Coronavirus Luxemburg

Lees hier meer over Luxemburg en het coronavirus.

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. 

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Daar vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreisbeperkingen Luxemburg

  • Reist u met een ander vervoermiddel dan het vliegtuig? Dan kunt u zonder coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat - DCC) naar Luxemburg reizen.
  • Reist u met het vliegtuig? Dan kunt u naar Luxemburg reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat - DCC) als u voldoet aan de extra inreismaatregelen voor vliegtuigpassagiers naar Luxemburg.

Extra inreismaatregelen voor vliegtuigpassagiers naar Luxemburg

Alle reizigers van 12 jaar en 2 maanden en ouder moeten voor aanvang van de vlucht 1 van de volgende documenten laten zien:

  • Een vaccinatiecertificaat dat is gemaakt na volledige vaccinatie. Het gele vaccinatieboekje wordt niet geaccepteerd. U moet zijn ingeënt met 1 van de 4 door het Europees Medisch Agentschap goedgekeurde vaccins (AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Janssen&Janssen of Moderna). In het geval van 2 doses, vanaf de dag van de 2e dosis. In het geval van 1 dosis met Janssen, vanaf de 14e dag na de vaccinatie. Voor reizigers die genezen en gevaccineerd zijn binnen 180 dagen na het 1e positieve NAAT test resultaat, is vaccinatie 14 dagen na het ontvangen van 1 dosis compleet. Het maakt dan niet uit of u met Janssen bent gevaccineerd of met één van de andere hierboven genoemde vaccins.
  • Een negatief testresultaat van een PCR, TAM of LAMP test (maximaal 48 uur voor de vlucht afgenomen) óf een antigeentest (maximaal 24 voor de vlucht afgenomen). Het testresultaat moet in het Engels, Duits, Frans, Luxemburgs, Italiaans, Portugees of Spaans zijn.
  • Een bewijs dat de reiziger genezen is van COVID-19. Het bewijs moet zijn opgesteld door een erkende nationale instantie. Het herstel is binnen 6 maanden voorafgaand aan de reis naar Luxemburg geweest en de reiziger heeft die periode in quarantaine gezeten in het land dat het bewijs heeft opgesteld. Ook moet de reiziger vrij zijn van symptomen. 

Lees meer informatie over de Luxemburgse inreismaatregelen (informatie in het Engels).

Coronamaatregelen (COVID-19) Luxemburg

In heel Luxemburg is het verplicht om een mondkapje te dragen waar 2 meter afstand houden niet mogelijk is zoals in het openbaar vervoer, winkels en openbare gelegenheden. Op plaatsen waar het covidcheck icoon zichtbaar is, en mensen bijeenkomen naar het covidcheck principe (dus gevaccineerd, hersteld of getest) is dit niet meer verplicht na het laten zien van uw geldige QR-code. Lees meer informatie op de website van de lokale overheid (informatie in het Engels).

Voor horecagelegenheden en vrijetijdsbesteding geldt het 2G+ systeem. Dat betekent dat u alleen toegang krijgt als u volledig gevaccineerd bent (met booster) of hersteld bent van corona (met booster). De horeca gaat uiterlijk dicht om 23.00 uur.
Mocht u geen booster hebben dan kunt u in veel gevallen een test bij de locatie waar u heengaat doen. Vraag dit van tevoren na om teleurstellingen te voorkomen.

Meer informatie over de lokale COVID-19 maatregelen in Luxemburg leest u op de website van de overheid van Luxemburg (informatie in Engels).

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg ook altijd de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Luxemburg

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Luxemburg de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Gezondheidssituatie algemeen

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Luxemburg vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Luxemburg bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Kaart bij reisadvies Luxemburg
Kaart bij reisadvies Luxemburg

RIVM · Reisadvies Luxemburg en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Luxemburg willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Luxemburg staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Luxemburg RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Luxemburg?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Luxemburg op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Luxemburg voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Luxemburg?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Luxemburg.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Luxemburg?

Lees hier meer over Luxemburg en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Luxemburg | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap · Bekijk ook De Cruise Centrale