Coronavirus IJsland

Coronavirus IJsland

Lees hier meer over IJsland en het coronavirus.

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt u de CoronaCheck-app gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU). U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. 

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Daar vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreisbeperkingen

Reizigers uit EU- en Schengenlanden zijn welkom op IJsland, maar er zijn inreisbeperkingen.

IJsland heeft reisbeperkingen ingesteld voor alle reizigers uit hoog risicogebieden. Nederland is voor IJsland een hoog risicogebied. Reizigers mogen vanuit Nederland naar IJsland reizen. De inreisregels hangen af van de vaccinatiestatus en/of van een eerder doorgemaakte COVID-19-besmetting van de reiziger.

U kunt naar IJsland reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat) als:

  • U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
  • U hersteld bent van corona.

Sinds 27 juli moeten alle reizigers een negatieve PCR- of antigeentest laten zien (maximaal 72 uur oud voor vertrek). Voor volledig gevaccineerden of reizigers die hersteld zijn van corona is een antigeentest voldoende. Niet volledig gevaccineerde reizigers moeten een PCR-test laten zien.

Bent u niet volledig gevaccineerd en reist u met een negatieve test als uw Digitaal Corona Certificaat? Dan moet u bij aankomst 2 PCR-tests doen, met tussentijds 5-6 dagen quarantaine.

Kinderen jonger dan 16 jaar hoeven voor vertrek niet getest te worden. Alle reizigers moeten zich voor vertrek digitaal registreren bij de IJslandse overheid.

Bent u nog niet volledig gevaccineerd en hebt u ook geen Covid gehad in de afgelopen 6 maanden? Dan heeft u de negatieve uitslag van een PCR test nodig die u gedaan heeft binnen 72 uur voor vertrek. Bij aankomst in IJsland moet u opnieuw worden getest. En daarna gaat u voor minimaal 5 dagen in quarantaine. Op dag 5 doet u opnieuw een test en als deze test ook negatief is voor Corona dan kunt u daarna stoppen met de quarantaine en door IJsland reizen. Is de test positief? Dan gaat u in isolatie en bij besmetting met een extra besmettelijke variant is dat in een quarantainehotel.

Minderjarigen (kinderen onder de 18) mogen naar IJsland reizen met hun ouders mee. Kinderen geboren in 2005 of later hebben geen PCR test nodig voordat ze naar IJsland reizen. Bij aankomst worden ze niet getest maar blijven ze bij hun ouders, dus als de ouders in quarantaine moeten dan gaat het kind ook in quarantaine. Hoeven de ouders niet in quarantaine dan hoeft het kind ook niet. De test op dag 5 van de quarantaine hoeft een kind ook niet te doen, als de ouders negatief testen voor corona dan mag het kind ook na 5 dagen stoppen met de quarantaine.

Alle reizigers wordt aangeraden om de IJslandse corona-app te gebruiken tijdens het verblijf in IJsland.

Gele vaccinatieboekje ?Internationaal Bewijs van Inenting?

Het gele vaccinatieboekje ?Internationaal Bewijs van Inenting? wordt door de IJslandse autoriteiten geaccepteerd als vaccinatiebewijs tegen COVID-19.

Lees meer over de inreis- en quarantainemaatregelen op de website van de IJslandse overheid (informatie in het Engels).

Maatregelen coronavirus

Er zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in IJsland tegen te gaan. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op deze website van de IJslandse overheid (informatie in het Engels).

Bereid uw reis goed voor en bekijk welke maatregelen er gelden in IJsland. Er kunnen in IJsland andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties etcetera. In IJsland geldt de regel om 2 meter afstand te houden. Op alle plaatsen waar u geen 2 meter afstand kunt houden, bent u verplicht een mondkapje te dragen, zoals bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, sportscholen en in kapsalons. U kunt deze informatie ook vragen aan uw reisorganisatie en de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of B&B). Verder kunt u informeren bij de plaatselijke VVV. 

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan. Uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Terugreis naar Nederland

U hoeft als u uit IJsland terug naar Nederland reist niet in (thuis)quarantaine.

U heeft als u terugreist uit IJsland een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

  • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
  • Een testbewijs (PCR/NAAT-test of antigeentest). Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
  • Een herstelbewijs in de vorm van een positief PCR/NAAT-testresultaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een EU-lidstaat.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.

Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringende advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

Na een verblijf in IJsland hoeft u bij terugkeer in Nederland niet in thuisquarantaine te gaan. U heeft ook geen coronabewijs nodig voor terugkeer naar Nederland. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in IJsland te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Kaart bij reisadvies IJsland
Kaart bij reisadvies IJsland

RIVM · Reisadvies IJsland en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar IJsland willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in IJsland staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies IJsland RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in IJsland?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar IJsland op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor IJsland voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar IJsland?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in IJsland.

Wat moet ik weten over het coronavirus in IJsland?

Lees hier meer over IJsland en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies IJsland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap