Coronavirus Noorwegen

Coronavirus Noorwegen

Lees hier meer over Noorwegen en het coronavirus.

Inreisbeperkingen

Langzaam is Noorwegen weer aan het openen.

Noorwegen heeft alle landen in Europa een groene, oranje of een rode kleur gegeven. Nederland is op dit moment rood. Dit betekent dat Nederland voor Noorwegen hoogrisicogebied is.

Op de website van de Noorse regering kunt u meer informatie hierover lezen.

Mensen die in een groen land wonen en daar ook de afgelopen 10 dagen hebben verbleven, mogen naar Noorwegen reizen.

Uitzonderingen

Mensen die wonen in een (donker)rood of oranje land of daar de afgelopen 10 dagen hebben verbleven, mogen niet naar Noorwegen reizen tenzij ze onder de uitzonderingen vallen. Let op: als u onder de uitzonderingen valt, moet u hiervan bewijs kunnen overleggen.

De uitzonderingen die naar Noorwegen mogen reizen zijn o.a.:

 • Mensen die in Noorwegen wonen (geen vakantiewoning), of;
 • Mensen met de Noorse nationaliteit, of;
 • Mensen die familie komen bezoeken (ouders, grootouders, kinderen of kleinkinderen) in Noorwegen, of;
 • Mensen die studeren in Noorwegen, of;
 • Volledig gevaccineerde mensen met coronabewijs (Digitale Corona Certificaat - DCC), of; 
 • Mensen die de afgelopen 6 maanden COVID-19 hebben gehad en dit kunnen bewijzen met hun EU DCC coronabewijs.

Volledige informatie over welke mensen vallen onder de Noorse uitzonderingen kunt u lezen op de site van de UDI (informatie in het Engels).

Mensen mogen vanuit Europa (onafhankelijk van de kleur van het land), die met het coronabewijs (Digitale Corona Certificaat - DCC) kunnen aantonen dat ze beschermd zijn tegen het coronavirus, weer naar Noorwegen reizen. Beschermde mensen hoeven niet vooraf te registreren, niet te laten testen en hoeven ook niet in quarantaine.

Met beschermd tegen coronavirus wordt bedoeld:

 • U heeft de afgelopen 6 maanden corona gehad en dit is te bewijzen met een EU DCC (Digitaal Corona Certificaat), of;
 • U bent volledig gevaccineerd en kunt dit aantonen met uw EU DCC.

Met volledig gevaccineerd wordt bedoeld:

 • Mensen die 2 doses hebben ontvangen met ingang 1 week na ontvangst 2e dosis.
 • Mensen die 1 dosis van het Janssen vaccin hebben ontvangen, met ingang 3 weken na vaccinatie.
 • Mensen die minder dan 6 maanden geleden COVID-19 hebben gehad en minst 1 week geleden zijn gevaccineerd, 3 weken na de laatste positieve test.
 • Mensen die hun 1e dosis van een vaccin hebben gehad en minimaal 3 weken daarna positief testen voor corona. U bent dan beschermd nadat u klaar bent met de quarantaine.

Let op: het EU DCC (of het Noorse vaccinatiebewijs) is het enige bewijs dat geaccepteerd wordt, u kunt geen ander bewijs van vaccinatie tonen, een ander bewijs wordt niet geaccepteerd.

Heeft u langer dan 3 weken geleden uw 1e vaccinatie gekregen? Dan geldt u als gedeeltelijk gevaccineerd en mag u het land niet in tenzij u onder een van de uitzonderingen valt.

Heeft u korter dan 3 weken geleden een 1e prik gekregen? Dan wordt u gezien als ongevaccineerd en kunt u enkel Noorwegen inreizen als u onder een van de uitzonderingen valt.

Minderjarige kinderen

Minderjarige kinderen (die niet onder de uitzonderingen vallen) mogen meereizen als de ouders volledig gevaccineerd zijn. Als de minderjarige kinderen niet (volledig) gevaccineerd zijn dan moeten zij:

 • Binnen 72 uur voor aankomst worden geregistreerd.
 • Minderjarigen boven de 12 jaar moeten een negatieve antigeen- of PCR-test laten zien die niet ouder is dan 24 uur bij aankomst in Noorwegen.
 • Alle kinderen zullen na aankomst in Noorwegen worden getest en moeten daarna op een geschikte locatie in quarantaine voor minimaal 3 dagen. Als een kind van jonger is dan 12 jaar en absoluut niet getest kan/wil worden dan hoeft dit ook niet maar dan moet het kind de volledige 10 dagen in quarantaine. (Een kind van 12 t/m 17 jaar dat absoluut niet getest kan/wil worden mag het land niet in.)
 • Na 3 dagen kan het kind zich opnieuw laten testen (als er ook een test bij aankomst is gedaan). Als de uitslag negatief is, kan de minderjarige stoppen met de quarantaine. (Is er geen test gedaan bij aankomst dan kan de quarantaine niet verkort worden door een test na 3 dagen en dan zal het kind 10 dagen in quarantaine moeten blijven.)

Mag u reizen omdat u onder de uitzonderingen valt en bent u niet volledig gevaccineerd?

Valt u onder een van de uitzonderingen en reist u vanuit een oranje of rood land naar Noorwegen? Als u niet volledig gevaccineerd bent dan moet u:

 • Zich van tevoren digitaal registreren.
 • Een negatieve testuitslag meenemen die binnen 24 uur voor aankomst is afgenomen.
 • Zich bij aankomst opnieuw laten testen.
 • In quarantaine voor 10 dagen op een geschikte locatie (geschikt = privé slaapkamer, privé sanitair en privé keuken of de mogelijkheid voor het bezorgen van maaltijden).
 • Na 7 dagen opnieuw een test doen en als die uitslag goed is dan mag men stoppen met de quarantaine.

Mensen die in Noorwegen wonen en pas 1 keer gevaccineerd zijn mogen de quarantaine in hun eigen huis uitzitten. Als ze een test doen op dag 3 en de uitslag negatief is, dan kunnen ze stoppen met de quarantaine.

Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden maar moeten dan wel 10 dagen in quarantaine blijven na aankomst in Noorwegen. Door een kind te testen bij binnenkomst en opnieuw op dag 3 kan de quarantaine periode verkort worden.

Reis alleen naar Noorwegen als uw reis onder de Noorse uitzonderingen valt of als u beschermd bent tegen Corona en dit met het DCC kunt aantonen. Noorwegen heeft strenge inreismaatregelen en "onbeschermde" toeristen uit Nederland zijn niet welkom. Lees meer op de website van de Noorse overheid (informatie in het Engels).

Lees meer over de test- en quarantaineverplichting eventuele uitzonderingen en de omschrijving van noodzakelijke reizen op de website van de Noorse overheid.

Informatie over wie Noorwegen op dit moment in mogen reizen is te vinden op de website van de Noorse immigratiedienst.

Studenten

Studenten die in Noorwegen (gaan) studeren mogen naar Noorwegen reizen. Ongevaccineerde studenten moeten zich vooraf registreren, een test vooraf laten doen, een test bij aankomst laten doen en 10 dagen in quarantaine op een geschikte locatie.

Grenzen

Als u symptomen heeft die op corona lijken of u heeft corona dan mag u Noorwegen niet in. U kunt bij de grens of op het vliegveld gecontroleerd worden op symptomen, bijvoorbeeld door warmtecamera?s of thermometer ?pistolen?. Er zijn grenscontroles bij alle grenzen van Noorwegen.

Maatregelen coronavirus (COVID-19) Noorwegen

Er zijn maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus in Noorwegen onder controle te krijgen. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van het Noorse Instituut voor Nationale Gezondheid en op de website van de Noorse overheid (informatie in het Engels).

In verschillende regio?s in Noorwegen is de Britse en Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus ontdekt. Hier zijn strengere maatregelen. Lees er meer over op de website van de Noorse overheid.

Er kunnen in Noorwegen andere regels gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera. In Noorwegen is het advies om 1 meter afstand te houden en 2 meter afstand in winkels. Het dragen van een mondkapje is verplicht in Oslo en andere gebieden. U kunt deze informatie ook vragen aan uw reisorganisatie of bij de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of Bed and Breakfast). Verder  kunt u informeren bij de plaatselijke VVV. 

Klachten of symptomen coronavirus?

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Testlocaties in Noorwegen

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Noorwegen de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Terugreis naar Nederland

U hoeft als u uit Noorwegen terug naar Nederland reist niet in (thuis)quarantaine.
U heeft als u terugreist uit Noorwegen een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
 • Een testbewijs (PCR/NAAT-test of antigeentest). Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs in de vorm van een positief PCR/NAAT-testresultaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een Europese lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringende advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt. 

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Noorwegen vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Noorwegen bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Kaart bij reisadvies Noorwegen
Kaart bij reisadvies Noorwegen

RIVM · Reisadvies Noorwegen en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Noorwegen willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Noorwegen staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Noorwegen RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Noorwegen?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Noorwegen op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Noorwegen voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Noorwegen?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Noorwegen.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Noorwegen?

Lees hier meer over Noorwegen en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Noorwegen | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap