Loading...

Veiligheidsrisico's Marokko

  • Laatst gewijzigd op: 27-09-2023 | Nog steeds geldig op: 28-09-2023

Let op: in ?rode? en 'oranje' gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk niet of minder goed helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Grens met Mauritani?

In sommige delen van de Westelijke Sahara bestaan (hoge) veiligheidsrisico?s. Regelmatig zijn er berichten over geweldsincidenten.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Grensgebieden met Algerije

De grens met Algerije is gesloten. U kunt deze grens niet oversteken.

Reist u met een auto of motor in deze gebieden? Lees dan ook de reisadviezen voor Algerije en Mauritani?.

Geel: let op, er zijn risico?s

U kunt reizen naar het gele gebied. De veiligheidsrisico?s zijn anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op. 

Rijden door de Westelijke Sahara

Als u ervoor kiest door de Westelijke Sahara te reizen, blijf dan op de geasfalteerde hoofdweg langs de kust die de grotere plaatsen zoals Laayoune en Dakhla verbindt. Er kunnen namelijk niet ontplofte landmijnen liggen in de Westelijke Sahara.

Terrorisme

Er is een risico op terroristische aanslagen. In 2018 werden 2 buitenlandse kampeerders op gewelddadige manier om het leven gebracht in de buurt van de berg Toubkal.

De Marokkaanse autoriteiten nemen zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen. In het nieuws verschijnen berichten van terroristische cellen die zijn opgerold.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws via de (lokale) media over de plek waar u bent of naartoe reist. Vraag uw hotel om informatie.

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar het grensgebied met Mauritani?. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar het grensgebied met Mauritani?? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Algerije. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
  • Gaat u toch naar het grensgebied met Algerije? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico?s

  • U kunt reizen naar de rest van het gele gebied maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Marokko?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Marokko op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Marokko voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Marokko?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Marokko.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Marokko?

Lees hier meer over Marokko en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Marokko | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top