Loading...

Coronavirus Frankrijk

 • Laatst gewijzigd op: 16-05-2022 | Nog steeds geldig op: 18-05-2022

Heenreis naar Frankrijk

 • Als u met het vliegtuig naar Frankrijk reist moet u het European Digital Passenger Locator Form (EU-PLF) invullen. Hiermee verklaart u dat u geen symptomen van corona heeft en niet in contact bent geweest met iemand met corona. Lees meer op de website van de Franse overheid (informatie in het Engels).
 • U moet een coronabewijs (DCC - CoronaCheck-app) of het gele boekje laten zien. Dit hoeft niet voor kinderen jonger dan 12 jaar.

U kunt met de Franse ?TAC verif - app? zelf controleren of uw coronabewijs geldig is in Frankrijk. Download de applicatie voor Apple of voor Android platform. Print eerst uw QR-code uit om de ?TAC verif - app? te kunnen gebruiken.

Een coronabewijs (DCC) is een vaccinatie-, herstel- of testbewijs

 • Het vaccinatiebewijs geldt als u volledig gevaccineerd bent (7 dagen of langer geleden gevaccineerd met 2 doses van Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Covishield, of 28 dagen of langer geleden 1 keer gevaccineerd met het Janssen-vaccin). Ook is het vaccinatiebewijs geldig als u naast uw volledige vaccinatie een boosterprik heeft gehad.
  • Kinderen vanaf 12 jaar moeten volledig zijn gevaccineerd. Een boostervaccinatie is dan niet nodig.
 • Met het herstelbewijs kunt u laten zien dat u hersteld bent van COVID-19. Uw herstelbewijs moet tussen de 11 en 180 dagen oud zijn.
 • Voor het testbewijs heeft u een negatieve COVID-19 testuitslag. Dit kan een PCR/NAAT-test zijn die niet ouder dan 72 uur is of een antigeentest, niet ouder dan 48 uur.

Aanvullende maatregelen

 • Als u niet gevaccineerd bent en vanuit een groen gebied (zoals Nederland) naar Frankrijk reist, hoeft u zich bij aankomst niet opnieuw te testen of in quarantaine te gaan. Lees voor meer informatie op de website van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Wilt u meer weten over de toegangseisen voor Frankrijk?

Neem dan rechtstreeks contact op met de Franse autoriteiten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u geen aanvullende informatie geven over de regels van Frankrijk.

Voor de overzeese departementen en gebiedsdelen gelden verdere aangepaste maatregelen.

Tijdens uw verblijf in Frankrijk

Bij zorginstellingen, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen is een gezondheidsbewijs ?pass sanitaire? (3G) verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar. Dit betekent dat bezoekers een vaccinatie-, herstel- of testbewijs moeten laten zien. Het testbewijs mag niet ouder zijn dan 24 uur.

Het dragen van een mondkapje is verplicht in het OV en in zorginstellingen (inclusief gehandicaptenzorg), ziekenhuizen en verzorgingstehuizen.

Hoe kom ik aan een gezondheidsbewijs (pass sanitaire)?

Iedereen vanaf 12 jaar heeft op boven genoemde plaatsen vooralsnog een pass sanitaire nodig. U gebruikt hiervoor de QR-code van het digitaal coronabewijs in de CoronaCheck-app. Voor de pass sanitaire moet het digitaal coronabewijs voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Bewijs van volledige vaccinatie. U heeft 2 vaccinaties gehad. Of u heeft 1 vaccinatie gehad ?n u bent hersteld van corona, of;
 • Herstelbewijs. U bent tussen 11 dagen en 4 maanden geleden hersteld van corona, of;
 • Negatieve testuitslag. U bent minder dan 24 uur geleden getest met een PCR- of antigeentest.

Meer informatie over de ?pass sanitaire? leest u op de website van de Franse overheid (informatie in het Frans).

Welke coronamaatregelen gelden in Frankrijk?

Regels over het aantal bezoekers bij evenementen zijn versoepeld. Discotheken en nachtclubs zijn weer open.

Wilt u meer weten over de actuele regels in Frankrijk? Bekijk dan de informatie van de Franse overheid:

Bent u in Frankrijk? Dan kunt u bellen met het Franse COVID-19 informatienummer: 0800-130 000 (bereikbaar als u in Frankrijk bent).

Wat moet ik doen als ik in Frankrijk COVID-19 klachten of symptomen krijg?

Heeft u klachten of symptomen die lijken op die van het coronavirus? Zorg dan dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft.

In Frankrijk kunt u zich bij veel laboratoria of apotheken laten testen. Zie voor meer informatie over de testlocaties in Frankrijk de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Test u positief op corona? Volg de adviezen op van de Franse gezondheidsautoriteiten op. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan. Uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine.

Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Groen

 • De kleurcode van het reisadvies voor Frankrijk is groen. Dit betekent dat de veiligheidsrisico?s vergelijkbaar zijn met die in Nederland. U kunt reizen naar Frankrijk maar er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland.
 • Naar Frankrijk? Lees meer over de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
 • Verblijft u in Frankrijk? Registreer u dan ?uitgebreid? bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ?Aanmelden + registratie bij ambassade?). Zo blijft u ge?nformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Frankrijk?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Frankrijk op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Frankrijk voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Frankrijk?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Frankrijk.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Frankrijk?

Lees hier meer over Frankrijk en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Frankrijk | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top