Coronavirus Griekenland

Coronavirus Griekenland

Lees hier meer over Griekenland en het coronavirus.

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU). U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. 

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Daar vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreisbeperkingen

U kunt naar Griekenland reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat) als:

 • U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent. De Griekse autoriteiten accepteren bij aankomst de vaccinatie-registratiekaart van het RIVM (ook in het Nederlands). Of:
 • Uw negatieve PCR-test maximaal 72 uur voor binnenkomst in Griekenland is afgenomen, of uw negatieve antigeentest maximaal 48 uur voor binnenkomst in Griekenland is afgenomen. Het testbewijs moet zijn opgesteld in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans of Russisch. U kunt meer informatie hierover lezen op de website van het Griekse ministerie van Toerisme (informatie in het Engels). Of:
 • Als u met uw herstelbewijs kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19. Het bewijs moet 30 dagen na de eerste positieve COVID-19-test zijn afgegeven en is dan 180 dagen geldig. Het herstelbewijs kan een medische verklaring zijn of een bewijs van de positieve PCR- of antigeentest afgegeven door een gecertifideerd laboratorium (opgesteld in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans of Russisch).
 • Kinderen jonger dan 12 hoeven niet getest te worden.

U bent verplicht een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen (informatie in het Engels). Het is aan te raden dit ruim voor uw aankomst in Griekenland te doen. Op het formulier moet gedetailleerde informatie over uw vertrekpunt, de duur van uw eerdere verblijven in andere landen en uw verblijfadres in Griekenland zijn ingevuld. Als u op meerdere plaatsen verblijft bent u verplicht om het adres voor de eerste 24 uur op te geven. Het is noodzakelijk dit formulier zo snel mogelijk in te vullen om er zeker van te zijn dat de gegevens op tijd verwerkt kunnen worden. U ontvangt een QR-code die nodig is om Griekenland binnen te komen. Als u deze QR-code niet heeft, wordt de toegang geweigerd).

Lees de uitgebreide uitleg over de inreisbeperkingen, de soorten tests en vaccinaties die geaccepteerd worden op de website van de Griekse overheid (informatie het Engels).

Grenzen

U kunt bij de grens of op het vliegveld gecontroleerd worden op symptomen, bijvoorbeeld door warmtecamera?s of ?thermometer pistolen?. Als bij u een symptoom van besmetting wordt vastgesteld, kunt u in quarantaine worden geplaatst. Er zijn grenscontroles bij alle grenzen van Griekenland.

Maatregelen reizen per boot

Reizigers, vanaf 18 jaar en ouder, die vanaf het vasteland van Griekenland per boot naar de eilanden reizen of vanaf de eilanden per boot naar het vasteland van Griekenland reizen, moeten een gezondheidsverklaring laten zien op het moment van aan boord gaan. Minderjarigen kunnen toegevoegd worden op het formulier van hun ouders. 

Een voorbeeld van het gezondheidsformulier (informatie in het Engels).  

Om per boot of per vliegtuig vanaf het vasteland naar de eilanden te reizen moet u naast bovengenoemde gezondheidsverklaring ook een van de volgende documenten laten zien:

 • een bewijs van vaccinatie (de tweede vaccinatie moet ten minste 14 dagen voor de reis zijn gezet)
 • een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur) of een sneltest (LAMP-test of antigeen-sneltest, niet ouder dan 48 uur) 
 • een document dat aantoont dat u COVID-19 heeft gehad
 • reizigers van 12-17 jaar kunnen een negatieve PCR-test, een sneltest óf een zelftest (verkrijgbaar bij de apotheek) laten zien. 

Coronavirus in Griekenland

De Griekse regering neemt maatregelen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Griekenland te beperken. De volgende maatregelen zijn ingesteld:

 • Voor hun binnenruimtes laten horecagelegenheden, bars, theaters en bisocopen van 16 juli 2021 tot 31 augustus 2021 alleen gevaccineerde bezoekers toe. Ook zijn op deze lokaties alleen zitplaatsen beschikbaar. Minderjarigen die nog niet zijn gevaccineerd, mogen naar binnen als hun ouders schriftelijk verklaren dat de kinderen een zelftest hebben gedaan en dat de testuitslag negatief is.
 • In buitenruimtes mogen (horeca)gelegenheden wél ongevaccineerde bezoekers ontvangen.

Verplicht dragen van mondkapje

In heel Griekenland geldt de verplichting om een mondkapje te dragen in alle openbare ruimtes. U riskeert een boete van EUR 300,-- als u geen mondkapje draagt.    

Er zijn in Griekenland andere maatregelen dan in Nederland. Bijvoorbeeld over hoeveel afstand u moet houden of de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera. U kunt deze informatie vragen aan uw reisorganisatie, de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of B&B). Ook kunt u informeren bij de plaatselijke VVV. 

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u nog meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties. Op de website van de Griekse overheid vindt u meer gedetailleerde informatie over de situatie en de lokale coronamaatregelen in de Griekse regio waar u verblijft (informatie in het Engels).

Testlocaties in Griekenland

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Griekenland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Medische zorg

De medische voorzieningen in de staatsziekenhuizen zijn veel slechter dan in Nederland. De private gezondheidszorg is goed, maar fors duurder. Zorg dat u goed bent verzekerd.

Gezondheidssituatie

Als u wilt checken of er voor Griekenland bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt

Terugkeer naar Nederland

 U hoeft als u uit Griekenland terug naar Nederland reist niet in (thuis)quarantaine. U heeft u als u terugreist uit Griekenland wel een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
 • Een testbewijs (PCR/NAAT-test of antigeentest). Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs in de vorm van een positief PCR/NAAT-testresultaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een Europese lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen

Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.   

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Kaart bij reisadvies Griekenland
Kaart bij reisadvies Griekenland

RIVM · Reisadvies Griekenland en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Griekenland willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Griekenland staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Griekenland RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Griekenland?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Griekenland op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Griekenland voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Griekenland?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Griekenland.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Griekenland?

Lees hier meer over Griekenland en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Griekenland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap