Veiligheidsrisico's Honduras

Kaart bij reisadvies Honduras
Kaart bij reisadvies Honduras

Veiligheidsrisico's Honduras

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico?s. Er is veel drugshandel en geweld in Honduras.

Onveilige gebieden

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Let op: in ?oranje? gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Er is veel drugshandel en geweld in Honduras. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de volgende steden en gebieden: La Ceiba, Trujillo, Yoro Chamelecón, Choloma, Cofradía en Gracias a Dios.

Ook is het in de volgende afgelegen gebieden onveilig, dit komt vooral door drugshandel:

  • Het gebied aan de Caribische kust tussen La Ceiba en La Mosquitia;
  • De provincies Colón, Olancho, Atlántida, Francisco Morazán en Copán.

Let ook goed op in de grote steden, zoals Tegucigalpa en San Pedro Sula. Hier is veel georganiseerde misdaad en zijn er bendes actief.

De driehoeksregio Honduras, Guatemala en El Salvador is gevaarlijk. In dit grensgebied is het voor dieven makkelijk om de overheid te ontwijken door illegaal de grenzen over te steken.

De overige delen van Honduras zijn relatief minder onveilig. Wel zijn er veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico?s en let extra op.

De Baai-eilanden (Islas de Bahía, waaronder het eiland Roatán) zijn over het algemeen veiliger dan het vasteland van Honduras. Toch zijn er ook op de Baai-eilanden een aantal incidenten geweest met toeristen, waaronder diefstal en gewapende overvallen op de veerboten van en naar het vasteland van Honduras. Vooral na zonsondergang zijn er op verschillende stranden aanvallen op buitenlanders geweest. Als u een auto of scooter bestuurt, vermijd zijwegen in afgelegen gebieden.

Criminaliteit

Pas op voor zware criminaliteit als u naar Honduras reist. Honduras heeft één van de hoogste misdaadcijfers in Latijns-Amerika. Geweld en criminaliteit komen in het hele land voor. Dit heeft te maken met georganiseerde misdaad en gewelddadige bendes, de zogeheten ?maras?. Criminelen handelen steeds vaker in drugs en gebruiken daarbij veel geweld. Binnen het drugscircuit komen gewapende overvallen, verkrachtingen, afpersingen en ontvoeringen dagelijks voor. Dit gebeurt op elk moment van de dag in het hele land. Ook in het verkeer komen overvallen voor (zie de rubriek Verkeersveiligheid).

De meeste zware criminaliteit richt zich niet per se op toeristen, maar het komt wel voor dat buitenlanders hier slachtoffer van worden.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Vermijd afgelegen plekken, zoals stille straten en ruïnes. Vooral als u alleen reist; Houd uw bagage goed in de gaten. Zeker op plekken waar veel mensen komen, zoals een busstation.
  • Draag niet te veel geld op zak en geen opvallende sieraden of juwelen.
  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt.
  • Neem niet in één keer een grote hoeveelheid geld op bij de bank.
  • Bewaar uw paspoort en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
  • Bewaar een fotokopie van uw paspoort apart van uw paspoort.

Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Demonstraties

Het is regelmatig onrustig in het land en is er een verhoogde kans op demonstraties die gewelddadig kunnen verlopen. Vooral in de grotere steden zoals Tegucigalpa, San Pedro Sula en La Ceiba. Vermijd demonstraties en protesten. Komt u hier toch in terecht? Verlaat deze dan direct.

Natuurgeweld

Tropische stormen en orkanen

In Honduras kunnen van juni tot en met oktober tropische stormen en orkanen tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie ter plaatse. Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Overstromingen, aardverschuivingen en aardbevingen

Overstromingen, aardverschuivingen (door regenval) of aardbevingen zijn ook bekende natuurverschijnselen in Honduras.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Honduras en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +316 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

RIVM · Reisadvies Honduras en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Honduras willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Honduras staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Honduras RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Honduras?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico?s. Er is veel drugshandel en geweld in Honduras.

Wanneer mag ik naar Honduras op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Honduras voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Honduras?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Honduras.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Honduras?

Lees hier meer over Honduras en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Honduras | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · · De Camping Centrale · Alle rechten voorbehouden. · sitemap