Veiligheidsrisico's Palestijnse Gebieden

Kaart bij reisadvies Palestijnse Gebieden
Kaart bij reisadvies Palestijnse Gebieden

Veiligheidsrisico's Palestijnse Gebieden

Reis niet naar Gaza.

Onveilige gebieden

Let op: in ?rode? en ?oranje? gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

De spanningen tussen Palestijnen en  Israëliërs lopen op. Over en weer worden tussen Gaza en Israël  raketten afgevuurd. Reis niet naar Gaza.

Rood: niet reizen

Reis niet naar Gaza. De veiligheidssituatie is daar slecht. De leefomstandigheden zijn er slecht en er vinden veel demonstraties plaats. Hierdoor kan de veiligheidssituatie in korte tijd verder verslechteren. De huidige politieke ontwikkelingen verhogen dit risico.

Ook vinden er regelmatig beschietingen vanuit Gaza op Israël plaats, waarop Israël reageert met (lucht)aanvallen. Het risico bestaat slachtoffer te worden van deze beschietingen. De Nederlandse vertegenwoordiging in de stad Ramallah kan in Gaza geen consulaire bijstand verlenen.

De Gazastrook is al sinds lange tijd permanent afgesloten.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem

Er zijn regelmatig gewelddadige incidenten in de Oude Stad van Jeruzalem, bij de controleposten, vluchtelingenkampen, de Israëlische afscheidingsbarrière en Israëlische nederzettingen.

Wees alert bij de controleposten op de toegangswegen naar de grote steden op de Westelijke Jordaanoever. Vooral de toegangswegen naar de steden Jericho, Bethlehem, Hebron en Nablus en Oost-Jeruzalem. Veiligheidsincidenten vinden vaak plaats bij checkpoints die leiden naar deze steden. Dat gebeurt ook bij de Israëlische nederzettingen langs deze toegangswegen en in en om de oude stad van Jeruzalem. Vooral op Highway 60 van het kruispunt Gush Etzion naar de stad Hebron en van Tappuah Junction naar de stad Nablus.

Op de Westelijke Jordaanoever, in de buurt van Israëlische nederzettingen, vinden regelmatig gewelddadige incidenten plaats tussen Palestijnen en Israeli's. Soms wordt er met stenen naar auto?s gegooid.

U loopt daar het risico als omstander slachtoffer te worden van het geweld tussen Palestijnen en Israëliërs, die in nederzettingen wonen, en de Israëlische veiligheidsdiensten. Wees alert en vermijd plaatsen waar veel mensen samenkomen en demonstraties.

Er komen in het grensgebied tussen Oost- en West-Jeruzalem en in en om de Oude Stad van Jeruzalem gewelddadige incidenten voor tussen Palestijnen en Israëliërs.

Informeer bij de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah naar de veiligheidssituatie op dit moment. Of informeer bij de lokale autoriteiten. Reis als dat mogelijk is samen met iemand die de situatie ter plekke goed kent.

Terrorisme

Gaza

Er is een terroristische dreiging in Gaza. Ook in het grensgebied met Israël.

Westelijke Jordaanoever inclusief Oost-Jeruzalem

Er is een risico slachtoffer te worden van aanslagen in dit gebied. Wees alert. Dit geldt ook voor het grensgebied tussen Oost-Jeruzalem en West-Jeruzalem en in en om de Oude Stad van Jeruzalem.

Demonstraties

Wees alert en vermijd plaatsen waar veel mensen samenkomen. Vermijd alle demonstraties. Palestijnen demonstreren regelmatig tegen de bezetting. De demonstraties zijn op verschillende plaatsen op de Westelijke Jordaanoever. Bijvoorbeeld in het centrum van de steden. Bij demonstraties bij de checkpoints, rondom nederzettingen en in Jeruzalem is bijna altijd Israëlisch leger en politie aanwezig. Bij dit soort demonstraties vindt regelmatig geweld plaats.

Natuurgeweld

Op de Westelijke Jordaanoever, ook in de buurt van de Dode Zee, kunnen in de periode oktober tot en met maart flash floods voorkomen. Wanneer het regent in de gebieden die hoger liggen, kunnen de rivierbeddingen die uitkomen in de Jordaanvallei in korte tijd onderlopen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten over dit gebied in de media en informeer u over de situatie.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in de Palestijnse Gebieden en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

RIVM · Reisadvies Palestijnse Gebieden en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Palestijnse Gebieden willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Palestijnse Gebieden staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Palestijnse Gebieden RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Palestijnse Gebieden?

Reis niet naar Gaza.

Wanneer mag ik naar Palestijnse Gebieden op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Palestijnse Gebieden voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Palestijnse Gebieden?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Palestijnse Gebieden.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Palestijnse Gebieden?

Lees hier meer over Palestijnse Gebieden en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Palestijnse Gebieden | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · · De Camping Centrale · Alle rechten voorbehouden. · sitemap