-trein-bus op lange afstanden, samenkomsten openbare ruimtes en grote winkelcentra (regionaal bepaald).

Houd rekening met strengere grenscontroles. Het maakt niet uit of u uit een groen, geel, oranje of rood gekleurd gebied Frankrijk inreist.

Reist u naar Frankrijk vanuit een door de Franse overheid als oranje of rood aangemerkt land buiten de EU? Neem contact op met de Franse ambassade in het land waar u verblijft voor de inreisvoorwaarden en mogelijke verplichting tot quarantaine en raadpleeg de website van de Franse overheid.

Lees meer over deze inreisvoorwaarden op de website van het Franse consulaat in Amsterdam

Grenzen

Over land kunnen grenscontroles plaatsvinden met Frankrijk en omringende landen.

Luchtverkeer

Om verspreiding van het coronavirus in Frankrijk te voorkomen zijn er beperkingen in het internationale luchtverkeer.

Afhankelijk van de plek vanwaar u als Nederlander naar Frankrijk reist, kunnen restricties bestaan. Als u vanuit Europa naar Frankrijk reist en aankomt op een vliegveld of in een haven, dan moet u een eigen verklaring overleggen waarin u verklaart dat u geen symptomen van COVID-19 heeft. Ook moeten in deze verklaring uw contactgegevens staan en datum en nummer van de vlucht en uw stoelnummer voor eventueel contactonderzoek. Deze verklaring wordt op sommige vluchten uitgegeven op een voorbeschreven document van de vliegmaatschappij. Let op: als een reiziger bij vertrek symptomen vertoont, kan toegang tot de vlucht geweigerd worden.

Via de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken kunt u veelgestelde vragen over COVID-19 en Frankrijk vinden en informatie over de benodigde documenten voor het reizen naar Frankrijk vanuit een derde land dan wel een risicogebied.

Voor de overzeese departementen en gebiedsdelen gelden ook aangepaste maatregelen.

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Coronamaatregelen (COVID-19) Frankrijk

De huidige coronamaatregelen worden weer aangescherpt. Het dragen van een mondkapje is buiten (dus in de open lucht) niet verplicht. In winkels, openbare ruimten, wachtrijen en op plekken waar veel personen op een kleine oppervlakte zijn, is het wel verplicht.

Voor meerderjarigen wordt een coronabewijs ("pass sanitaire") gevraagd in de volgende situaties. Uw coronabewijs (DCC) in de CoronaCheck-App volstaat.

 • Bezoek of deelname aan culturele of toeristische attracties en evenementen met meer dan 50 bezoekers.
 • Toegang tot een voorstelling, pretpark, concert, festival, bioscoop, discotheek, museum, theater, zwembaden en sportaccomodaties.
 • Inchecken in camping of vakantiepark met zwembad en/of zaal voor publieksvoorstellingen.

Let op: Alleen personen met een "pass sanitaire" (coronabewijs DCC) krijgen toegang tot: cafés, restaurants, winkelcentra, ziekenhuizen, bejaardentehuizen, medische- en sociale instellingen, terrassen, transport vliegtuig-trein-bus op lange afstanden, bijeenkomsten in openbare ruimtes en grote winkelcentra (regionaal bepaald). Zorg voor een geprinte versie van uw coronabewijs (DCC) QR-code, mocht u uw digitale device niet bij de hand hebben.

Vanaf 30 september 2021 zal in Frankrijk, voor toegang tot bovenstaande evenementen en instellingen, de "pass sanitaire" (coronabewijs) ook verplicht worden voor kinderen vanaf 12 jaar.

Let op: in Frankrijk moeten buitenlandse toeristen betalen voor een Covid-test.

Op deze website van de overheid van Frankrijk vindt u aanvullende informatie

Andere actuele informatie met instructies en adviezen van de Franse overheid vindt u op de websites van:

Klachten of symptomen coronavirus?

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. In Frankrijk is het mogelijk u bij verschillende laboratoria of apotheken te laten testen.

Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Testlocaties in Frankrijk

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Frankrijk de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Terugreis naar Nederland

U hoeft als u uit Frankrijk (inclusief of het eiland Corsica) terugreist naar Nederland reist niet in (thuis)quarantaine.

U heeft als u terugreist uit Frankrijk (inclusief Corsica) een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
 • Een testbewijs (PCR/NAAT-test of antigeentest). Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs in de vorm van een positief PCR/NAAT-testresultaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een Europese lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen

Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.   

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Frankrijk vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Frankrijk bijzonderheden zijn, kijk dan website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Kaart bij reisadvies Frankrijk
Kaart bij reisadvies Frankrijk

RIVM · Reisadvies Frankrijk en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Frankrijk willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Frankrijk staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Frankrijk RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Frankrijk?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Frankrijk op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Frankrijk voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Frankrijk?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Frankrijk.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Frankrijk?

Lees hier meer over Frankrijk en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Frankrijk | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap