Veiligheidsrisico's Ghana

Kaart bij reisadvies Ghana
Kaart bij reisadvies Ghana

Veiligheidsrisico's Ghana

Gelet op het coronavirus: reis alleen naar Ghana als het noodzakelijk is. Kijk hier voor meer informatie over de andere veiligheidsrisico?s.

Onveilige gebieden

Let op: in ?oranje? gebieden kan het voorkomen dat de ambassade beperkt of geen hulp bieden als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Noord-Ghana

In de noordelijke grensgebieden van Ghana is het soms onveilig. Er kan geweld worden gebruikt. Er is strijd tussen verschillende bevolkingsgroepen. Reist u naar dit gebied? Blijf alert. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse.

Ontvoeringen

In Ghana komen af en toe ontvoeringen voor. Hiervan zijn ook buitenlanders het slachtoffer. De ontvoerders vragen losgeld. De ontvoering kan plaatsvinden bij het huis of in het verkeer. Wees alert in het verkeer en bij het thuis komen. Houd autodeuren altijd op slot. Als u een taxi gebruikt, wijs de chauffeur hier extra op.

Criminaliteit

Wees alert op het risico van berovingen, gewapende overvallen en seksueel geweld in Ghana. De kans daarop is het grootst na zonsondergang. Op de autowegen komen soms gewapende overvallen voor.  Het is daarom beter niet te reizen na zonsondergang. Heeft u geen andere mogelijkheid dan in de avond te reizen? Stop dan niet op de wegen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Wees alert als u op stille, verlaten stranden loopt of in afgelegen gebieden.
  • Draag geen opvallende sieraden, horloges of juwelen.
  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt.
  • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Love scams en afpersing

Pas op voor ?love scams?. Op contactsites en contactapps zijn veel oplichters actief. Maak nooit geld over aan iemand die u niet kent. Voor LHBTI-reizigers (lesbiennes, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen) en mensen die het land niet goed kennen is er een risico op afpersing, soms is de politie hierbij betrokken.

Demonstraties

In heel Ghana vinden regelmatig politieke demonstraties plaats. Deze worden soms gewelddadig. Zorg ervoor dat u niet in een demonstratie terechtkomt.

Natuurgeweld

Het regenseizoen in Ghana duurt van maart tot en met oktober. In deze periode kunnen er zware regenbuien vallen. Door die tropische regenbuien kan er wateroverlast zijn en overstromingen voorkomen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in Ghana? Ga naar:

Tropical Storm Risk;

National Hurricane Center.

In Ghana kunnen aardschokken plaatsvinden. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ.

RIVM · Reisadvies Ghana en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Ghana willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Ghana staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Ghana RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Ghana?

Gelet op het coronavirus: reis alleen naar Ghana als het noodzakelijk is. Kijk hier voor meer informatie over de andere veiligheidsrisico?s.

Wanneer mag ik naar Ghana op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Ghana voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Ghana?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Ghana.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Ghana?

Lees hier meer over Ghana en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Ghana | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · · De Camping Centrale · Alle rechten voorbehouden. · sitemap