Loading...

Veiligheidsrisico's Letland

  • Laatst gewijzigd op: 19-01-2023 | Nog steeds geldig op: 03-06-2023

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Noodtoestand

De Letse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen door de toenemende migratie aan de grens met Belarus. De noodtoestand geldt voor de regio?s in het zuidoosten van Letland: Ludza, Kr?slava, Aug?daugava en de stad Daugavpils.

De noodtoestand heeft niet meteen invloed op het reizen naar deze gebieden. Direct aan de grens gelden wel aanvullende rechten voor grenswachten. Door deze noodsituatie heeft de grenswacht nieuwe bevoegdheden om op te treden tegen personen die illegaal de grens oversteken. Ook het leger en de nationale politie zullen ingezet worden voor extra grensbewaking. Er is sprake van een grotere aanwezigheid van de grenswacht, politie en het leger. Als u hier toch naar toe reist, wees dan voorzichtig en volg de lokale instructies op.

Groen

De veiligheidsrisico?s in de rest van Letland zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Let op uw eigendommen en laat deze niet onbeheerd achter.

Criminaliteit

Criminaliteit komt voor in Letland. Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. In de hoofdstad Riga zijn zakkenrollers actief, vooral ?s avonds en ?s nachts in de toeristische delen van de Oude Stad. Vaak in de buurt van het centraal station en de centrale markt. Door de (video)bewaking verplaatst deze criminaliteit zich ook naar de directe omgeving. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.

Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:

  • Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder uw kleding. Kent u het gebied niet waar u bent? Ga dan niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
  • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld, dat u niet direct nodig heeft, op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de kluis van het hotel. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
  • Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten.

Natuurgeweld

Regenval en overstromingen

Door heftige regenval en smeltend ijs kunnen in sommige gebieden overstromingen plaats vinden. Informeer u over de situatie en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

Meer informatie over de weersomstandigheden in Letland kunt u lezen op de website van het Letse Meteorologisch Instituut (informatie in het Lets en deels in het Engels).

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • De kleurcode van het reisadvies voor de grensstrook tussen Letland en Belarus is oranje. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar deze gebieden in Letland met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
  • Gaat u toch naar het grensgebied tussen Letland en Belarus? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Groen

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Letland?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Letland op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Letland voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Letland?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Letland.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Letland?

Lees hier meer over Letland en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Letland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top