Coronavirus Letland

Lees hier meer over Letland en het coronavirus.

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs - DCC) in Letland gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Neem ook een print van uw coronabewijs (DCC) QR-code mee.

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Hier vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreisbeperkingen 

Alle reizigers moeten binnen 48 uur voor aankomst in Letland het Arrival Confirmation Form (CovidPass) invullen en inleveren (informatie in het Engels). Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden.

U kunt naar Letland reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat - DCC) als:

  • U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
  • U kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19 (binnen 180 dagen), of;
  • Uw negatieve PCR/NAAT-test niet ouder is dan 72 uur op het moment van vertrek (instappen), of;
  • Uw antigeentest niet ouder is dan 48 uur op het moment van vertrek. Zelftesten zijn niet geldig voor reizen naar Letland.  
  • Op de luchthaven in Riga vindt selectieve COVID-19 screening plaats. Dit houdt in dat op geselecteerde vluchten bij aankomst (gratis) COVID-19 testen worden afgenomen bij passagiers. Uitgezonderd zijn onder andere doorreizende passagiers, kinderen jonger dan 12 jaar, vliegtuigbemanningen, zeelieden en diplomaten.

Reist u met een testbewijs naar Letland? Dan moet u bij aankomst verplicht 10 dagen in (thuis)quarantaine. Op dag 7 kunt u een PCR/NAAT-test laten doen en bij een negatieve uitslag kunt u uit quarantaine. De Staatspolitie kan controleren of u in (thuis)quarantaine bent door u te bellen of een bezoek te brengen aan het adres waar u verblijft. U hoeft niet in quarantaine als u met een vaccinatie- of herstelbewijs Letland inreist. Lees meer informatie over (thuis)quarantaine in Letland en updates over de Letse nationale ziektecijfers (beide sites in het Engels).

Testen moeten worden afgenomen in een gecertificeerd laboratorium en de persoonsgegevens moeten in de uitslag vermeld staan.

Een overzicht en meer informatie over reizen naar Letland is te vinden op de website van het Letse ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Maatregelen

In Letland geldt de noodtoestand door de snel oplopende COVID-19 besmettingen en de overbelasting van de ziekenhuizen in het land.

Het dragen van mondkapjes in onder andere publieke ruimtes en winkels blijft verplicht voor personen vanaf 7 jaar.

Voor publieke diensten, in winkels (behalve basisbenodigdheden) en in de culturele sector zijn de maatregelen strenger. Toegang is alleen mogelijk voor personen met een DCC die zijn gevaccineerd of binnen 180 dagen zijn hersteld van COVID-19. Een testbewijs is in Letland géén geldig alternatief.

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Letland vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Letland bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Testlocaties in Letland

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Letland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).  

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Kaart bij reisadvies Letland
Kaart bij reisadvies Letland

RIVM · Reisadvies Letland en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Letland willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Letland staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Letland RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Letland?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Letland op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Letland voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Letland?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Letland.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Letland?

Lees hier meer over Letland en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Letland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap · Bekijk ook De Cruise Centrale