Coronavirus Oman

Coronavirus Oman

Lees hier meer informatie over Oman en het coronavirus.

Inreisbeperkingen Oman

U kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) Oman inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU. U moet uw testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Alleen Omaanse staatsburgers en ingezetenen in Oman mogen het land inreizen. Alle toeristen en andere tijdelijke bezoekers mogen Oman niet in, ook niet als ze een geldig visum hebben. Oman uitreizen blijft wel mogelijk.

Iedereen die Oman inreist moet verplicht 7 dagen in hotelquarantaine en op de 8e dag nog een keer een PCR-test afnemen.

Voor aankomst in Oman moet u voldaan hebben aan de volgende voorwaarden:

  • U moet zich voor vertrek registreren voor de PCR-test die u verplicht moet afnemen bij aankomst in Oman en u moet de ?Tarassud+? app van het Omaanse Ministerie van Gezondheid downloaden op uw telefoon. 
  • U moet een negatieve PCR-testuitslag voor COVID-19 laten zien, die maximaal 72 uur oud is bij aankomst in Oman en die in het Engels of Arabisch is opgesteld.
  • U moet in het bezit zijn van een ziektekostenverkering, die de kosten voor behandeling van COVID-19 voor minstens een maand dekt.
  • U moet uw hotel via het Sahala-platform reserveren. Uw luchtvaartmaatschappij is verplicht u te weigeren als u geen bewijs heeft van een boeking via het Sahala-platform. De kosten voor het hotel betaalt u zelf.

Na aankomst in Oman bent u verplicht een (2e) PCR-test te laten afnemen door de Omaanse autoriteiten. Daarna geldt een quarantaineverplichting van 7 dagen. U bent verplicht om 7 dagen in een hotel in quarantaine te gaan. Deze quarantaine wordt via een track & tracing armband, die u bij aankomst ontvangt en de Tarassud+ app gemonitord. Een (3e) PCR-test op dag 8 bepaalt of uw armband zal worden verwijderd en u uit quarantaine kunt.

De enige uitzonderingen voor hotelquarantaine zijn reizigers jonger dan 16 jaar en personen ouder dan 60 jaar. Zij moeten thuis in quarantaine.

Grensovergangen

U kunt Oman niet over land in- of uitreizen. Alle grensovergangen over land zijn gesloten. De maatregel is genomen om de verspreiding van het COVID19-virus te beperken. De luchthavens zijn wel open. Alleen Omaanse staatsburgers en ingezetenen in Oman mogen het land inreizen.

Algemene maatregelen

De overheid van Oman heeft nieuwe lockdown maatregelen afgekondigd. Van 16 juli 2021 tot 31 juli 2021 zal er een avondklok gelden van 17.00 uur tot 04.00 uur.

Tijdens het Eid al Adha feest van 20 juli 2021 tot en met 22 juli 2021 zal een totale lockdown van kracht zijn. Niemand mag zich dan buiten begeven, niet te voet en niet in een voertuig.

Het dragen van een mondkapje is nog steeds verplicht in openbare ruimtes en moet iedereen 1,5 tot 2 meter afstand van elkaar houden.

Informatie van de lokale overheid over coronamaatregelen en -regels kunt u vinden op de app Tarassud+ van het ministerie van Gezondheid van Oman.

Terugkeer naar Nederland

Als u vanuit oranje gebied in het buitenland naar Nederland reist, bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Ook als u gevaccineerd bent. U moet een NAAT/PCR test overleggen van maximaal 72 uur oud bij aankomst (let op, vanaf 8 augustus 2021: 48 uur oud voor vertrek) in Nederland of een antigeentest van maximaal 48 uur oud (let op, vanaf 8 augustus 2021 24 uur oud voor vertrek). Personen tot en met 11 jaar zijn uitgezonderd van de testplicht. Lees meer op de website van de Rijksoverheid. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn. Ook moet u tijdens uw reis een quarantaineverklaring bij u hebben. Doe bij terugkomst in Nederland op dag 2 en dag 5 na aankomst een test: dit kan bij de GGD of met een zelftest.

Na een verblijf in Oman moet u bij terugkeer in Nederland 10 dagen verplicht in (thuis)quarantaine. Ook kinderen onder de 12 jaar krijgen het dringende advies om in (thuis)quarantaine te gaan. Er zijn uitzonderingen op de verplichte (thuis)quarantaine. U moet altijd een quarantaineverklaring bij u hebben, ook als u onder de uitzondering van de verplichte (thuis)quarantaine valt. Op dag 5 van uw (thuis)quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de (thuis)quarantaineperiode. De Quarantaine Reischeck is om te zien of u in (thuis)quarantaine moet, en zodat u weet wat u moet regelen als u vanuit het buitenland Nederland wilt inreizen.

Ook als u een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs heeft moet u een negatieve testuitslag kunnen overleggen en moet u in (thuis)quarantaine gaan.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Oman

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Oman de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Vertrek vanuit Oman

Reist u vanuit Oman naar Nederland? Er is een EU-inreisverbod voor reizigers uit landen buiten de EU. Het EU-inreisverbod geldt niet voor ingezetenen en paspoorthouders uit Nederland, de EU en Schengenlanden. Kijk voor meer informatie over het Europees inreisverbod voor reizigers uit landen buiten de EU op de website van Rijksoverheid.nl.

Gezondheidssituatie

Door de stijging van het aantal coronabesmettingen in Oman is de gezondheidszorg in Oman overbelast. Ziekenhuizen en klinieken liggen vol op dit moment. Het is niet zeker of de juiste specialistische medische zorg momenteel verleend kan worden.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Oman te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Kaart bij reisadvies Oman
Kaart bij reisadvies Oman

RIVM · Reisadvies Oman en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Oman willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Oman staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Oman RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Oman?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Oman op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Oman voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Oman?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Oman.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Oman?

Lees hier meer over Oman en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Oman | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap