Coronavirus Nieuw-Zeeland

Coronavirus Nieuw-Zeeland

Lees hier meer informatie over Nieuw-Zeeland en het coronavirus

Inreisbeperkingen

Er geldt een algemeen inreisverbod voor Nieuw-Zeeland. Toeristische reizen zijn verboden. Alleen reizigers met de Nieuwzeelandse nationaliteit en reizigers die een geldige permanente verblijfsvergunning voor Nieuw-Zeeland hebben, worden toegelaten tot Nieuw-Zeeland. Reis alleen als het noodzakelijk is.

Alle reizigers, behalve die vanuit Antarctica en vanuit de meeste eilanden in de Stille Oceaan, die in Nieuw-Zeeland aankomen, moeten een gedocumenteerd negatief COVID-19-testresultaat, dat niet ouder is dan 72 uur vóór vertrek van de 1e internationale vlucht, bij aankomst laten zien.

Informatie over inreizen Nieuw-Zeeland kunt u lezen op de website van de overheid van Nieuw Zeeland (informatie in het Engels).

Informatie over testverplichtingen en de uitzonderingen hierop kunt u lezen op de website van de Nieuw-Zeelandse overheid (informatie in het Engels).

Reizigers moeten voor vertrek naar Nieuw-Zeeland een ?voucher? kopen dat geldt als bewijs van bevestiging hotelreservering in een quarantainehotel van de lokale overheid. Deze ?voucher? kunt u digitaal online kopen via het "Managed Isolation Allocation System" (informatie in het Engels). Daar  staat ook informatie over de uitzonderingen. Als u deze ?voucher? bij vertrek niet kunt laten zien, wordt u niet toegelaten op de vlucht.

Bij aankomst in Nieuw-Zeeland moeten reizigers 14 dagen in het quarantainehotel van de lokale overheid verblijven. Dit is vooral in de stad Auckland, maar ook in hotels in de stad Christchurch en de hoofdstad Wellington. Reizigers worden door de overheid vervoerd naar deze steden, er zijn alleen internationale vluchten naar de stad Auckland.

Op dag 0 (dag aankomst), dag 1, dag 3 en dag 12 na uw aankomst in Nieuw-Zeeland wordt een verplichte COVID-test afgenomen. Lees informatie hierover op de website van de overheid van Nieuw-Zeeland (Informatie in het Engels).

Transit

Een doorreis via een luchthaventransit is beperkt toegestaan. Het is verplicht een NZeTA of transitvisum daarvoor aan te vragen. De maximale transit-tijd is 24 uur. Transit via Nieuw-Zeeland naar China is alleen mogelijk vanuit sommige landen. Lees informatie op de website van de Nieuw-Zeelandse Immigratiedienst (informatie in het Engels).

Lockdown en coronamaatregelen Nieuw-Zeeland

De overheid van Nieuw-Zeeland heeft voor de stad Auckland tot nader order een lockdown ingesteld (categorie 4 maatregelen). Deze lockdown wordt aangepast als de situatie verandert.

Er gelden voor de rest van Nieuw-Zeeland nog beperkende COVID-maatregelen. Lees op de website van de overheid van Nieuw-Zeeland (informatie in het Engels) over de maatregelen.

Terugkeer naar Nederland

U moet een testbewijs of vaccinatiebewijs laten zien als u terugkomt uit Nieuw-Zeeland. Een NAAT(PCR)-test mag maximaal 48 uur voor vertrek zijn afgenomen. Een antigeen-test mag maximaal 24 uur oud zijn bij vertrek. Reist u met een herstelbewijs? Dan moet deze afgegeven zijn door een EU-lidstaat. Gebruik de checklist bij (terug)reizen naar Nederland voor uw voorbereiding. Ook voor reizigers die terugkomen uit Nieuw-Zeeland geldt; test uzelf na aankomst in Nederland.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD. 

Nieuw-Zeeland staat op de lijst met veilige landen waarvoor geen reisbeperkingen zijn voor inreizen in het Schengengebied. Zie hier de lijst van veilige landen en gebieden buiten de EU.

Volg ook altijd de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Nieuw-Zeeland vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Nieuw-Zeeland bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Kaart bij reisadvies Nieuw-Zeeland
Kaart bij reisadvies Nieuw-Zeeland

RIVM · Reisadvies Nieuw-Zeeland en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Nieuw-Zeeland willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Nieuw-Zeeland staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Nieuw-Zeeland RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Nieuw-Zeeland?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Nieuw-Zeeland op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Nieuw-Zeeland voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Nieuw-Zeeland?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Nieuw-Zeeland.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Nieuw-Zeeland?

Lees hier meer over Nieuw-Zeeland en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Nieuw-Zeeland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap