Veiligheidsrisico's Mexico

Kaart bij reisadvies Mexico
Kaart bij reisadvies Mexico

Veiligheidsrisico's Mexico

Op 6 juni 2021 worden lokale verkiezingen gehouden. Spanningen kunnen oplopen, volg het lokale nieuws.

Onveilige gebieden

Let op: in 'rode' en ?oranje? gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Deelstaat Tamaulipas

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de deelstaat Tamaulipas. Hier is het onveilig door criminaliteit en geweld tussen rivaliserende drugsbendes.

Grensgebied met de Verenigde Staten

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten. Dat geldt vooral voor het deel van het grensgebied vanaf de stad Ciudad Juárez naar de oostkust (inclusief de steden Piedras Negras, Nuevo Laredo, Reynosa en Matamoros). Hier zijn veiligheidsrisico?s door criminaliteit en drugsbendes.

Deelstaat Guerrero en de stad Acapulco

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de deelstaat Guerrero en de stad Acapulco. Met uitzondering van het gebied vanaf de grens met de deelstaten Morelos en Estado de Mexico tot de stad Taxco, en de toeristische centra van de badplaats Zihuatanejo Ixtapa. Reis als het kan per vliegtuig naar deze toeristische bestemmingen.

In de deelstaat Guerrero is meer onrust ontstaan na de verdwijning van 43 studenten in de stad Iguala in september 2014. Er zijn veel demonstraties en regelmatig confrontaties met de politie. Ook er geweld van rivaliserende drugsbendes in deze deelstaat.

Regio Tierra Caliente in Michoacán

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de regio Tierra Caliente in de deelstaat Michoacán. In deze regio zijn confrontaties tussen gewapende burgergroepen (grupos de autodefensa), criminele organisaties, politie en het leger. Daarbij zijn doden gevallen.

Er zijn ook veiligheidsrisico?s voor reizen in de overige gebieden in Mexico die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Er komt bijvoorbeeld veel geweld voor in Mexico, zoals bedreiging, beroving, afpersing, ontvoering, marteling of moord.

Toeristische plaatsen

Over het algemeen zijn de toeristische plaatsen veilig. Maar in de zeer toeristische stad Cancún en omgeving zijn ook gewelddadige confrontaties tussen drugsbendes. Af en toe worden burgers en toeristen hier ook slachtoffer van. Reis niet na zonsondergang en reis niet alleen. Wees alert, ook bij het uitgaan.

Grensstreek deelstaat Chiapas

In de grensstreek van de deelstaat Chiapas is spanning. Gewapende groepen hebben daar ?eigen gebieden?. Die gebieden zijn niet te herkennen en er is weinig politie. Wees alert in deze regio.

Oaxaca, Guerrero en Michoacán

In de stad Oaxaca en de deelstaten Guerrero en Michoacán neemt de bevolking soms het recht in eigen hand bij orde en veiligheid. De inwoners zijn niet tevreden over het werk van de lokale politie. In de stad Oaxaca leidden demonstraties in het verleden tot geweld tussen demonstranten en de politie. Daarbij vielen doden en gewonden. Vermijd demonstraties en grote groepen mensen.

In de deelstaat Michoacán is het de laatste tijd onveiliger geworden. Ook in het gebied waar de monarchvlinder voorkomt en waar toeristische trekpleisters zijn. Er komt geweld voor van criminele bendes onderling. Reis bij voorkeur per vliegtuig naar de hoofdstad Morelia van de deelstaat Michoacán. Reist u per auto? Neem dan de tolwegen.

Deelstaat Guanajuato

De deelstaat Guanajuato is de laatste jaren steeds onveilger geworden. Er is veel geweld van criminele bendes onderling.

Criminaliteit

Geweld in drugsoorlog

Er is geweld tussen drugsbendes onderling en tussen drugsbendes en de politie en het leger. De bendes staan erom bekend dat zij veel geweld gebruiken. Deze drugsoorlog is meestal niet gericht tegen burgers. Maar burgers kunnen wel getroffen worden. Er zijn hierdoor al veel doden gevallen.

Risico op beroving

In de grote steden loopt u het risico beroofd te worden. Reist u met het openbaar vervoer in (de buurt van) populaire toeristische plaatsen of in Mexico-Stad? Wees dan alert op het vliegveld of op een busstation. Hier vinden berovingen plaats. Vaak net nadat het slachtoffer geld heeft gewisseld of heeft opgenomen bij een geldautomaat.

Er vinden soms ook berovingen plaats in lijnbussen die naar toeristische bestemmingen rijden. Bijvoorbeeld op de route van Mexico-Stad naar Teotihuacan. Reis alleen in eersteklas bussen.

Als u slachtoffer wordt van een beroving, geef dan uw bezittingen af en verzet u niet. Als u zich verzet, leidt dat vaak tot (meer) geweld.

Politieagenten houden soms zonder duidelijke redenen auto?s aan en vragen de passagiers om geld. Houd hier rekening mee.

Risico op ontvoering

In de stedelijke gebieden van Mexico (dus ook in Mexico-Stad) vinden korte ontvoeringen plaats. Het slachtoffer moet dan onder dwang geld uit een geldautomaat halen. Meestal duurt een ontvoering ongeveer 24 uur. De ontvoerder kan dan meerdere malen geld opnemen. Als het slachtoffer familie of vrienden in de buurt heeft, kan de ontvoerder ook losgeld eisen.

Langere ontvoeringen komen ook voor. Het is mogelijk dat de lokale politie samenwerkt met de ontvoerders. In de meeste gevallen komt het slachtoffer vrij nadat losgeld betaald is.

Deelstaten met veel criminaliteit

Vooral in de volgende deelstaten vormt criminaliteit een probleem:

 • Estado de México;
 • Tamaulipas;
 • Sinaloa;
 • Colima;
 • Guerrero;
 • Michoacan;
 • Guanajuato;
 • Morelos;
 • Jalisco;
 • Veracruz;
 • Mexico-Stad (inclusief de stadsdelen die veel toeristen trekken);
 • De hele grensstreek met de Verenigde Staten.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Reis zo min mogelijk alleen.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Vermijd afgelegen plekken, zoals verlaten stranden.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Wees voorzichtig als u in het openbaar over geld en zaken spreekt.
 • Wees alert als vreemden u vragen naar persoonlijke informatie of financiële hulp.
 • Houd uw bagage/bezittingen goed in de gaten, ook in de lobby van een hotel.
 • Wees voozichtig met het aannemen van eten, drinken of een ritje van vreemden.  Verlies uw eten en drinken niet uit het oog in een bar of restaurant.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Natuurgeweld

Vulkanen

Vulkaan  Popocatépetl

Reis niet naar het gebied rondom de vulkaan Popocatépetl. Deze vulkaan is verhoogd actief. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 5 kilometer rondom de vulkaan komen en is dit hele gebied gesloten. De vulkaan Popocatépetl bevindt zich op 50 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Mexico-Stad. Als u naar de hoofdstad Mexico-Stad, de stad Puebla of omgeving reist dan kunt u de situatie van de vulkaan volgen op de website van de website van de Mexicaanse overheid (informatie in het Spaans). 

Vulkaan Colima

Reis niet naar het gebied rondom de vulkaan Colima.  U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 5 kilometer rondom de vulkaan komen, dit hele gebied is gesloten.

Aardbevingen

In Mexico kunnen (zware) aardbevingen voorkomen. Vooral de westkust van de deelstaat Baja California tot en met de regio Chiapas tot het midden van het land is aardbevingsgevoelig. Dat geldt ook voor de hoofdstad Mexico-Stad. In de hoofdstad Mexico-Stad gaat bij een aardbeving een alarm af. De lokale autoriteiten geven aanwijzingen over wat te doen voor, tijdens en na een aardbeving. Volg deze aanwijzingen op social media. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de hieronder genoemde websites:

Tropische stormen en orkanen

Van mei tot en met oktober kunnen tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Deze komen voor aan beide kusten van Mexico. Aan de Golf van Mexico/Caribische Zee van juni tot en met oktober. En aan de kust van de Stille Oceaan van mei tot en met oktober. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media. Raadpleeg de hieronder genoemde websites:

Meer weten over de weersomstandigheden en aardbevingen in het gebied? Ga naar de hieronder genoemde websites:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Mexico en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

RIVM · Reisadvies Mexico en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Mexico willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Mexico staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Mexico RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Mexico?

Op 6 juni 2021 worden lokale verkiezingen gehouden. Spanningen kunnen oplopen, volg het lokale nieuws.

Wanneer mag ik naar Mexico op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Mexico voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Mexico?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Mexico.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Mexico?

Lees hier meer over Mexico en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Mexico | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · · De Camping Centrale · Alle rechten voorbehouden. · sitemap