Coronavirus Polen

Coronavirus Polen

Lees hier meer informatie over Polen en het coronavirus.

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs - DCC) gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app.

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Daar vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreisbeperkingen Polen

U kunt naar Polen reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat - DCC) als:

  • U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of; 
  • U hersteld bent van COVID-19, of;
  • Uw negatieve PCR-test of antigeentest niet ouder is dan 48 uur.
  • U hoeft dan niet in quarantaine.
  • Reist u per vliegtuig? Vul dan het online Passenger Locator Form in voordat u incheckt. Als dit niet mogelijk is, vul dan een papieren Passenger Locator Form in. Dit wordt aangeboden door het cabinepersoneel op uw vlucht.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar die met een gevaccineerde of geteste ouder reizen hoeven niet getest te worden. 

U kunt zich ook bij aankomst laten testen op de luchthaven. Bij een negatieve testuitslag hoeft u dan niet in quarantaine.

Reist u zonder Digitaal Corona Certificaat (DCC)? Dan gelden de volgende regels:

  • Bent u gevaccineerd met een door de EU goedgekeurd vaccin tegen het coronavirus en kunt u hier een bewijs van laten zien, dan mag u Polen inreizen en hoeft u niet in quarantaine te gaan.
  • Bent u niet gevaccineerd tegen het coronavirus, dan mag u Polen vanuit het Schengengebied inreizen als u een negatieve testuitslag kunt laten zien die niet ouder is dan 48 uur. U hoeft dan ook niet in quarantaine te gaan.
  • Reizigers van buiten het Schengengebied kunnen worden vrijgesteld van de quarantaineplicht op basis van een in Polen uitgevoerde test. Deze testuitslag moet dan negatief zijn.
  • Bent u niet gevaccineerd en kunt u geen negatieve testuitslag laten zien, dan mag u Polen inreizen, maar moet u verplicht 10 dagen in (thuis)quarantaine. Reizigers die uit Brazilië, India, Verenigd Koninkrijk en van buiten het Schengengebied en de Europese Economische Ruimte komen, moeten verplicht in quarantaine zonder de mogelijkheid tot vrijstelling. Vrijstelling van quarantaine is pas na 7 dagen mogelijk. Aan de quarantaineverplichting wordt geacht te zijn voldaan wanneer een negatief testresultaat door een medisch-diagnostisch laboratorium in het IT-systeem wordt ingevoerd.

Lees meer over de geldende coronamaatregelen en inreisbeperkingen in Polen op de website van de Poolse overheid (informatie in het Engels).

De Poolse autoriteiten hebben sinds 2 september 2021 voor een periode van 30 dagen (met mogelijkheid tot verlenging) de noodtoestand ingevoerd in plaatsen die langs de grens met Belarus liggen. Dit betekent dat niet-inwoners van Polen geen toegang hebben tot het gebied waar de noodtoestand geldt. Bent u van plan in deze periode naar Oost-Polen te reizen? Informeer u dan over de geldende regels bij de Poolse autoriteiten, zoals bijvoorbeeld de Poolse Ambassade in Den Haag.

Coronavirusmaatregelen Polen

Er zijn maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus in Polen te beperken. In heel Polen is het dragen van mondkapjes sinds 10 oktober 2020 verplicht in openbare ruimtes (zoals bijvoorbeeld overheidsgebouwen, winkels en restaurants). 
Sinds 15 mei 2021 zijn mondkapjes buiten niet meer verplicht.

Sportscholen, fitnessclubs, casino's, commerciële voorzieningen, postkantoren, bibliotheken, beurzen, conferenties en tentoonstellingen zijn open. Voor toegang tot locaties wordt niet om een bewijs (vaccinatie-, test- of herstelbewijs) gevraagd, hooguit soms om een ondertekening van een verklaring.

De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van de overheid van Polen (informatie in het Engels).

Bereid uw reis goed voor en bekijk welke maatregelen er gelden in Polen. Er kunnen in Polen andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes (welke soort is verplicht en wanneer moet ik het dragen), afstand houden (in Polen 1,5 meter) of over de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties, enzovoort. U kunt deze informatie vragen aan uw reisorganisatie, de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of B&B). Ook kunt u informeren bij de plaatselijke VVV.

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u nog meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft.

Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Luchtvervuiling in de wintermaanden

Vooral in de wintermaanden kan de luchtkwaliteit in Polen slecht zijn. Er is kans op smog in veel Poolse steden. Heeft u astma of een andere aandoening aan de luchtwegen? Houd hier dan rekening mee. De autoriteiten kunnen in de wintermaanden het advies geven om niet naar buiten te gaan als dat niet noodzakelijk is.

Kijk voor meer informatie over de actuele luchtkwaliteit in Polen op de  website van de Hoofdinspectiedienst Milieubescherming.

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

U hoeft voor terugkeer naar Nederland geen negatieve NAAT (PCR)test te laten zien en hoeft u na thuiskomst niet in (thuis)quarantaine te gaan.

Volg de adviezen op van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Polen

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Polen de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).  

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Polen vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Polen bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Kaart bij reisadvies Polen
Kaart bij reisadvies Polen

RIVM · Reisadvies Polen en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Polen willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Polen staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Polen RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Polen?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Polen op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Polen voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Polen?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Polen.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Polen?

Lees hier meer over Polen en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Polen | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap