Reisadvies Letland

Laatst gewijzigd op: 10-01-2022 | Nog steeds geldig op: 25-01-2022

Door het coronavirus geldt in heel Letland op dit moment een noodtoestand. Er zijn extra inreismaatregelen voor personen die niet in het bezit zijn van een geldig Digitaal Corona Certificaat (DCC). Alle reizigers moeten binnen 48 uur voor aankomst in Letland het Arrival Confirmation Form (CovidPass) invullen en inleveren. Houd er rekening mee dat passagiers op geselecteerde vluchten bij aankomst op de luchthaven in Riga (gratis) op COVID-19 worden getest. Ook door veiligheidsrisico’s heeft Letland de noodtoestand uitgeroepen voor de grensregio’s met Belarus (Wit-Rusland). In het gebied langs de hele grens gelden beperkte rechten en vrijheden. Dit betekent dat er meer grenswachten, politie en militairen aanwezig zijn. Daarom is een 5 kilometer brede strook langs de hele grens met Belarus oranje. Lees de rubriek Veiligheidrisico’s om te zien wat dit voor u betekent. De kleurcode voor Letland is verder geel door het coronavirus. Bij terugkeer vanuit Letland naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien. Lees wat dit voor u betekent.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor de grensregio?s van Letland met Belarus is oranje. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar deze gebieden in Letland met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
  • Gaat u toch naar de grensgebieden van Letland met Belarus? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico's

 • De kleurcode van het reisadvies voor Letland is door het coronavirus geel. U kunt reizen naar Letland. Maar let op: er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona.
  • Naar Letland? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
  • Verblijft u in Letland? Registreer u dan ?uitgebreid? bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ?Aanmelden + registratie bij ambassade?). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Download de kaart (PDF, 162 kB)

Kaart bij reisadvies Letland
Kaart bij reisadvies Letland

RIVM · Reisadvies Letland en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Letland willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Letland staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Letland RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Letland?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Letland op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Letland voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Letland?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Letland.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Letland?

Lees hier meer over Letland en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Letland | Ministerie van Buitenlandse Zaken, RIVM

© 2021 · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap · Bekijk ook De Cruise Centrale