Gezondheid Marokko
- Laatst gewijzigd op: 19-09-2023 | Nog steeds geldig op: 24-09-2023
Gezondheidszorg
Goede medische zorg is beschikbaar in de grote steden (vooral in Rabat en Casablanca). Niet alle voorzieningen voldoen aan westerse normen. Spoedeisende en gespecialiseerde zorg buiten de grote steden ligt onder de Nederlandse norm. Soms is die helemaal niet beschikbaar. Medisch personeel spreekt meestal weinig of geen Engels.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende mee, ook voor extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee waarin al uw medische gegevens staan.
- Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Marokko.
- Neem altijd de originele verpakking mee.
Bent u in Marokko en raken uw medicijnen op? Bekijk wat u kunt doen:
- Neem contact op met uw huisarts in Nederland.
- Vraag om een medische verklaring die duidelijk de samenstelling van uw medicijnen uitlegt.
- Haal met deze verklaring uw medicijnen bij een apotheek of ziekenhuis in Marokko.
- Is het merk of de samenstelling van uw medicijn anders dan het medicijn dat beschikbaar is in Marokko? Neem dan opnieuw contact op met uw huisarts. Vraag of het beschikbare medicijn in Marokko geschikt is voor u.
De Nederlandse ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken regelen geen medicijnen voor u. Dit moet u zelf doen. Kunt u uw medicijnen vanuit Nederland laten opsturen? Dan kunt u gebruik maken van gewone koeriersdiensten. Houd wel rekening met verzendtijd en -kosten. Die kunnen oplopen, vooral als u buiten de stad bent. Houd ook rekening met de Marokkaanse douane. Zij controleren postzendingen en laten sommige medicijnen niet door zonder verklaring.
Eten en drinken
Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water dat gekookt is of water uit een fles die niet eerder open is geweest. Gebruik geen ijsblokjes in dranken.
Reisvaccinaties
- Check ruim voor vertrek op de website van GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor Marokko.
- U kunt (online) een vaccinatie-afspraak maken bij een GGD of bij een andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Alle aanbieders vindt u op de website van het Landelijk Co?rdinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
GGD-app
Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.
Rood: niet reizen
- Reis niet naar het grensgebied met Mauritani?. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar het grensgebied met Mauritani?? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Algerije. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
- Gaat u toch naar het grensgebied met Algerije? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico?s
- Reis nu niet naar Imlil, Ouirgane, Asni en Taroudant. De situatie is daar erg onduidelijk en hulpdiensten moeten hun werk onbelemmerd kunnen doen.
- U kunt reizen naar de rest van het gele gebied maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u in Marokko of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ?Aanmelden + registratie bij ambassade?. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
- U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Veelgestelde vragen
Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.
Bekijk het reisadvies voor Marokko voor meer informatie.
Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Marokko.
Lees hier meer over Marokko en het coronavirus.
Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.
Bronnen: Reisadvies Marokko | Ministerie van Buitenlandse Zaken