Veiligheidsrisico's Indonesië

Kaart bij reisadvies Indonesië
Kaart bij reisadvies Indonesië

Veiligheidsrisico's Indonesië

Reis alleen naar Indonesië als het strikt noodzakelijk is. Kijk hier voor meer informatie over de andere veiligheidsrisico?s.

Onveilige gebieden

Let op: in ?rode? en in ?oranje? gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar:

 • Het gebied rondom de vulkaan Mount Merapi op het eiland Java. Deze vulkaan is nog actief. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 10 kilometer rondom de vulkaan komen;
 • Het gebied rondom de vulkaan Mount Agung op het eiland Bali. Deze vulkaan is  nog actief. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 4 kilometer rondom de vulkaan komen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. 

Papua

In de centrale hooglanden waaronder Puncak Jaya en Intan Jaya op Papua vinden incidenteel geweld en gewapende aanvallen plaats tussen de onafhankelijkheidsbeweging (OPM) en de lokale autoriteiten. Rond het gebied bij de ?Freeport-mijn? zijn regelmatig veiligheidsincidenten. Daarbij zijn slachtoffers gevallen.

Vulkaan Soputan

Deze vulkaan Soputan is in oktober 2018 uitgebarsten. U mag van de lokale autoriteiten niet binnen een straal van 4 tot 6.5 km rondom de vulkaan Soputan komen;

Centraal Sulawesi

De plaatsen Palu, Donggala en Sigi in Centraal Sulawesi zijn in oktober 2018 zwaar getroffen door een aardbeving, gevolgd door een vloedgolf (tsunami). Het gebied is in wederopbouw.

Blijf via de media op de hoogte van de lokale ontwikkelingen en vermijd grote menigten. Internet en andere communicatiemogelijkheden zijn beperkt. Houd hier rekening mee.

Papua en West Papua

Spanningen in de provincie Papua hebben in 2019 geleid tot demonstraties in diverse steden, waaronder Jayapura, Wamena, Sorong en Manokwari. Bij deze demonstraties vonden er confrontaties met de politie plaats. Er is nog steeds een verhoogd risico op nieuwe demonstraties in Papua en West Papua. Vermijd demonstraties en contacten met groepen die behoren tot de onafhankelijkheidsbeweging (OPM) in Papua en West Papua.

Bezoeken aan Raja Ampat via Sorong verlopen in het algemeen zonder veel problemen. Wees alert.

Centraal Sulawesi

In het gebied tussen het meer van Tentena en de stad Poso is het onrustig door veiligheidsincidenten. Blijf via de media op de hoogte van de lokale ontwikkelingen en probeer grote menigten zoveel mogelijk te vermijden.

Aceh provincie

In de Aceh provincie wordt de Sharia-wet toegepast. Voorkom belediging van het geloof door niet te gokken, geen alcohol te drinken, gepaste kleding te dragen en onderlinge publiekelijke aanraking te vermijden. Aceh is de enige provincie in Indonesië waar homoseksualiteit/LHBTI strafbaar is. Reis in dit gebied alleen overdag en via de hoofdwegen. Blijf via de media op de hoogte van de lokale ontwikkelingen en vermijd grote menigten en demonstraties.

Terrorisme

Wereldwijd bestaat een verhoogd risico op terroristische activiteiten. Ook in Indonesië is dit risico aanwezig.

De afgelopen jaren vonden verschillende  aanslagen plaats in Indonesië:

 • Op 13 november 2019 vond een bomaanslag op een politiestation in Medan plaats. Hierbij zijn 6 gewonden gevallen;
 • Op 14 mei 2018 vond een bomaanslag plaats op een politiebureau in de stad Surabaya;
 • Op 13 mei 2018 vonden bomaanslagen plaats op drie kerken in de stad Surabaya. Hierbij zijn 13 personen omgekomen en 41 gewond geraakt.

Wees alert in heel Indonesië op drukbezochte plekken. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Blijf via de media op de hoogte van de lokale ontwikkelingen en vermijd grote menigten.

Criminaliteit

In Indonesië is veel (kleine) criminaliteit. Denk aan overvallen en berovingen op straat. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Demonstraties

In heel Indonesië vinden regelmatig politieke demonstraties plaats. Deze kunnen gewelddadig worden. Zorg ervoor dat u niet in een demonstratie terechtkomt. Blijf op de hoogte via de media en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

Natuurgeweld

Aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tsunami?s

Indonesië maakt deel uit van de "Ring van Vuur" (Ring of Fire). Dit is een ringvormig gebied rondom de Grote Oceaan, dat bestaat uit veel vulkanen. Door het bewegen van de aardkorst komen in dit gebied regelmatig vulkanische uitbarstingen, aardbevingen en tsunami's voor.

Vulkaanuitbarstingen

De afgelopen jaren vonden diverse vulkaanuitbarstingen plaats in Indonesie:

 • De Sinabung-vulkaan op noord Sumatra is op 7 mei 2019 uitgebarsten.
 • In december 2018 heeft er een vulkaanuitbarsting (de Anak Krakatau) en een tsunami in de Straat van Soenda (zee tussen Indonesische eilanden Java en Sumatra) plaatsgevonden. Het gaat onder meer om de regio tussen Pandeglang op west Java en Lampung op Sumatra.
 • De vulkaan Mount Agung op het eiland Bali is op 28 juni 2018 en op 26 november 2017 uitgebarsten. Reis niet naar het gebied van de vulkaan Mount Agung. Binnen een straal van 4 kilometer rondom de vulkaan mag u van de autoriteiten niet komen.
 • De vulkaan Mount Merapi op het eiland Java is in mei 2018 uitgebarsten. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 10 kilometer rondom de vulkaan komen. Reis niet naar het gebied van de vulkaan Mount Merapi.

Vulkaanuitbarstingen veroorzaken vaak asregens. Die kunnen voor ernstige verstoringen van het vliegverkeer zorgen. Vooral het vliegverkeer in de provincies Noord-Sumatra, Oost-Java en Bali kan hier last van krijgen. Ook worden vliegvelden regelmatig voor kortere of langere tijd gesloten. Verder stellen de autoriteiten vaak lokale veiligheidszones in na vulkaanuitbarstingen. Houd hier rekening mee.

Aardbevingen

De afgelopen jaren hebben meerdere aardbevingen plaatsgevonden in Indonesië.

Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program.

Tropische cyclonen

Van november tot en met april kunnen tropische cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bosbranden

In het algemeen is in de periode van juli tot en met oktober een groot deel van het noordwestelijke deel van Indonesië een rooknevel aanwezig. Kalimantan en Sumatra zijn vaak de zwaarst getroffen gebieden. De rooknevel kan schadelijk zijn voor de gezondheid en gevolgen hebben voor uw reisplannen. Houd hier rekening mee.

Overstromingen

Het regenseizoen duurt van december tot en met april. Tijdens, maar ook buiten deze periode, komen er door zware regenval regelmatig overstromingen en aardverschuivingen voor. Sommige gebieden zijn dan niet of nauwelijks bereikbaar. Houd hier rekening mee.

Meer weten over de weersomstandigheden in Indonesië? Ga naar:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Indonesië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

RIVM · Reisadvies Indonesië en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Indonesië willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Indonesië staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Indonesië RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Indonesië?

Reis alleen naar Indonesië als het strikt noodzakelijk is. Kijk hier voor meer informatie over de andere veiligheidsrisico?s.

Wanneer mag ik naar Indonesië op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Indonesië voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Indonesië?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Indonesië.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Indonesië?

Lees hier meer over Indonesië en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Indonesië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · · De Camping Centrale · Alle rechten voorbehouden. · sitemap