Coronavirus Iran

Kaart bij reisadvies Iran
Kaart bij reisadvies Iran

Coronavirus Iran

Lees hier meer over Iran en het coronavirus.

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit het buitenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn.

Na een verblijf in Iran gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst van veilige landen waarvoor het inreisverbod opgeheven is.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Iran

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Iran de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).  

Inreisbeperkingen

Om naar Iran te mogen reizen, moet u een negatieve PCR-test overleggen. Bij aankomst moet u op de luchthaven in Iran nog een test laten afnemen. Deze test moet u direct afrekenen. Zorg dat u 40 USD of hetzelfde bedrag in Iraanse Riaals bij u heeft. U kunt op Schiphol USD cash opnemen bij een pinautomaat. De uitslag van de test moet u in thuisquarantaine afwachten.

Landsgrenzen

De landsgrenzen tussen Iran en verschillende buurlanden zijn grotendeels gesloten, dit in verband met COVID-19. Houd hier rekening mee als u over de weg Iran wilt verlaten.

Maatregelen coronavirus

De sterkte van de uitbraak en de door de autoriteiten genomen maatregelen kunnen per provincie en per stad verschillen. Laat u informeren door de lokale autoriteiten over de meest recente stand van zaken. De Iraanse overheid neemt ook landelijke maatregelen om verspreiding virus te beperken. Algemene maatregelen zijn:

  • Alle scholen, universiteiten zijn gesloten.
  • Sportevenementen zijn afgelast, bruiloften, rouwceremonies, etcetera zijn niet toegestaan.
  • Het is verboden om tussen grote steden te reizen.
  • Het vrijdagmiddaggebed in de moskee in sommige provincies is tot nader order opgeschort.
  • Deelname aan grote (religieuze) bijeenkomsten is verboden.
  • Het is verplicht mondkapjes te dragen in alle publieke ruimtes en op straat.
  • In het openbaar vervoer, taxi?s of andere publieke gelegenheden moet u een mondkapje en handschoentjes dragen.
  • Alle niet-noodzakelijke winkels zijn gesloten. Noodzakelijke winkels zijn wel open tot 21.00 uur.
  • Van 21.00 tot 4.00 uur geldt een verbod om met de auto op stap te gaan.

Gezondheidsituatie

Luchtvervuiling

In grote Iraanse steden kan ernstige luchtvervuiling voorkomen. De luchtkwaliteit kan erg slecht zijn in bepaalde periodes van het jaar. Raadpleeg voor de luchtkwaliteit de website van de World Air Quality Index (informatie in het Engels).

Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening aan de luchtwegen? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar Iran reist.

Medische voorzieningen

Toegang tot medische voorzieningen kan moeilijker zijn dan normaal. Ook dit verschilt per stad en provincie.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Iran te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

RIVM · Reisadvies Iran en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Iran willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Iran staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies. Op dit moment geldt een Europees inreisverbod voor inwoners van buiten de EU, Schengen en het VK. In de EU wordt gezamenlijk afgesproken welke landen buiten de EU, Schengen en het VK veilig worden geacht en waarvoor het inreisverbod dus kan worden opgeheven.

Reisadvies Iran RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Iran?

Reis niet naar het grensgebied met Afghanistan, Pakistan en Irak.

Wanneer mag ik naar Iran op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Iran voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Iran?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Iran.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Iran?

Lees hier meer over Iran en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Iran | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · · De Camping Centrale · Alle rechten voorbehouden. · sitemap