Coronavirus · Reisadvies Iran | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Coronavirus Iran

Lees hier meer over Iran en het coronavirus.

Inreisbeperkingen

Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Iran inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Er kunnen nieuwe landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren. Als dit zo is wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Als u naar Iran moet reizen, dan moet u een gezondheidsverklaring invullen die u op de luchthaven van vertrek of tijdens de vlucht naar Iran van uw luchtvaartmaatschappij krijgt.

Ook moet u een negatief PCR-COVID-19-testresultaat (niet ouder dan 72 uur bij vertrek naar Iran) en een vaccinatiebewijs laten zien. Dit geldt voor alle reizigers vanaf 8 jaar die uit het buitenland komen. Het vaccinatiebewijs en een negatief PCR-COVID-19-testresultaat moet in het Engels zijn opgesteld, of gestempeld en bevestigd zijn door het Iraanse consulaat in het land van afgifte. Reizigers die geen vaccinatiebewijs of een negatief PCR-COVID-19-testresultaat kunnen laten zien, mogen Iran niet inreizen. Het is aan te bevelen om uw negatief PCR-COVID-19-testresultaat en uw vaccinatiebewijs geprint mee te nemen, omdat niet gegarandeerd kan worden dat een digitale versie geaccepteerd wordt.

Ook kan het zijn dat uw luchtvaartmaatschappij nog aanvullende eisen stelt. Neem hiervoor voor uw vertrek contact op met uw luchtvaartmaatschappij.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Iran

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Iran de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Gezondheidssituatie in Iran

Luchtvervuiling

In grote Iraanse steden kan ernstige luchtvervuiling voorkomen. De luchtkwaliteit kan erg slecht zijn in bepaalde periodes van het jaar. Raadpleeg voor de luchtkwaliteit de website van de World Air Quality Index (informatie in het Engels).

Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening aan de luchtwegen? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar Iran reist.

Medische voorzieningen

De zorg staat onder druk door de toenemende coronagevallen. Toegang tot medische voorzieningen kan moeilijker zijn dan normaal. Ook dit verschilt per stad en provincie.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Iran te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Kaart bij reisadvies Iran
Kaart bij reisadvies Iran

RIVM · Reisadvies Iran en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Iran willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Iran staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Iran RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Iran?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Iran op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Iran voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Iran?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Iran.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Iran?

Lees hier meer over Iran en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Iran | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap