Reischecklist Rusland

Kaart bij reisadvies Rusland
Kaart bij reisadvies Rusland

Reischecklist Rusland

Voorkom vervelende verrassingen op reis. Gebruik de reischecklist!

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Rusland reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Rusland in Den Haag.
 • Vanaf 1 oktober 2019 is het mogelijk een gratis Russisch e-visum aan te vragen voor St. Petersburg en de Leningrad Oblast. Dit visum is 8 dagen geldig. Het is uw eigen verantwoordelijkheid het formulier correct in te vullen. Als u verkeerde informatie op het e-visum invult kan u toegang geweigerd worden. Zie voor meer informatie de website van het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken. Een visum voor Kaliningrad, St. Petersburg en de Leningrad Oblast kunt u nog steeds op de  normale manier aanvragen.
 • Heeft u bij het aanvragen van een visum voor Rusland als doel ?toerisme? opgegeven? En onderneemt u tijdens uw reis toch andere activiteiten zoals zakelijke of journalistieke? Dan kan dit problemen opleveren. U kunt een boete krijgen, gedeporteerd worden en een langdurig inreisverbod krijgen.
 • Voorheen was u illegaal in Rusland als u langer bleef dan de geldigheidsduur van uw Russische visum. U mocht Rusland dan niet verlaten en u moest een exit-visum aanvragen bij de Rechtbank. Tijdens de pandemie is dit niet van toepassing en zijn Russische visa vanaf 15 maart 2020 ?bevroren?. Deze maatregel is telkens verlengd en is momenteel geldig tot en met 15 juni 2021. U kunt het land verlaten zonder exit-visum. Het formulier (migration card) dat u bij uw inreis heeft ontvangen moet u goed bewaren. Dit formulier moet u bij uw uitreis weer laten zien.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Rusland een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Rusland een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Rusland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Rusland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

RIVM · Reisadvies Rusland en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Rusland willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Rusland staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Rusland RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Rusland?

Reis alleen naar Rusland als het noodzakelijk is. Kijk hier voor meer informatie over de andere veiligheidsrisico?s.

Wanneer mag ik naar Rusland op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Rusland voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Rusland?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Rusland.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Rusland?

Lees hier meer over Rusland en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Rusland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · · De Camping Centrale · Alle rechten voorbehouden. · sitemap