Coronavirus Portugal

Coronavirus Portugal

Lees hier meer over Portugal en het coronavirus.

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU). U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. 

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Daar vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreisbeperkingen Portugal

U kunt vanaf 1 juli 2021 met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat - DCC) naar Portugal reizen. Als u geen DCC heeft en u reist met het vliegtuig let dan op de volgende voorwaarden van de Portugese overheid:

Voor reizigers vanaf 12 jaar die per vliegtuig naar Portugal reizen is het verplicht een negatieve PCR-test te laten zien (afgenomen maximaal 72 uur voor vertrek) of een negatieve antigeen-sneltest (afgenomen maximaal 48 uur voor vertrek) om Portugal binnen te komen. Als de PCR- of antigeen-sneltest niet aan de voorwaarden voldoet, moet u op het vliegveld alsnog een test laten afnemen (op eigen kosten). Het resultaat hiervan moet u op het vliegveld afwachten. Kijk voor meer informatie op de website Visit Portugal (informatie in het Engels). 

Afhankelijk van de ontwikkelingen, kan het gebeuren dat vluchten van en naar bepaalde landen worden opgeschort en/of dat andere maatregelen worden genomen. Houd de informatie van uw luchtvaartmaatschappij en de Portugese overheid goed in de gaten.

Maatregelen in Portugal

 Het is in het hele land verplicht om een Digitaal Corona Certificaat (DCC) óf een negatief testbewijs te laten zien voor toegang tot toeristische instellingen en lokale accommodaties. Ook voor toegang in de horeca (alleen binnen) moet u een digitaal certificaat of negatief testbewijs laten zien op vrijdagen vanaf 19.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen de hele dag.

Afhankelijk van de vaccinatiegraad van de Portugese bevolking, worden maatregelen gefaseerd versoepeld. Kijk voor een actueel en volledig overzicht van maatregelen in Portugal en per gemeente op de officiële website van de Portugese regering (informatie alleen in het Portugees), op de website over het bezoeken van Portugal (informatie in het Engels).

Testlocaties in Portugal 

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Portugal de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Algemene maatregelen

Er zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Portugal onder controle te houden. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website Stand van zaken Covid-19 (voor informatie in het Engels, klik op de vertaalbutton rechts bovenin het scherm). Volg de richtlijnen van de Portugese overheid op.

Er gelden in Portugal andere maatregelen dan in Nederland. In Portugal geldt een afstandsregel van 2 meter en het gebruik van mondkapjes in gesloten gelegenheden en in de buitenlucht is verplicht. In de buitenlucht geldt deze verplichting wanneer het niet mogelijk is de door de autoriteiten geadviseerde afstand van 2 meter aan te houden. De mondkapjesplicht in de buitenlucht geldt niet voor kinderen tot 10 jaar, personen die tot hetzelfde huishouden horen en personen met een medische verklaring.

De maatregelen en sancties die opgelegd kunnen worden na het oplopen van een corona besmetting of contact met een geïnfecteerd persoon, kunnen in Portugal sterk verschillen van die in Nederland. Dit betekent ook dat er gevolgen kunnen zijn voor de verblijfsmogelijkheden, de quarantaineplicht voor u en uw reisgenoten en/of familieleden en voor retour naar Nederland. Als u in Portugal positief test, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten en neem contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland.

Landsgrens met Spanje

De grens tussen Portugal en Spanje is open voor regulier verkeer.

Azoren en Madeira

Voor de eilandengroepen Azoren en Madeira gelden soms andere maatregelen dan voor het vasteland. U kunt met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat - DCC) naar de Azoren en Madeira reizen. Als u geen DCC heeft, let dan op de volgende voorwaarden van de Portugese overheid:

U moet een document van een erkend gezondheidsinstituut laten zien, waaruit blijkt dat u in de 72 uur voor aankomst een Corona-test heeft gedaan, waarvan de uitslag negatief is. Kinderen tot 12 jaar hoeven geen test te laten zien.

Op de Azoren en Madeira kunt u als u niet getest bent, een test doen op het vliegveld. De resultaten moet u dan afwachten in uw accommodatie. Deze mag u pas verlaten na een negatief testresultaat. De autoriteiten proberen het resultaat zo snel mogelijk beschikbaar te hebben. Lees meer over de inreismaatregelen en de testverplichting voor de Azoren en Madeira op Visit Portugal.

Reizigers naar de Azoren moeten een vragenformulier invullen. Voor meer informatie kijk op de website Visit Azores (informatie in het Engels). Reizigers naar Madeira moeten zich voor aankomst  registreren op de website Madeira Safe. Via dit platform kunnen reizigers ook een gratis test boeken voor de terugreis. Op Madeira is het verplicht om in alle openbare gelegenheden en in de buitenlucht een mondkapje te dragen. Dit geldt niet voor kinderen tot 6 jaar oud en personen die het mondkapje niet zelfstandig op- of af kunnen zetten. Op de Azoren kunnen lokale maatregelen per regio verschillen.

Kijk voor een actueel overzicht van maatregelen op de Azoren op de website van de lokale overheid (informatie in het Portugees) en voor Madeira op de website over het bezoeken van Madeira.

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Bel dan met de nationale hulplijn 808 24 24 24 (voor Engels toets 9). Voor regio Azoren: 808 24 60 24. Voor regio Madeira 800 24 24 20. U kunt ook een e-mail sturen naar: atendimento@sns24.gov.pt.

Terugreis naar Nederland

U hoeft als u van het vasteland van Portugal, de Azoren en Madeira naar Nederland reist niet in (thuis)quarantaine. Het is bij terugkeer uit heel Portugal, dus ook bij terugkeer uit de Azoren en Madeira, verplicht een coronabewijs te laten zien. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

  • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
  • Een testbewijs (PCR/NAAT-test of antigeentest). Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
  • Een herstelbewijs in de vorm van een positief PCR/NAAT-testresultaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een Europese lidstaat.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
  • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringende advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Kijk op de website CoronaCheck.nl voor de eisen die aan deze bewijzen worden gesteld.

Als u vanuit een ander gebied via het vliegveld van Lissabon naar Nederland vliegt moet u ook een coronabewijs overleggen. Dit hoeft niet als u alleen op het vliegveld overstapt op een ander vliegtuig.

Algemene gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Portugal vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Portugal bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Kaart bij reisadvies Portugal
Kaart bij reisadvies Portugal

RIVM · Reisadvies Portugal en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Portugal willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Portugal staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Portugal RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Portugal?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Portugal op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Portugal voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Portugal?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Portugal.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Portugal?

Lees hier meer over Portugal en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Portugal | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap