Coronavirus Noorwegen

Kaart bij reisadvies Noorwegen
Kaart bij reisadvies Noorwegen

Coronavirus Noorwegen

Lees hier meer over Noorwegen en het coronavirus.

Inreisbeperkingen

Sinds het ontdekken van besmettingen van de Britse variant van het coronavirus heeft Noorwegen besloten de grenzen te sluiten voor reizigers die niet in Noorwegen wonen. Er zijn enkele uitzonderingen. Reis alleen naar Noorwegen als uw reis onder de Noorse uitzonderingen valt. Noorwegen heeft strenge inreismaatregelen en toeristen uit Nederland zijn niet welkom. Lees meer op de website van de Noorse overheid (informatie in het Engels).

Valt u onder een van deze uitzonderingen? Dan gelden de volgende regels als u naar Noorwegen reist:

  • Binnen 3 dagen voor vertrek naar Noorwegen moet u zich digitaal registreren.
  • Bij aankomst in Noorwegen moeten reizigers uit Nederland een negatieve coronatestuitslag laten zien (niet ouder dan 24 uur).
  • Bij binnenkomst in Noorwegen moeten alle reizigers, ook kinderen onder de 12 jaar, zich in veel gevallen nogmaals verplicht laten testen (PCR-test).
  • Reizigers vanuit hoogrisicogebieden gaan bij aankomst in Noorwegen verplicht 10 dagen in quarantaine in een quarantainehotel. De kosten hiervoor (500 NOK per persoon per nacht) zijn voor eigen rekening. Er zijn enkele uitzonderingen, die kunt u lezen op de website van de Noorse overheid

Lees meer over de test- en quarantaineverplichting eventuele uitzonderingen en de omschrijving van noodzakelijke reizen op de website van de Noorse overheid.

Informatie over wie Noorwegen op dit moment in mogen reizen is te vinden op de website van de Noorse immigratiedienst.

Grenzen

Als u symptomen heeft die op corona lijken of u heeft corona dan mag u Noorwegen niet in. U kunt bij de grens of op het vliegveld gecontroleerd worden op symptomen, bijvoorbeeld door warmtecamera?s of thermometer ?pistolen?. Er zijn grenscontroles bij alle grenzen van Noorwegen.

Coronavirus (COVID-19) Noorwegen

Er zijn maatregelen genomen om de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus (COVID-19) in Noorwegen onder controle te krijgen. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van het Noorse Instituut voor Nationale Gezondheid en op de website van de Noorse overheid (informatie in het Engels).

In verschillende regio?s in Noorwegen is de Britse en Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus ontdekt. Hier zijn strengere maatregelen. Lees er meer over op de website van de Noorse overheid.

Er kunnen in Noorwegen andere regels gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera. In Noorwegen is het advies om 1 meter afstand te houden en 2 meter afstand in winkels. Het dragen van een mondkapje is verplicht in Oslo en andere gebieden. U kunt deze informatie ook vragen aan uw reisorganisatie of bij de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of Bed and Breakfast). Verder  kunt u informeren bij de plaatselijke VVV. 

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit Noorwegen terug naar Nederland reist, hoeft u niet in (thuis)quarantaine en hoeft u ook geen negatieve PCR-test te laten zien. 

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Noorwegen

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Noorwegen de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

RIVM · Reisadvies Noorwegen en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Noorwegen willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Noorwegen staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Noorwegen RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Noorwegen?

Gelet op het coronavirus: grenzen zijn gesloten voor reizigers die niet in Noorwegen wonen.

Wanneer mag ik naar Noorwegen op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Noorwegen voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Noorwegen?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Noorwegen.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Noorwegen?

Lees hier meer over Noorwegen en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Noorwegen | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · · De Camping Centrale · Alle rechten voorbehouden. · sitemap