Veiligheidsrisico's · Reisadvies Iran | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Veiligheidsrisico's Iran

Reis niet naar het grensgebied met Afghanistan, Pakistan en Irak. Reis alleen als het noodzakelijk is. Er zijn ernstige veiligheidsrisico?s.

Onveilige gebieden

Er is op dit moment politieke spanning tussen Iran en landen in de regio. Ook de relatie tussen Iran en westerse landen, waaronder landen uit de EU is onvoorspelbaar. Iran is alert op spionage-activiteiten. Maak geen foto?s van overheidsobjecten waaronder militaire objecten.

In ?rode? en ?oranje? gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Grensgebied met Afghanistan en Pakistan

Reis niet naar het grensgebied met Afghanistan en Pakistan, tot 50 kilometer vanaf de grens. Reis dus niet ten oosten van de lijn tussen de steden Bam/Rostam Abad en Bandar Abbas. Ook niet naar de provincie Sistan-Baluchestan. In dit gebied zijn drugsbendes en de radicale islamitische beweging Jundallah actief. De situatie ter plaatse is bijzonder onveilig. In het verleden zijn er aanslagen gepleegd. De Iraanse autoriteiten hebben de veiligheidsmaatregelen in deze grensgebieden verhoogd.

Wilt u toch over land van Iran naar Pakistan reizen? Reis dan alleen overdag en in een konvooi onder politiebegeleiding. Het konvooi rijdt over de hoofdweg Rostam Abad-Zahedan-Maijaveh tot aan de grens van Pakistan.

Grensgebied met Irak

Reis niet naar het grensgebied met Irak, tot 10 kilometer vanaf de grens. In dit gebied liggen mijnen. De Iraanse autoriteiten hebben de veiligheidsmaatregelen in dit grensgebied verhoogd.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is. Er zijn ernstige veiligheidsrisico?s door de politieke situatie, terrorismedreiging, criminaliteit of natuurgeweld. Iran is zwaar getroffen door het COVID-19.

Bipatriden

Voor Nederlanders die naast de Nederlandse ook de Iraanse nationaliteit hebben geldt dit in het bijzonder:

  • De Nederlandse ambassade ontvangt geen informatie van de Iraanse autoriteiten als er problemen zijn met deze reizigers (bijvoorbeeld bij een arrestatie).
  • De Iraanse autoriteiten staan de Nederlandse ambassade niet toe om consulaire hulp te verlenen aan deze reizigers.

Bent u in Iran? Bedenk dan of uw verblijf echt noodzakelijk is.

Terrorisme

Aanslagen, op militaire parades of andere militaire doelen, kunnen voorkomen in Iran. Vermijd daarom sowieso dit soort evenementen. Wees ook alert voor aanslagen rondom gebouwen van de overheid.

Wees in de hoofdstad Teheran (en in andere grote steden) alert op mededelingen over dreigingen. Volg de aanwijzingen van de politie op. Blijf op de hoogte van de binnenlandse en buitenlandse ontwikkelingen. Volg de informatie in de media.

Diefstal door jongeren

Iran is een relatief veilig land uit oogpunt van algemene criminaliteit, maar alertheid is geboden. Wees op uw hoede voor diefstal, vooral in de grotere steden. In Iran komt vooral tassenroof door jongeren voor. Iemand die op een motor rijdt, probeert dan uw tas af te pakken. Wees hier alert op. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam.

Diefstal door nepagenten

In de hoofdstad Teheran kunnen toeristen ook het slachtoffer worden van diefstal door nepagenten. Dit gebeurt vooral in en om de populaire hotels. Doet iemand zich voor als een politieagent?

  • Vraag dan altijd naar zijn identiteitsbewijs;
  • Lever uw paspoort en/of geld niet in;
  • Stap niet in de auto van de politieagent.

Drugssmokkel in de oostelijke provincies

In de oostelijke provincies zijn zwaarbewapende drugssmokkelaars actief. Er zijn regelmatig (vuur)gevechten tussen de drugssmokkelaars en grenstroepen.

Demonstraties

Blijf weg van demonstraties en houd u afzijdig van politieke activiteiten en/of uitspraken. Demonstraties kunnen gewelddadig verlopen. Maak geen foto?s en video-opnamen van bijeenkomsten en demonstraties.

Vervolging

Autoriteiten in Iran kunnen buitenlanders oppakken en vervolgen om onduidelijke of politieke redenen. De mogelijkheden voor Nederland om hulp te bieden zijn dan vaak beperkt, zeker als u ook de nationaliteit van Iran heeft of heeft gehad.

Toegang tot internet

Internetverkeer is over het algemeen mogelijk maar de toegang wordt soms beperkt. Door censuur zijn vele sites niet bereikbaar. In tijden van (politieke) spanningen aarzelen de Iraanse autoriteiten niet om het internetverkeer volledig plat te leggen. Mobiel telefoonverkeer is mogelijk. Sms-berichten bereiken niet altijd hun bestemming.

Natuurgeweld

Overstromingen en wateroverlast

Naast periodes van langdurige droogte, kunnen in Iran door hevige regenval overstromingen en wateroverlast voorkomen.

Aardbevingen

In heel Iran komen regelmatig aardbevingen voor. De hoofdstad Teheran ligt op een actieve breuklijn. Ook zware aardbevingen komen voor. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Iran en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247,  WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Kaart bij reisadvies Iran
Kaart bij reisadvies Iran

RIVM · Reisadvies Iran en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Iran willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Iran staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Iran RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Iran?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Iran op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Iran voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Iran?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Iran.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Iran?

Lees hier meer over Iran en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Iran | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap