Veiligheidsrisico's Laos

Kaart bij reisadvies Laos
Kaart bij reisadvies Laos

Veiligheidsrisico's Laos

Reis alleen naar Laos als het strikt noodzakelijk is. Kijk hier voor meer informatie over de andere veiligheidsrisico?s.

Onveilige gebieden

Let op: in ?oranje? gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet  helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Landmijnen in Laos

In de provincies Xiang Khoang en Luang Prabang liggen nog onontplofte bommen uit de Vietnam oorlog. Deze onontplofte bommen liggen ook nog in de grensgebieden tussen Laos en Vietnam (de Ho Chi Minh route) in de volgende provincies: Attapu, Xekong, Saravan, Savannakhet en het zuidelijke gedeelte van de provincie Khammouan. Wees voorzichtig en wijk niet af van de (hoofd)snelweg. Raap metalen voorwerpen niet op.

Watersportactiviteiten in Vang-Vieng

In Vang-Vieng komen regelmatig ongelukken voor tijdens watersportactiviteiten. Dit is vooral gevaarlijk tijdens het regenseizoen van mei tot en met november. Dan staan de rivieren hoog en stromen snel.

Criminaliteit

In Laos is veel (kleine) criminaliteit in de toeristische gebieden. Denk aan overvallen en berovingen op straat (zakkenrollen en tasjesroof). Ook komen er gewapende overvallen voor. Toeristen worden soms gedrogeerd en daarna beroofd of seksueel misbruikt. Wees alert als onbekenden u benaderen. De politie kan vaak de daders niet aanhouden en slachtoffers niet altijd helpen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Vermijd onverlichte plaatsen na zonsondergang.
  • Wees voorzichtig in het uitgaansleven. Neem bijvoorbeeld geen drankjes aan van vreemden en laat uw drankje niet onbeheerd achter.
  • Draag geen opvallende sieraden of juwelen en houd kostbare spullen uit het zicht.
  • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Natuurgeweld

Het regenseizoen in Laos loopt van mei tot oktober. Houd tijdens deze periode rekening met verhoogde risico's op overstromingen en aardverschuivingen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het reisadvies en informeer u ter plaatse over de situatie. Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie.

Voor actuele informatie over de weersomstandigheden in Laos, zie de volgende websites:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Laos en is er een noodsituatie?  Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 82387796 of Twitter via @247BZ.

RIVM · Reisadvies Laos en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Laos willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Laos staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies. Op dit moment geldt een Europees inreisverbod voor inwoners van buiten de EU, Schengen en het VK. In de EU wordt gezamenlijk afgesproken welke landen buiten de EU, Schengen en het VK veilig worden geacht en waarvoor het inreisverbod dus kan worden opgeheven.

Reisadvies Laos RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Laos?

Reis alleen naar Laos als het strikt noodzakelijk is. Kijk hier voor meer informatie over de andere veiligheidsrisico?s.

Wanneer mag ik naar Laos op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Laos voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Laos?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Laos.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Laos?

Lees hier meer over Laos en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Laos | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · · De Camping Centrale · Alle rechten voorbehouden. · sitemap