Loading...

Veiligheidsrisico's Polen

  • Laatst gewijzigd op: 07-04-2022 | Nog steeds geldig op: 05-07-2022

Onveilige gebieden

Let op: In ?rode? gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

De Poolse autoriteiten hebben de grensovergang met Belarus in Ku?nica voor onbepaalde tijd gesloten. Door de migratiecrisis met Belarus blijft het grensgebied niet toegankelijk voor niet-inwoners van dat gebied. De grenspolitie controleert streng en gaat bij overtreding over tot aanhouding. Daarom is een 5 kilometer brede strook langs de hele grens met Belarus rood: niet reizen. Moet u toch in deze periode naar Oost-Polen reizen? Informeer u dan over de geldende regels bij de Poolse autoriteiten, zoals bijvoorbeeld de Poolse ambassade in Den Haag.

Groen

De veiligheidsrisico?s zijn vergelijkbaar met Nederland.

Criminaliteit

Neem geen drankjes aan van vreemden of mensen die u nog maar kort kent. Daarin kunnen verdovende middelen zijn gestopt om u te beroven. U kunt daarna bijvoorbeeld gedwongen worden hogere bedragen met uw creditcard te betalen of achteraf merken dat een groot bedrag van uw creditcard is afgeschreven. Controleer uw bon zorgvuldig en overweeg contant te betalen vooral in bars en nachtclubs.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Polen en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796?of Twitter via?@247BZ.

Bent u op reis in Polen en komt u in een crisissituatie terecht? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

Rood: niet reizen

  • De kleurcode van het reisadvies voor de grens van Polen met Belarus is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naartoe te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar Oost-Polen? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Groen

  • De kleurcode van het reisadvies voor het grootste deel van Polen is groen. U kunt reizen naar Polen. De veiligheidsrisico?s zijn vergelijkbaar met die in Nederland.
  • Naar Polen? Lees meer over de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
  • Verblijft u in Polen? Registreer u dan ?uitgebreid? bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ?Aanmelden + registratie bij ambassade?). Zo blijft u ge?nformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Polen?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Polen op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Polen voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Polen?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Polen.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Polen?

Lees hier meer over Polen en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Polen | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top