Coronavirus Oezbekistan

Kaart bij reisadvies Oezbekistan
Kaart bij reisadvies Oezbekistan

Coronavirus Oezbekistan

Lees hier meer informatie over Oezbekistan en het coronavirus.

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit het buitenland naar Nederland reist, bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn.

Na een verblijf in Oezbekistan gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. Doe de Quarantaine Reischeck om te bepalen welke stappen u moet nemen als u terugkomt van uw reis.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Oezbekistan

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Oezbekistan de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Coronavirusmaatregelen in Oezbekistan

Het is verplicht om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen en de 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Houd er rekening mee dat de lokale overheid nieuwe maatregelen tegen het coronavirus onverwachts kan instellen.

Inreisbeperkingen 

Er is een inreisverbod voor reizigers uit Nederland naar Oezbekistan. Dit is in verband met de verslechterde COVID-situatie in Nederland. Dit geldt ook voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Zuid-Afrika, Australië, Oostenrijk, Denemarken, Duitsland en Italië.

Reizigers moeten een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag (niet ouder dan 72 uur op moment van vertrek) bij aankomst in Oezbekistan laten zien. Ook moeten deze reizigers verplicht 14 dagen in (thuis)quarantaine gaan.

De landsgrenzen met Kazachstan en Kyrgizië zijn nog gesloten. Deze informatie wordt regelmatig aangepast en landen kunnen van categorie veranderen met andere maatregelen.

Medische zorg

De medische zorgvoorzieningen, vooral voor noodgevallen, zijn in Oezbekistan slecht en voldoen niet aan de Europese normen. Vooral in het gebied Karakalpakstan en in de aangrenzende provincie Khorezm. Bij ernstige ziekte of verwondingen moet medisch geëvacueerd worden. Houd hier rekening mee en sluit een reisziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de duur van uw verblijf. Anders moet u de kosten zelf vooruit betalen en dit is erg duur. In de genoemde gebieden is soms ook een gebrek aan gezond drinkwater en voedsel.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Oezbekistan te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

RIVM · Reisadvies Oezbekistan en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Oezbekistan willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Oezbekistan staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies. Op dit moment geldt een Europees inreisverbod voor inwoners van buiten de EU, Schengen en het VK. In de EU wordt gezamenlijk afgesproken welke landen buiten de EU, Schengen en het VK veilig worden geacht en waarvoor het inreisverbod dus kan worden opgeheven.

Reisadvies Oezbekistan RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Oezbekistan?

Reis door het coronavirus alleen naar Oezbekistan als het noodzakelijk is. Kijk hier voor meer informatie over de andere veiligheidsrisico?s.

Wanneer mag ik naar Oezbekistan op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Oezbekistan voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Oezbekistan?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Oezbekistan.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Oezbekistan?

Lees hier meer over Oezbekistan en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Oezbekistan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · · De Camping Centrale · Alle rechten voorbehouden. · sitemap