Coronavirus Griekenland

Lees hier meer over Griekenland en het coronavirus.

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs - DCC) gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Neem een print van uw QR-code mee voor het geval u geen toegang heeft tot uw telefoon.

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Hier vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreisbeperkingen

U kunt  naar Griekenland reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat) onder de volgende voorwaarden:

  • U kunt een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur bij aankomst of een negatieve antigeentest van maximaal 24 uur bij aankomst laten zien. Let op: Dit geldt voor iedereen vanaf 5 jaar, ook als u volledig gevaccineerd bent of een herstelbewijs hebt.
  • U bent verplicht een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen (informatie in het Engels). Het is aan te raden dit ruim voor uw aankomst in Griekenland te doen. Op het formulier moet gedetailleerde informatie over uw vertrekpunt, de duur van uw eerdere verblijven in andere landen en uw verblijfadres in Griekenland zijn ingevuld. Als u op meerdere plaatsen verblijft bent u verplicht om het adres voor de eerste 24 uur op te geven. Het is noodzakelijk dit formulier zo snel mogelijk in te vullen om er zeker van te zijn dat de gegevens op tijd verwerkt kunnen worden. U ontvangt een QR-code die nodig is om Griekenland binnen te komen. Als u deze QR-code niet heeft, wordt de toegang geweigerd). Dit geldt voor iedereen vanaf 5 jaar.

De verscherpte maatregelen gelden tot 10 januari 2022.

Lees de uitgebreide uitleg over de inreisbeperkingen, de soorten tests en vaccinaties die geaccepteerd worden op de website van de Griekse overheid (informatie het Engels).

De Griekse gezondheidsautoriteiten adviseren tot 3 januari 2022 (misschien wordt dit nog verlengd) dat alle reizigers uit het buitenland een antigeentest doen op de 2e en de 4e dag na hun aankomst in Griekenland.

Grenzen

U kunt bij de grens of op het vliegveld gecontroleerd worden op symptomen, bijvoorbeeld door warmtecamera?s of ?thermometer pistolen?. Als bij u een symptoom van besmetting wordt vastgesteld, kunt u in quarantaine worden geplaatst. Er zijn grenscontroles bij alle grenzen van Griekenland.

Maatregelen reizen per boot

Reizigers, vanaf 18 jaar en ouder, die vanaf het vasteland van Griekenland per boot naar de eilanden reizen of vanaf de eilanden per boot naar het vasteland van Griekenland reizen, moeten een gezondheidsverklaring laten zien op het moment van aan boord gaan. Minderjarigen kunnen toegevoegd worden op het formulier van hun ouders. 

Een voorbeeld van het gezondheidsformulier (informatie in het Engels).  

Om per boot, vliegtuig, trein of bus te reizen tussen verschillende Griekse regio?s moet u één van de volgende documenten laten zien:

  • Een bewijs van vaccinatie (de 2e vaccinatie moet ten minste 14 dagen voor de reis zijn gezet), of;
  • Een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur bij aankomst) of een sneltest (LAMP-test of antigeen-sneltest, niet ouder dan 48 uur bij aankomst), of;
  • Een document dat aantoont dat u COVID-19 heeft gehad (niet ouder dan 6 maanden).
  • Kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen een negatieve PCR-test, een sneltest óf een zelftest (verkrijgbaar bij de apotheek) laten zien.

Coronavirus in Griekenland

De Griekse regering neemt maatregelen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Griekenland te beperken. De volgende maatregelen zijn ingesteld:

Iedereen ouder dan 4 jaar is  verplicht binnen en buitenshuis een mondmasker te dragen. Bij overtreding kan een  boete worden opgelegd van 300 EUR.

Tot en met 16 januari 2022 gelden de volgende verscherpte maatregelen binnen Griekenland:

  • Verplicht FFP2-mondmasker. Heeft u deze niet? Dan is het dragen van een dubbel chirurgisch masker verplicht in supermarkten en het openbaar vervoer.
  • Horecagelegenheden moeten uiterlijk om middernacht sluiten. Klanten mogen niet staanen maximaal 6 personen per tafel. Er geldt een uitzondering voor Oudejaarsavond, dan mogen alleen restaurants sluiten om 02:00 uur. Muziek is niet toegestaan.
  • Er zijn strenge regels voor toegang tot kroegen, restaurants, cafés, musea, archeologische vindplaatsen, bioscopen, theaters, et cetera. Dit hangt af van of het gaat om (gemengde) binnen- of buitenruimten.
  • Binnenruimtes: het laten zien van een bewijs van vaccinatie of een herstelbewijs van maximaal 90 dagen of een negatieve zelftest van minder dan 24 uur oud. Dit geldt voor elke volwassene met legitimatiebewijs of minderjarige vanaf 12 jaar. Kinderen tussen 4 en 11 jaar moeten  een negatieve zelftest laten zien van minder dan 24 uur oud.

Er zijn in Griekenland andere maatregelen dan in Nederland. Bijvoorbeeld over hoeveel afstand u moet houden of de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera. U kunt deze informatie vragen aan uw reisorganisatie, de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of B&B). Ook kunt u informeren bij de plaatselijke VVV.

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u nog meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties. Op de website van de Griekse overheid vindt u meer gedetailleerde informatie over de situatie en de lokale coronamaatregelen in de Griekse regio waar u verblijft (informatie in het Engels).

Testlocaties in Griekenland

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Griekenland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Medische zorg

De medische voorzieningen in de staatsziekenhuizen zijn veel slechter dan in Nederland. De private gezondheidszorg is goed, maar fors duurder. Zorg dat u goed bent verzekerd.

Gezondheidssituatie

Als u wilt checken of er voor Griekenland bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Kaart bij reisadvies Griekenland
Kaart bij reisadvies Griekenland

RIVM · Reisadvies Griekenland en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Griekenland willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Griekenland staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Griekenland RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Griekenland?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Griekenland op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Griekenland voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Griekenland?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Griekenland.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Griekenland?

Lees hier meer over Griekenland en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Griekenland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap · Bekijk ook De Cruise Centrale