Veiligheidsrisico's Israël

Kaart bij reisadvies Israël
Kaart bij reisadvies Israël

Veiligheidsrisico's Israël

Ontwikkelingen in de regio kunnen tot spanningen leiden. Blijf alert, volg het nieuws. Vermijd demonstraties, volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

Let op: in 'rode' en ?oranje? gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico?s voor reizen in Israël. Let op in de grote steden en bij checkpoints en overgangen naar de Palestijnse Gebieden. Wees ook voorzichtig in de verschillende grensgebieden, op plaatsen waar veel mensen komen en in het openbaar vervoer. Hier kunnen aanslagen plaats vinden.

Informeer naar de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse.

Informeer ook naar schuilkelders en ondergrondse parkeergarages. En naar wat u moet doen als er een luchtalarm afgaat. Meer informatie over dit soort veiligheidsmaatregelen vindt u op de website van het Home Front Command (deze website is alleen beschikbaar vanuit Israël).

Rood: niet reizen

Grensgebied met Syrië

Reis niet langs de Syrische grens ten oosten van autoweg 98. In het grensgebied met Syrië kunnen granaten en andere explosieven inslaan. Dit komt door de strijd tussen het Syrische leger en verschillende rebellengroepen vlak bij de grens. Ook zijn er spanningen tussen Israël en Syrië over schendingen van elkaars luchtruim.

Grensgebied met Libanon

Reis niet in het directe grensgebied met Libanon door het sluimerend conflict tussen Israël en Libanon. In dit gebied kunnen granaten en andere explosieven inslaan. Dit komt door acties van verschillende strijdende groepen.

Reis niet langs de Libanese grens ten noorden van autoweg 899 of ten westen van weg 886.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Rond de Gazastrook

Reis alleen als dat noodzakelijk is in het gebied van 15 kilometer rond de Gazastrook. Er vinden regelmatig raketbeschietingen plaats vanuit Gaza. Deze raketten worden meestal onderschept door de Israëlische luchtverdediging. Ook kunnen in de zomer brandende vliegers worden opgelaten uit Gaza die branden kunnen veroorzaken in het grensgebied. Wees daarom waakzaak in het gebied rond de Gazastrook.

Grensgebied met Egypte

In de regio Sinaï in Egypte zijn strijdende groepen actief. Er kunnen vanuit de Sinaï raketten worden afgeschoten. Wees alert in het overig deel van het grensgebied met Egypte, inclusief de stad Eilat.

Jerusalem

Voor West-Jerusalem is het belangrijk demonstraties te vermijden rond het parlement (de Knesset) en andere overheidsgebouwen. Bekijk ook het het reisadvies voor de Palestijnse Gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, waar ook de Oude Stad ligt. In de oude stad kan het op vrijdagen en op religieuze feestdagen (voor moslims en voor joden) tot een confrontatie tussen de 2 groepen komen. Wees voorzichtig.

Autoweg 443

Reist u na zonsondergang tussen de steden Jeruzalem en Tel Aviv? Neem dan autoweg 1 en niet autoweg 443, daar kunnen incidenten plaatsvinden, zoals het gooien van stenen.

In de rest van Israël zijn veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent.

Terrorisme

Israël blijft een doelwit van terroristische organisaties. Let daarom goed op. Het aantal aanslagen is de afgelopen jaren sterk afgenomen maar het risico blijft. Vooral in de grote steden, in het openbaar vervoer, bij de grensovergangen met de Palestijnse gebieden of op plekken waar veel mensen samenkomen.

Toeristen zijn in principe geen doelwit voor geweld of aanslagen. Toch is er een risico dat u betrokken raakt. Wees daarom alert. Vooral in de grote steden en bij checkpoints en overgangen naar de Palestijnse Gebieden. Wees ook alert op plaatsen waar veel mensen komen, in het openbaar vervoer en bij haltes.

Demonstraties

In Israël zijn regelmatig grotere en kleinere demonstraties. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. Volg het nieuws via de media en vraag bij uw hotel of reisorganisatie om meer informatie. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten via de website van het Home Front Command (deze website is alleen beschikbaar vanuit Israël).

Aardbevingen

Omdat Israël op een breuklijn ligt, is er een kans op aardbevingen.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

RIVM · Reisadvies Israël en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Israël willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Israël staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies. Op dit moment geldt een Europees inreisverbod voor inwoners van buiten de EU, Schengen en het VK. In de EU wordt gezamenlijk afgesproken welke landen buiten de EU, Schengen en het VK veilig worden geacht en waarvoor het inreisverbod dus kan worden opgeheven.

Reisadvies Israël RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Israël?

Ontwikkelingen in de regio kunnen tot spanningen leiden. Blijf alert, volg het nieuws. Vermijd demonstraties, volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

Wanneer mag ik naar Israël op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Israël voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Israël?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Israël.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Israël?

Lees hier meer over Israël en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Israël | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · · De Camping Centrale · Alle rechten voorbehouden. · sitemap